Η Αυστραλία απαγορεύει με νόμο τη διάδοση βίαιου υλικού στα social media

...μετά την αιματοχυσία που συγκλόνισε τη Νέα Ζηλανδία.
Associated Press

Οι μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου και οι τεχνολογικοί κολοσσοί, Facebook και Google, θα αναγκάζονται από ’δω και στο εξής να προχωρούν αμέσως στο κατέβασμα του βίαιου περιεχομένου τους μετά από την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου στην Αυστραλία. Αφορμή για την απόφαση αυτή στάθηκε η αιματοχυσία στη Νέα Ζηλανδία που άφησε νεκρούς πενήντα ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, που εγκρίθηκε την Πέμπτη, οι επιχειρήσεις του διαδικτύου θα υποχρεωθούν να σταματήσουν τη διάδοση τυχόν βίαιου υλικού. Αν οι επικεφαλής τους δεν συμμορφωθούν με την οδηγία, θα αναγκαστούν να εκτίσουν ποινή φυλάκισης ακόμα και τριών χρόνων ή να πληρώσουν πρόστιμα μέχρι και 10% του ετήσιου κύκλιου εργασιών της πλατφόρμας τους.

Υπενθυμίζεται πως ο δράστης της επίθεσης της 15ης Μαρτίου μετέδωσε ζωντανά μέσω του facebook μέρος της πράξης του. Πολλές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να μοιραστούν το υλικό, ενώ λίγο αργότερα δόθηκε εντολή να κατέβει οποιοδήποτε βίαιο περιεχόμενο υπήρχε στο διαδίκτυο.

«Η τραγωδία του Christchurch λίγες εβδομάδες πριν ανέδειξε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα», είπε ο Αυστραλός Γενικός Εισαγγελέας μέσα από δήλωσή του. Πρόσθεσε παράλληλα ότι «από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα με τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και ιδίως με το Facebook, κατέστη σαφές πως δεν είναι μέσα στις προθέσεις τους να ενεργήσουν άμεσα για να προστατεύσουν τους χρήστες τους από τη φρίκη της ζωντανής μετάδοσης ανάλογων περιστατικών και έτσι η κυβέρνηση ανέλαβε να πράξει τα δέοντα».

Ο νόμος εγκρίθηκε μετά την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης και παρά τις έντονες αντιρρήσεις από φορείς του κλάδου και ορισμένους βουλευτές, οι οποίοι προειδοποίησαν πως δεν θα υπερψήφιζαν έναν νόμο που θα είχε σημαντικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς.

Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντι Νάταλε, αρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων της Αυστραλίας από την άλλη, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο έχει «περάσει» από το Κοινοβούλιο. «Φυσικά, μετά το περιστατικό στη Νέα Ζηλανδία πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να ελέγξουμε τα social media», ανέφερε στη Γερουσία την Τετάρτη.

Διευκρίνισε παράλληλα πως «αν θέλουμε να ρυθμίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οφείλουμε να το κάνουμε σωστά και με συνέπεια. Ας ρωτήσουμε τους ανθρώπους τι θα ήθελαν και όχι τους βουλευτές».

Από την άλλη πλευρά, το νομικό Συμβούλιο της Αυστραλίας δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, τονίζοντας πως «το να καταστήσουμε τα social media και τα στελέχη τους υπεύθυνους για την εγκληματικότητα του ζωντανού περιεχομένου είναι ένα σοβαρό βήμα που απαιτεί προσεκτική εξέταση».

Η Σανίτα Ρόουζ, διευθύνουσα σύμβουλος της Digital Industry Group, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες όπως το Facebook και το Google στην Αυστραλία, δήλωσε ότι ο νόμος έχει περάσει «χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης και ασφάλειας».

Πληροφορίες που μεταδίδει ο ανταποκριτής του Guardian στην Αυστραλία μαρτυρούν πως οι Εργατικοί πρόκειται να εξετάσουν πάλι τη νομοθεσία εάν εκλεγούν στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο μήνα.

(Με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή