Η ανάλυση της επιστολής του καταζητούμενου Χατζηβασιλειάδη

Πώς προσπαθεί να την αξιοποιήσει η Αντιτρομοκρατική για να εντοπίσει τον κατηγορούμενο για συμμετοχή στην «Επαναστατική Αυτοάμυνα».
Ελληνική Αστυνομία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό του Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Πρόκειται για τον 46χρονο που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ληστείας σε Opap Play στο Χολαργό, στις 21 Οκτωβρίου, και έκτοτε -παρότι σοβαρά τραυματισμένος- καταφέρνει να διαφεύγει της σύλληψης. Από την Αντιτρομοκρατική έχουν συλληφθεί δύο συνεργοί του, ο Διονύσης Μπάκας και ο Βαγγέλης Σταθόπουλος.

Στην Αντιτρομοκρατική έχουν συσταθεί ειδικά κλιμάκια για τον εντοπισμό του. Η επιστολή του Χατζηβασιλειάδη που ανέβηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου σήμανε εκ νέου συναγερμό στις Αρχές. Η ΕΛ.ΑΣ. θα επιχειρήσει να εντοπίσει το σημείο από όπου εστάλη η επιστολή. Ο 46χρονος, ωστόσο, γνωρίζει να παίρνει μέτρα ασφαλείας για να μην ανιχνεύονται οι κινήσεις του και έτσι οι αστυνομικοί θεωρούν ότι ακόμα και εάν βρουν το σημείο από όπου εστάλη το κείμενο, αυτό δεν θα βοηθήσει σημαντικά τις έρευνες. Άλλωστε, ο αποστολέας της επιστολής δεν είναι απαραίτητα και ο συντάκτης της.

Την ίδια ώρα, αναλύεται η επιστολή και τα σημεία της που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο 46χρονος ισχυρίζεται ότι η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» είχε σταματήσει τη δράση της από το 2017. Το επιχείρημά του είναι ότι μία οργάνωση δεν θα μετέφερε ποτέ τα όπλα της σε ένα νόμιμο σπίτι, όπως ήταν το διαμέρισμα του Χολαργού όπου και τελικά βρέθηκε ο οπλισμός από την Αντιτρομοκρατική. «Και σίγουρα καμία οργάνωση δεν θα σχεδίαζε μία ληστεία με ευτελείς προβλεπόμενες απολαβές», προσθέτει. Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ. θεωρούσε μέχρι την ημέρα των συλλήψεων ενεργή την «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και εκτιμά ότι σχεδίαζε τρομοκρατικά χτυπήματα.

Επίσης, παραδέχεται ότι ανέλαβε την ευθύνη να φυλάει το όπλο-«σφραγίδα» της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας». Το Καλάσνικοφ, δηλαδή, με το οποίο είχε πραγματοποιήσει τα χτυπήματά της η τρομοκρατική οργάνωση και το οποίο βρέθηκε σε διαμέρισμα στο Χολαργό. «Ήταν μία προσωπική πολιτική απόφαση για τη διαφύλαξη της ιστορίας της κοινωνικής αντίστασης και τη συμβολή στις ανάγκες υπεράσπισης των κοινωνικών αγώνων, όποτε αυτό θα γινόταν απαραίτητο και εφικτό μέσα στην άγρια δολοφονική επίθεση που δέχονται ακατάπαυστα οι εκμεταλλευόμενοι, οι αποκλεισμένοι και τα κινήματα (…) Τα εργαλεία της αντίστασης, ακόμα και σε καιρούς υποχώρησης, διάλυσης, κατακερματισμού και αδράνειας, δεν παραδίδονται, ούτε πετιούνται στη θάλασσα», γράφει.

Παράλληλα, ο Χατζηβασιλειάδης αθωώνει τον συνεργό του Διονύση Μπάκα, ιδιοκτήτη του σπιτιού στο Χολαργό. Ο 46χρονος επιβεβαιώνει την κατάθεση που έδωσε στις Αρχές ο Διονύσης Μπάκας, σύμφωνα με τον οποίο τα όπλα μεταφέρθηκαν στο σπίτι του με ευθύνη των συνεργών του. «Είναι ένας προσωπικός φίλος που δέχχτηκε να με βοηθήσει σε μία δύσκολη στιγμή (…) Όλα τα υλικά μεταφέρθηκαν με δική μου πρωτοβουλία στο σπίτι του μετά τον τραυματισμό μου (…) Δυστυχώς δεν κατάφερα να απεμπλέξω εγκαίρως τον άνθρωπο που διακινδύνευσε την ελευθερία του για μένα».

Τέλος, ο 46χρονος καταζητούμενος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα. Αναφερόμενος στην Επαναστατική Αυτοάμυνα επισημαίνει ότι «ως προς την ιστορία της συγκρότησης, της συνέχειας και της λήξης της, είναι μία πολιτική συζήτηση που ανήκει στο αντιστασιακό κίνημα και ειδικότερα σε εκείνους που θα συνεχίσουν την ένοπλη πάλη».

Δημοφιλή