LIFE
01/01/2018 11:06 EET

Dry January: καμπάνια αποχής από το αλκοόλ για όλο τον Ιανουάριο

g-stockstudio via Getty Images

Με την αλλαγή του χρόνου, όλοι παίρνουν μεγάλες αποφάσεις για το πώς θέλουν να διαχειριστούν το νέο έτος και πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ. Στη Μ. Βρετανία, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι πρόκειται να συμμετάσχουν στην επερχόμενη καμπάνια «Dry January», με στόχο την αποχή από το αλκοόλ για όλο το μήνα Ιανουάριο.

Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα συμμετοχής είναι οι οικογενειάρχες, με παιδιά μεταξύ 12 έως 16 ετών καθώς και εκείνοι με τρία ή περισσότερα παιδιά στο σπίτι.

Ένα ποσοστό 7% ανθρώπων ηλικίας 35-54 χρονών και εκείνων που εργάζονται με πλήρες ωράριο, είναι περισσότερο πιθανό να συμμετάσχει, συγκριτικά με ανέργους, εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, φοιτητές ή συνταξιούχους.

Η πρωτοβουλία, που διοργανώνεται από την βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Alcohol Concern, προσφέρει πολλά οφέλη στην καθημερινότητα και τις συνήθειες των συμμετεχόντων. Πιο συγκεκριμένα, το 49% των ανθρώπων που έχουν απεξαρτηθεί για λίγο από το ποτό χάνει βάρος, ενώ το 62% κοιμάται καλύτερα και ένα 79% καταφέρνει να αποταμιεύσει, σύμφωνα με τον δρ. Richard Piper.

Μην ξεχνάμε όμως ότι το ποτό μπορεί και να αποδειχθεί θανάσιμο όταν συνδυάζεται με την οδήγηση: «Το αλκοόλ είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου ή οδηγεί σε άσχημες επιπτώσεις και αναπηρία ανάμεσα σε Βρετανούς ηλικίας 15 έως 48 ετών. Όμως, αυτές οι τραγωδίες μπορούν να αποφευχθούν».

GeorgeRudy via Getty Images

Ποιούς τομείς και πώς βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό η αποχή από το αλκοόλ;

Ψυχική υγεία

«Το να πιείτε ένα ποτό μετά από μια μεγάλη και κουραστική μέρα στη δουλειά, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε αλλά μακροπρόθεσμα συμβάλλει σε συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους, που αντιμετωπίζονται δύσκολα», λέει ο καθηγητής Paul Wallace.

Υγεία της καρδιάς

Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει την καρδιά και να προκαλέσει ανωμαλίες ή υψηλή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό. «Το να σταματήσετε να πίνετε θα βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας, σε συνδυασμό πάντα με τη σωματική άσκηση και μια συγκεκριμένη δίαιτα».

Καλύτερος ύπνος

«Αν είστε εθισμένοι στο ποτό, η ποιότητα του ύπνου σας δεν είναι καλή και συνεπώς αισθάνεστε εξουθενωμένοι και οξύθυμοι», συμπληρώνει ο καθηγητής Wallace.

 Αποκατάσταση του ήπατος

«Όταν πίνετε αλκοόλ, το συκώτι απομακρύνει τις χημικές ουσίες από το αίμα. Το συκώτι είναι ανθεκτικό και μπορεί να αποκαταστήσει τυχόν καταστροφές, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει για κάποιο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με τους γιατρούς.

Βοηθά στη διαδικασία πέψης

«Η αποχή από το αλκοόλ θα δώσει στον λαιμό σας χρόνο για να επανέλθει, να μειώσει την πιθανότητα παλινδρόμησης και διαταραχής του στομαχιού και να μην σας κάνει να επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα, μειώνοντας την πιθανότητα και για αφυδάτωση», λέει ο δρ.Shori.

Απώλεια βάρους

«Αν σταματήσετε να πίνετε, η κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια των γευμάτων, μειώνεται, ιδιαίτερα αν πίνετε πριν το γεύμα», λέει ο δρ.James Kingsland.

Υγιές δέρμα

«Όταν δεν πίνετε αλκοόλ, το δέρμα ενυδατώνεται και αυτό είναι ωφέλιμο για το δέρμα σας. Τα ήδη εκτεθειμένα ερυθρά αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπό σας θα αρχίσουν να συστέλλονται μετά από ένα μήνα αποχής από το αλκοόλ. Επιπλέον, θα μειωθεί και το πρήξιμο, κάνοντάς σας να δείχνετε και να αισθάνεστε πολύ καλύτερα», λέει ο δρ. Shori.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη βρετανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.

Sponsored Post