“Η Άνοιξη” του Γιώργου Πέννα

Η καμπάνια “Art of Living” της ομάδας του project “Ionian Experience” παρουσιάζει ψηφιακά το ολοκληρωμένο προφίλ του ζωγράφου
Ο μικρός Φολέγανδρος
Ο μικρός Φολέγανδρος
Γιώργος Πέννας

Προσβάσιμη από όλους μέσω διαδικτύου είναι η ψηφιακή έκθεση του Γιώργου Πέννα για την “Άνοιξη” στο πλαίσιο της καμπάνιας “Art of Living” που δημιούργησε σε μορφή stereoscopic VR, Web-VR, και Video η ερευνητική και δημιουργική ομάδα του project Ionian Experience που αποτελείται από μια σύμπραξη μεταξύ ερευνητών και δημιουργών προερχόμενων από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Γιώργος Πέννας είναι Κερκυραίος ζωγράφος, γνωστός για τον τρόπο που αποδίδει το μεγαλείο της φύσης με την παλέτα του, μεγενθύνοντας τον μικρόκοσμο των λουλουδιών και “αιχμαλωτίζοντας” το αισιόδοξο φως της θαλασσογραφίας σε καμβάδες μεγάλων διαστάσεων.

Αμυγδαλιά και τζαπόνικα
Αμυγδαλιά και τζαπόνικα
Γιώργος Πέννας
Ροβινιά
Ροβινιά
Γιώργος Πέννας

Ο καλλιτέχνης είχε προγραμματισμένη έκθεση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στον χώρο «Παρεκκλήσι» του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας με θέμα «Η Άνοιξη», η οποία αναβλήθηκε στο πλαίσιο της προστασίας και του περιορισμού της διασποράς του Covid-19.

Garden Gallery
Garden Gallery
Huffpost GR

Η ομάδα δημιουργών, ερευνητών και τεχνοκρατών υλοποίησε την ψηφιακή έκδοση της έκθεσης χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα προβολής όπως στερεοσκοπικό VR, τεχνολογίες WEB-VR, φωτογραμμετρία και βίντεο προκειμένου αφενός να δοθεί η ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να επισκεφθεί ψηφιακά την έκθεση, αφετέρου μέσω της χρήσης καινοτόμων μορφών αφήγησης να εμπλουτιστεί η παραδοσιακή εκθεσιακή διαδικασία με νέο περιεχόμενο με πολιτισμικό και βιογραφικό προσανατολισμό και ενδιαφέρον. Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν περιλαμβάνουν:

Α. Εικονική έκθεση προσβάσιμη μέσω υπολογιστή σε περιβάλλον Web-VR και Stereoscopic VR (Αγγελική Θύμη, αρχιτεκτονικό γραφείο «oi2τ{r}όποι, ομάδα: Αγγελική Θύμη, Καρολίνα Σαμοϊλη)

Διαθέσιμη στην έκδοση Web-VR μέσω υπολογιστή:

Β. Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός χώρου και περιβάλλοντος και ενσωμάτωση έργων εμπνευσμένος από το θέμα των πινάκων του Γιώργου Πέννα (Αγγελική Θύμη, αρχιτεκτονικό γραφείο «oi2τ{ρ}όποι, ομάδα έργου: Αγγελική Θύμη αρχιτέκτων, Χρήστος Κρίστο αρχιτέκτων)

Γ. Τριδιάστατη απεικόνιση του τραπεζιού εργασίας του καλλιτέχνη η οποία αποτυπώθηκε με χρήση τεχνολογίας φωτογραμμετρίας. (Λεωνίδας Κούφαλης, 3D Artist)

Δ. Σύντομο βίντεο του καλλιτέχνη επί το έργω, ο χώρος εργασίας και έμπνευσης του. (Νίκος Μάμαλος, Φωτογράφος Visual Artist ) www.nikosmamalos.com

