Δρέσδη: Πως έγινε η μεγάλη ληστεία στο Μουσείο - Το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας

Και φωτογραφίες από τα κοσμήματα αξίας 1 δισ. που εκλάπησαν τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική αστυνομία.
Reuters
Reuters
Reuters

Κλέφτες έσπασαν βιτρίνες και άρπαξαν ανεκτίμητα κοσμήματα από μουσείο στην ανατολική Γερμανία τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου, σε μια αστραπιαία επιδρομή με στόχο μια από τις μεγαλύτερες συλλογές θησαυρών της Ευρώπης, ανέφερε η αστυνομία.

Οι κλέφτες εισέβαλαν στο Gruenes Gewoelbe της Δρέσδης και έφυγαν με τουλάχιστον τρία σετ κοσμημάτων του 18ου αιώνα, περιλαμβανομένων διαμαντιών και ρουμπινιών, είπε σε δημοσιογράφους το προσωπικό του μουσείου.

Βίντεο από κάμερες ασφαλείας δείχνουν δύο άνδρες να μπαίνουν μέσα από παράθυρο, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο συναγερμός χτύπησε λίγο πριν τις 5 πμ τοπική ώρα, και αστυνομικοί κατέφθασαν μέσα σε πέντε λεπτά, ωστόσο οι κλέφτες είχαν διαφύγει.

«Μιλάμε για αντικείμενα ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας» είπε ο Ντερκ Σίντραμ, διευθυντής του μουσείου, σε συνέντευξη Τύπου.

Reuters
Reuters
Reuters

Θα ήταν αδύνατον να πωληθούν τέτοια αντικείμενα στη μαύρη αγορά, είπε η Μάριον Άκερμαν, διευθύντρια μουσείων στην πολιτεία της Σαξονίας. «Θα ήταν φρικτό» είπε όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσαν τα κοσμήματα να κομματιαστούν ή να τα λιώσουν. Όπως πρόσθεσε, η πολιτιστική τους αξίας είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε υλική αξία.

Η λεία μπορεί να ανέρχεται μέχρι και στο ένα δισ. ευρώ, ανέφερε νωρίτερα η Bild, χωρίς να παραθέσει πηγή. Όπως αναφέρθηκε, πριν την κλοπή ένα κουτί σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος κοντά έπιασε φωτιά, αφήνοντας την περιοχή χωρίς ρεύμα.

Reuters
Reuters
Reuters

Σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρξε διακοπή ρεύματος στη γειτονιά, μα ήταν ασαφές εάν συνδεόταν με την κλοπή. Επίσης διερευνάται εάν ένα καμμένο αυτοκίνητο συνδεόταν με το περιστατικό.

«Δύο ύποπτοι φαίνονται στα βίντεο, μα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν άλλοι συνεργοί» είπε ο Βόλκερ Λάνγκε, της αστυνομίας της Δρέσδης.

Reuters
Reuters
Reuters

Η συλλογή δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα από τον Αύγουστο τον Δυνατό, εκλέκτορα της Σαξονίας και αργότερα βασιλιά της Πολωνίας, που είχε παραγγείλει ακόμα πιο εντυπωσιακά κοσμήματα στο πλαίσιο της αντιπαλότητάς του με τον Λουδοβίκο τον 14ο της Γαλλίας. Ένας από τους πιο γνωστούς θησαυρούς της, το 41 καρατίων «Πράσινο Διαμάντι», είχε δανειστεί στο Metropolitan Museum of Art όταν έγινε η κλοπή.

Οι θησαυροί του μουσείου επέζησαν από τους βομβαρδισμούς του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μα μεταφέρθηκαν ως λάφυρα πολέμου στη Σοβιετική Ένωση. Επιστράφηκαν στη Δρέσδη, ιστορική πρωτεύουσα της Σαξονίας, το 1958.

Δημοφιλή