Η αλήθεια πίσω από τα λάδια μαυρίσματος

Τι γίνεται με τα λάδια μαυρίσματος, εκείνα με τα αρώματα καρύδας που όταν τα μύριζες καταλάβαινες ότι ήρθε το καλοκαίρι;
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
.
.

H ηλιοθεραπεία ήταν πάντα για μένα μια επίπονη διαδικασία, που συνοδευόταν συνήθως από εγκαύματα ή στην καλύτερη περίπτωση από έντονες κοκκινίλες και πανάδες.

Οι φίλες μου όμως, ως λάτρεις της ηλιοθεραπείας έψαχναν κάθε χρόνο τον τρόπο να αποκτήσουν ένα βαθύ, εξωτικό μαύρισμα καταφεύγοντας κάποιες φορές, ακόμη και σε ανορθόδοξες μεθόδους όπως τη χρήση βαζελίνης, baby oil και γενικά σε λάδια μαυρίσματος.

Με τα χρόνια, η φιλοσοφία γύρω από την προστασία του δέρματος από τον ήλιο και τη φωτογήρανση έστρεψε το ενδιαφέρον όλων στην χρήση αντιηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας.

Τι γίνεται όμως με τα λάδια μαυρίσματος, εκείνα τα σκούρα μπουκαλάκια με τα αρώματα καρύδας που όταν τα μύριζες καταλάβαινες ότι ήρθε το καλοκαίρι;

Αρχικά, τα λάδια θεωρήθηκαν επικίνδυνα γιατί είχαν πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό, δείκτη προστασίας με αποτέλεσμα να αφήνουν το δέρμα εκτεθειμένο σε εγκαύματα και φυσικά το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

.
.

Με τα χρόνια όμως, οι μεγάλες εταιρείες καλλυντικών σε συνεργασία με ερευνητικά εργαστήρια δημιούργησαν, νέες σειρές λαδιών μαυρίσματος με πολύ υψηλή αντιηλιακή προστασία και δείκτες SPF50+ και SPF30 με ανάλαφρη και ευχάριστη υφή ενός ξηρού λαδιού.

Τα περισσότερα, είναι πλέον εμπλουτισμένα με θρεπτικά έλαια, που ενυδατώνουν και προστατέψουν το δέρμα απέναντι στον ήλιο ενώ κάποια είναι ακόμη και υποαλλεργικά και χωρίς parabens.

Η άποψη λοιπόν ότι τα λάδια μαυρίσματος είναι επικίνδυνα από μόνα τους φαίνεται να καταρρίπτεται υπό προϋποθέσεις φυσικά.

Ότι θα έχουν υψηλό δείκτη προστασίας και ότι εάν έχει ανοικτόχρωμη και ευαίσθητη επιδερμίδα θα πρέπει να ελέγξεις διπλά εάν είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα.

Τι θα έλεγες για φυτικά έλαια μαυρίσματος

.
.

Αν πάλι έχεις έντονη οικολογική συνείδηση, την οποία επικροτούμε, ίσως σε ενδιαφέρει το ότι υπάρχουν φυσικά έλαια που μπορούν να προσφέρουν βαθύ και σοκολατένιο χρώμα στο δέρμα, χωρίς να το επιβαρύνουν με χημικές ουσίες.

Τα πιο δημοφιλή έλαια είναι το avocado (avocado oil), ιδανικό για ξηρές επιδερμίδες καθώς τις ενυδατώνει, το έλαιο καρύδας (coconut oil)που παρέχει προστασία από τον ήλιο και προσφέρει έντονο μαύρισμα και το φουντουκέλαιο που είναι πολύ δημοφιλές για το μαύρισμα και περιέχει βιταμίνη Ε και απορροφάτε γρήγορα.

Τα έλαια, φυτικά ή όχι μπορείς να τα χρησιμοποιείς και πάνω από το αντιηλιακό σου για καλύτερο αποτέλεσμα.

Για μετά την ηλιοθεραπεία το εκχύλισμα από aloe vera είναι ιδανικό γιατί ενυδατώνει το δέρμα σε βάθος και διατηρεί την ελαστικότητα του.

Καλό μαύρισμα λοιπόν, με ασφάλεια!