Δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης στους πυρόπληκτους

Τα κλιμάκια έχουν αναλάβει δράση σε επτά σημεία.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Υπηρεσίες υγειονομικής ψυχολογικής υποστήριξης προσφέρουν κλιμάκια εθελοντών γατρών, νοσηλευτών και ψυχολόγων του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, από το πρωί, στους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά στην βορειοανατολική Αττική.

Τα κλιμάκια έχουν αναλάβει δράση τους διαμορφωμένους από την Περιφέρεια χώρους τροφοδοσίας για τους πυρόπληκτους σε επτά σημεία στις Αφίδνες, τους Θρακομακεδόνες, τη Βαρυμπόμπη, τον Άγιο Στέφανο και την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Τη λειτουργία τους συντονίζουν οι αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας, Β. Κόκκαλης και Υγείας Γ. Κεχρής, καθώς και ο συντονιστής του Κέντρου Επιχειρήσεων, Π. Ευσταθίου.

Με αφορμή την ενεργοποίηση της ομάδας, ο περιφερειάρχης Ατιικής, Γ. Πατούλης τόνισε: «Η υγεία και η ψυχολογική στήριξη των πληγέντων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα αυτές τις δύσκολες ώρες. Στη μεγάλη εθνική τραγωδία θέτουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τον πύρινο εφιάλτη. Κανείς δεν περισσεύει σε αυτήν την προσπάθεια. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ανακούφιση και τη στήριξή τους».

Υπενθυμίζεται, ότι έχει τεθεί σε λειτουργία και παρέχει πληροφορίες σχετικά με την υγειονομική προφύλαξη από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω πυρκαγιάς το τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας και του ΙΣΑ, 1110.

Εξάλλου, χθες έγινε γνωστό πως με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας αποτελούμενα από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, μεταβαίνουν στην Χαλκίδα και στην Αιδηψό για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Τα κλιμάκια προέρχονται από το ΨΝΑ και το δίκτυο ΝΠΙΔ της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πληγέντες που φιλοξενούνται προσωρινά στα κλειστά γυμναστήρια και τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Η δράση θα εξακολουθήσει για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Οικονομική στήριξη στους πληγέντες από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Οικονομική στήριξη στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές θα προσφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, θα καταβάλλει ως συμβολική ένδειξη συμπαράστασης ποσό 10.000 ευρώ σε ειδικό λογαριασμό, ενώ θα διαθέσει ποσό 3.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού, του οποίου η κύρια κατοικία υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής: «Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει τη θλίψη της για την ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Συγχαίρουμε όσους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται με αυταπάρνηση για να σώσουν ανθρώπους, δασικές εκτάσεις, σπίτια. Η διάσωση του φυσικού πλούτου, η απόλυτη προστασία κάθε κοινωνικού αγαθού όπως είναι τα δάση και η αποτελεσματική πρόληψη από τις καταστροφές συνιστούν κύριες αποστολές της διοίκησης. Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση πολιτών και φορέων προς τους πυρόπληκτους είναι αξιέπαινη και σημαντική, δεν μπορεί ωστόσο να αναπληρώσει την οφειλόμενη κρατική πρόνοια που εκφράζεται με το ύψος των προβλεπόμενων κονδυλίων του προϋπολογισμού.

Η Ένωσή μας ως συμβολική ένδειξη συμπαράστασης στον ανθρώπινο πόνο θα καταβάλει σε ειδικό λογαριασμό το ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς και το ποσό των 3.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια συναδέλφου, του οποίου υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές η κύρια κατοικία ώστε να αντιμετωπίσει τα πρώτα έξοδα μετεγκατάστασης. Τέλος, απευθύνουμε έκκληση σε κάθε δικαστικό και εισαγγελικό λειτουργό να συνεισφέρει κατά το μέτρο των δυνατοτήτων του σε Δήμους, Περιφέρειες και φορείς (π.χ. Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό) που έχουν αναλάβει την ευθύνη της αποκατάστασης των ζημιών και της άμεσης ανακούφισης των πληγέντων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