Η ανακάλυψη της τηγανητής πατάτας, η σχέση των Αρχαίων Αιγύπτιων με τα κρουασάν και άλλες 5 ιστορίες φαγητού

Η ανακάλυψη της τηγανητής πατάτας, η σχέση των Αρχαίων Αιγύπτιων με τα κρουασάν και άλλες 5 ιστορίες φαγητού
IraKozhevnikova via Getty Images

Η ιστορία πολλών συνταγών είναι τόσο συναρπαστική, που ο Francois-Regis Gaudry συμπεριέλαβε πολλές από αυτές στο νέο βιβλίο γαστρονομίας Let’s Eat France. Ακόμα και αν κάποιος δεν σκοπεύει ποτέ να μαγειρέψει κάποια από τις 375 συνταγές που περιέχει, αξίζει να μυηθεί σε κάποια μυστικά από τα άδυτα της μαγειρικής ιστορίας και να έχει γνώση για το πως κατέληξε να τρώει πολλά από τα φαγητά που καταναλώνει.

Δείτε μερικές ιστορίες του βιβλίου, όπως τις παρουσιάζει η Daily Mail:

-Ο οδηγός Michelin, που θεωρείται η Βίβλος της γαστρονομίας και κυκλοφορεί μια φορά τον χρόνο, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1900. Οι κριτικοί γεύσης που επισκέπτονται τα εστιατόρια, παραμένουν πάντα ανώνυμοι. Συστήνονται ωστόσο στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου αφότου πληρώσουν τον λογαριασμό. Εάν ένα πιάτο κερδίσει αστέρι michelin, τότε η τιμή του αυξάνεται περίπου κατά 27%.

-Η πρώτη επίσημη καταγραφή τηγανητής πατάτας μας έρχεται από την Βουργουνδία του 18ου αιώνα. Όπως ισχυρίζεται ο συγγραφέας του βιβλίου: «Στις 23 Δεκεμβρίου 1760, στο μοναστήρι της Βουργουνδίας, Perrecy-les-Forges, ο ηγούμενος Μπρος επιχείρησε να δηλητηριάσει τον αδελφό Ιλαρίωνα με αρσενικό. Στα δικαστικά αρχεία της υπόθεσης, αναφέρεται ότι υπήρχαν «πολλές πατάτες τηγανητές» και μια «λευκή σκόνη» στο κύπελλο του αδελφού Ιλαρίωνα. Λίγα χρόνια αργότερα, οι πρώτες συνταγές για τηγανητές πατάτες έκαναν την εμφάνισή τους στο Παρίσι.

-Η χύτρα ταχύτητας είναι μια εφεύρεση του Denis Papin, που χρονολογείται από το 1679.

-Υπάρχουν 1,045,014 μπουρμπουλήθρες σε ένα μπουκάλι σαμπάνιας.

- Η προέλευση του τυριού Camembert είναι άλλη μια ιστορία από τυχαία γεγονότα που οδήγησαν στην παραγωγή αυτού του μαλακού, κατσικίσιου τυριού. Το 1791, ένας ιερέας από τη Μπρι κατέφυγε σε ένα αγρόκτημα με θέα στο χωριό Camembert και μίλησε για τα μυστικά του τυριού της περιοχής σε μια νεαρή κοπέλα που ζούσε εκεί, τη Marie Harel.

-Ο μεγαλύτερος παραγωγός σκόρδου στον κόσμο είναι η Κίνα, η οποία παράγει 23 εκατομμύρια τόνους σκόρδου ετησίως.

-Το κρουασάν έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο, όταν οι Αιγύπτιοι πρόσφεραν ψωμί σε σχήμα ημισελήνου στις θεές τους. Το σχήμα συμβόλιζε τις φάσεις του φεγγαριού.