Η «ακτινογραφία» των νέων μέτρων – Αναλυτικός οδηγός για τις αλλαγές από την Τρίτη

Τα οριζόντια μέτρα σε όλη την χώρα που ισχύουν για όλο το Νοέμβριο και η εξειδίκευσή τους.
Eurokinissi

Σε ένα «μίνι» lockdown τίθενται οι κόκκινες περιοχές της χώρας από την Τρίτη και για περίοδο ενός μήνα. Αναλυτικά όλες οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν.

Νέος κύκλος αυστηρών μέτρων τίθενται σε ισχύ στη χώρα μας από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για περίοδο ενός μηνός. Ο πρωθυπουργός, με το τηλεοπτικό του διάγγελμα, ενημέρωσε πως η χώρα θα χωρίζεται πλέον σε δύο ζώνες, επιτήρησης (κίτρινο) και αυξημένου κινδύνου (κόκκινο). Ανακοίνωσε μία σειρά από οριζόντια μέτρα για όλη τη χώρα, ενώ για τη δεύτερη ζώνη λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τις νέες αυτές κινήσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ανέλυσαν εκτενώς τι θα ισχύει από τις 3 Νοεμβρίου σε κάθε τομέα που επηρεάζεται.

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη», προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, απηχώντας και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, και τόνισε πως η γοργή διάδοση του ιού, απαιτεί άμεσες κινήσεις.

Ποιες περιοχές εντάσσονται σε κάθε ζώνη

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήθηκαν στο επίπεδο Α, της Επιτήρησης, εντάσσονται οι εξής 47 Περιφερειακές Ενότητες:

Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής, Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.

Στο επίπεδο Β - αυξημένου κινδύνου κατατάσσονται οι υπόλοιπες 27: όλες οι περιφερειακές ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς, πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική.

Τα οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα

Σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως επίπεδου κινδύνου, από τις έξι το πρωί της Τρίτης θα ισχύουν τα παρακάτω:

  • Καθολική χρήση μάσκας

  • Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Επίσης:

  • Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα όλα τα Πανεπιστήμια

  • Απαγόρευση επιβίβασης σε ΜΜΜ χωρίς χρήση μάσκας

  • Αναστολή επισκεπτηρίου στις δομές πρόνοιας

Όσον αφορά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, τους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους, ξενοδοχεία και κομμωτήρια, αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα.

Επιπλέον, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, ωστόσο θα γίνονται με «σκληρή επιτήρηση των προβλεπόμενων μέτρων», διαβεβαίωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η εξειδίκευση των μέτρων

Εν συνεχεία ο υφυπουργός προχώρησε σε ανάλυση όλων των επιμέρους μέτρων που εφαρμόζονται σε διάφορους τομείς, οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα από τα μέτρα.

Εστίαση

Αυστηρότατα είναι τα μέτρα στον χώρο της εστίασης. Στο επίπεδο Α προβλέπεται:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό καθώς και για το κοινό κατά την αναμονή

  • 6 άτομα ανά τραπέζι και πληρότητα έως 50%

  • Αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων ορίζονται από την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση

  • Περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας, θα παραμένουν δηλαδή τα καταστήματα εστίασης κλειστά από τις 23.30 έως τις 5.00 πμ. Εξαίρεση αποτελούν τα take away και delivery

  • Καθολική απαγόρευση πώλησης αλκοόλ κατά τις ώρες αυτές και απαγόρευση κάθε είδους ζωντανής μουσικής.

Στο επίπεδο Β προβλέπεται πλήρης αναστολή λειτουργίας, με εξαίρεση το take away και το delivery.

Σχετικά με τα καταστήματα τροφίμων, ορίζονται τα εξής και στα δύο επίπεδα:

- 1 άτομο ανά 10τ.μ. (4 άτομα από 20 έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).

- ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια και καλάθια.

Στο επίπεδο Β προβλέπεται συμπληρωματικά η λειτουργία των καταστημάτων αυτών και το Σαββατοκύριακο.

Δημοφιλή