Το αρχιτεκτονικό γραφείο «oi2τ{ρ}όποι», με επιβλέπουσα τη βραβευμένη αρχιτέκτονα Αγγελική Θύμη και τους συνεργάτες της Χρήστο Κρίστο και Καρολίνα Σαμοϊλη, επιμελήθηκε και υλοποίησε ψηφιακά όλες τις εκδόσεις της έκθεσης (Α, Β). Άντλησε έμπνευση από τα ίδια τα έργα του ζωγράφου Γιώργου Πέννα και πειραματίστηκε με τη χρήση των τεχνολογιών για την επίτευξη της βέλτιστης απόδοσης παρουσίασης μέσω της τεχνολογίας. Καθώς εντοπίστηκαν περιορισμοί όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης που παρέχεται από τις υπάρχουσες εφαρμογές για τη δημιουργία του εικονικού χώρου (Α), σχεδιάστηκε παράλληλα μια νέα έκδοση του χώρου σε μορφή 3D στην οποία ενσωματώθηκαν τα έργα και δημιουργήθηκε παρουσίαση με τη μορφή animation (B). Στο βίντεο παρουσίασης των έργων και του χώρου (δημιουργία, σκηνοθεσία και μοντάζ: Χρήστος Κρίστο και Αγγελική Θύμη) έχουν τοποθετηθεί ψηφιακά λουλούδια τα οποία συνδέονται με τα έργα και το αρχιτεκτόνημα έχει σχεδιαστεί ώστε να αναδεικνύει το περιεχόμενο. Ας σημειωθεί ότι η Αγγελική Θύμη έχει εκπονήσει διατριβή με θέμα «Το Φανταστικό Μουσείο» και έχει διακριθεί στον σχεδιασμό για πολιτιστικούς φορείς και εκθέσεις. Ο τριδιάστατος σχεδιασμός χρησιμοποιήθηκε ως ερευνητική βάση για τη δημιουργία ενός εικονικού - φανταστικού περιβάλλοντος ξενάγησης για προβολή καλλιτεχνικών έργων.

Ο μυστικός κήπος
Ο μυστικός κήπος
Γιώργος Πέννας

Ο Λεωνίδας Κούφαλης (3D Artist) αποτύπωσε το τραπέζι του ζωγράφου χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές φωτογραμμετρίας και δημιούργησε ένα video παρουσίασης της πληροφορίας (Γ) και ένα πρωτότυπο βίντεο παιχνίδι. Στόχος της αποτύπωσης είναι να χρησιμοποιηθεί το υλικό αυτό για την ενσωμάτωση σε έκθεση ως τριδιάστατο μοντέλο, αλλά και η χρήση του σε παιγνιδικά διαδραστικά περιβάλλοντα ανακαλυπτικής μάθησης.

Ο Νίκος Μάμαλος (Φωτογράφος Visual Artist) σκηνοθέτησε τον πραγματικό χώρο έμπνευσης και εργασίας του καλλιτέχνη, δημιουργώντας ένα video (Δ) που σπάνια έχει τη δυνατότητα κάποιος να παρακολουθήσει, καθώς συνδέει τον τρόπο δημιουργίας με τις καθημερινές του εικόνες και ερεθίσματα.

Το σύνολο του περιεχομένου ενσωματώθηκε ως ένα βασικό στοιχείο της καμπάνιας με τίτλο “Art of Living” που στοχεύει στο συνδυασμό και την διάδραση των Τεχνών που συνθέτουν την πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτισμικό πλούτο και είναι προσβάσιμο στον δικτυακό τόπο www.ionianexperience.com.

Σύμφωνα με την Νατάσα Πανδή, ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Στην καμπάνια που σχεδιάζουμε, προσαρμόζουμε το εμπλουτισμένο περιεχόμενο της σύγχρονης εποχής στην φιλοσοφία του Εὖ Ζην. Όλες οι δράσεις που παρουσιάζονται είναι εναρμονισμένες με τους στόχους και τους άξονες σχεδιασμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) και εν προκειμένω συνδράμουν στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού. Η συγκεκριμένη καμπάνια χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες όπως η διαμεσική αφήγηση για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος του φιλότεχνου και του ταξιδιωτικού κοινού καθώς και καινοτόμα μέσα παρουσίασης, και μέσα από την σύμπραξη με κορυφαίους στο είδος τους δημιουργούς στοχεύει να α) ενδυναμώσει και να ενισχύσει τον πολιτισμό και τον πολιτιστικό τουρισμό, β) να αναδείξει με δυναμικές διαδικασίες τους δημιουργούς κάθε τόπου και γ) να ενεργοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους τοπικούς Φορείς στην υιοθέτηση σύγχρονων προσεγγίσεων”.

