ΔΙΕΘΝΕΣ
04/06/2019 10:11 EEST

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Κίνα για τα 30 χρόνια από την εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν

Εν μέσω αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ μετά τα σχόλια Πομπέο.

ASSOCIATED PRESS

Η κινεζική κυβέρνηση αύξησε την Τρίτη τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πλατεία Τιενανμέν, ενώ η πρεσβεία της στην Ουάσινγκτον επέκρινε ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο για δήλωσή του σχετικά με την καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία πριν από 30 χρόνια.

Οι τουρίστες που πήγαν στην πλατεία πριν τις 5 το πρωί για να δουν την τελετή έπαρσης της σημαίας βρέθηκαν μπροστά σε επιπλέον σημεία ελέγχου και κλειστούς δρόμους. Άγημα παρέλασε κατά μήκος ενός αποκλεισμένου δρόμου και ύψωσε τη σημαία, καθώς έπαιζε ο εθνικός ύμνος.

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας υπογραμμίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπνίξει τις μνήμες της καταστολής το βράδυ της 3ης προς 4η Ιουνίου 1989, κατά την οποία θεωρείται ότι σκοτώθηκαν εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες άνθρωποι.

Για πολλούς Κινέζους, η 30ή επέτειος της εξέγερσης θα περάσει όπως κάθε άλλη μέρα. Στην Κίνα δεν επιτρέπονται εκδηλώσεις μνήμης, και η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες στο Ίντερνετ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έβγαλε ανακοίνωσε τη Δευτέρα χαιρετίζοντας αυτούς που χαρακτήρισε «ήρωες του κινεζικού λαού που όρθωσαν το ανάστημά τους πριν 30 χρόνια...για να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους».

Ο ίδιος προέτρεψε την Κίνα να προβεί σε δημόσια καταγραφή των νεκρών και πρόσθεσε πως έχουν καταρρεύσει οι ελπίδες των ΗΠΑ πως η Κίνα μπορεί να γίνει μια πιο ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία.

Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον αναφέρεται πως η δήλωση του Πομπέο αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά της Κίνας «και συκοφαντεί τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της».

Επίσης, συμπληρώνεται πως η κινεζική κυβέρνηση και ο λαός κατέληξαν πολύ καιρό πριν σε συμπέρασμα σχετικά με αυτό που χαρακτηρίζεται ως «πολιτικό γεγονός στα τέλη της δεκαετίας του 1980» και ότι η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και η πρόοδός της στη δημοκρατία δείχνουν πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Παρόλα αυτά, χιλιάδες αναμένεται να εμφανιστούν το βράδυ της Τρίτης για ολονυχτία με κεριά στο Χονγκ Κονγκ, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ελευθερίες, στο πλαίσιο συμφωνίας πριν την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα το 1997.