Αρχάγγελος
Αρχάγγελος
Γιώργος Πέννας

Όπως δήλωσαν τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας του project “Ionian Experience” Γιάννης Δεληγιάννης (Ακαδημαϊκός και Ερευνητής), Νατάσα Πανδή (Ερευνήτρια, Market Research & Strategy), Δημήτρης Δεληνικόλας (Σκηνοθέτης και Ακαδημαϊκός Ερευνητής) και Αγγελική Θύμη (Αρχιτέκτων), τα σημαντικότερα σημεία αυτής της δράσης είναι τα εξής:

  1. Τα αναλογικά έργα περνούν σε ψηφιακή μορφή δημιουργώντας ένα νέο οικοσύστημα πληροφορίας

  2. Ο χώρος δεν είναι εμπόδιο, αλλά αποτελεί πια δημιουργικό οπτικοακουστικό καμβά

  3. Τα μέσα απεικόνισης (video, VR, Stereo VR, Web-VR, ΑR) μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέγιστο της απόδοσης τους, σε επίπεδο εμβύθισης και διάδρασης του φιλότεχνου κοινού

  4. Τέτοιου είδους δράσεις καλλιτεχνικής προβολής και προσανατολισμού μπορούν να εμπλουτίσουν σημαντικά την προβολή πολιτιστικού γίγνεσθαι και να αποτελέσουν πόλο έλξης για άλλους στενά συνδεδεμένους τομείς όπως των εμπειριών στον τουρισμό.

Αυτή η δράση αποτέλεσε μια μεγάλη πρόβα για την κεντρική υιοθέτηση τέτοιων μεθόδων από τους δημόσιους πολιτιστικούς φορείς σε συνεργασία με δημιουργούς, ερευνητικές ομάδες και τα Πανεπιστήμια. “Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του ερευνητικού εργαστηρίου inArts του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου επιτεύχθηκε συμφωνία 5ετούς διάρκειας μεταξύ της Πινακοθήκης Δήμου Κέρκυρας και του Ερευνητικού Εργαστηρίου InArts για την υλοποίηση εικαστικών εκθέσεων εικονικής πραγματικότητας μέσω των οποίων η Δημοτική Πινακοθήκη θα αποκτήσει την κατάλληλη τεχνογνωσία για την μετάβαση στην σύγχρονη εποχή. Παράλληλα, για την καινοτομία, την εξέλιξη και τον εμπλουτισμό περιεχομένου, η ομάδα εργασίας έχει σχεδιάσει ένα πλάνο συνεργασίας με φορείς πολιτισμού, έρευνας και ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει διάφορα σχήματα συνεργασίας, από την από κοινού κατάθεση προτάσεων εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων έως τη συνεργασία με ιδιωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών τους. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα είναι εφικτό να υλοποιηθούν τα εικονικά περιβάλλοντα, που έχουν ήδη σχεδιαστεί, παρέχοντας το μέγιστο δυνατό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα προκειμένου να προσφέρονται στους Φορείς τα εχέγγυα για την ομαλή μετάβαση στο νέο οικοσύστημα και στον εκσυγχρονισμό ” δήλωσε ο Δρ. Γιάννης Δεληγιάννης, Επίκουρος Καθηγητής και ιδρυτικό μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου inArts του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ερευνητικός συντονιστής της ομάδας Ionian Experience.

Για επικοινωνία με τους δημιουργούς, καλλιτέχνες και συντελεστές της παραγωγής και για περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.ionianexperience.com και στο αντίστοιχο playlist στο youtube:

Ιδρυτικά μέλη:

  • Academic Co-ordinator: Γιάννης Δεληγιάννης, ερευνητικό εργαστήριο inArts, Τμήμα Τεχνών, Ήχου & Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

  • Project Co-ordinator: Νατάσα Πανδή, Ερευνήτρια, Market Research & Strategy

  • Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Αγγελική Θύμη, Αρχιτεκτονικό γραφείο «oi2τ{ρ}όποι»

  • Transmedia Designer: Δημήτρης Δεληνικόλας. Media Producer - Director. Ερευνητής. Τμήμα Κινηματογράφου και Ψηφιακών Τεχνών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιδρυτής Emptyfilm.com

Δημοφιλή