Η ανθρωπότητα αποχαιρετά τον Τζορτζ Φλόιντ – Βαθιά συγκίνηση στην κηδεία του

Χιλιάδες κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα. «Όλο αυτό δεν είναι απλά μια μεμονωμένη στιγμή των καιρών μας, είναι ένα κίνημα που επηρεάζει την εποχή μας», είπε ένας Δημοκρατικός βουλευτής του Τέξας.
ASSOCIATED PRESS

Θλίψη, οδύνη και μια υποβόσκουσα οργή που ζητά απαντήσεις για την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ που πριν από δύο περίπου εβδομάδες έχασε την ζωή του κατά την σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς διαμόρφωσαν το κλίμα στην κηδεία του που τελέστηκε την Τρίτη στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία Fountain of Praise στο Χιούστον.

Η δολοφονία του οδήγησε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, όχι μόνο πολίτες των ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρης της υφηλίου, που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, για την αστυνομική βία και τις δολοφονίες των μαύρων.

Ο Τζορτζ Φλόιντ έγινε σύμβολο και ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους, γιατί ο θάνατος του αποτέλεσε την αφορμή για να τεθεί ανοιχτά το θέμα του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας που θεωρείται πληγή για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η κηδεία του 46χρονου άνδρα πραγματοποιήθηκε στο Χιούστον. Ο ίδιος ενταφιάστηκε δίπλα από την μητέρα του, το όνομα της οποίας φώναξε αρκετές φορές πριν χάσει τις αισθήσεις του.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, στην τελετή το παρών έδωσαν εκατοντάδες άτομα, ανάμεσά τους επιφανείς Αμερικανοί, εκπρόσωποι της Πολιτείας, αλλά και ακτιβιστές.

Κάτω από τον καυτό ήλιο του Τέξας, οι πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τον ναό φορούσαν μπλουζάκια με την εικόνα του Φλόιντ και την φράση «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

ASSOCIATED PRESS

Την Δευτέρα, οι άνθρωποι αψήφησαν την ζέστη και τίμησαν τον αδικοχαμένο άνδρα, προσκυνώντας την σορό του.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, αρκετοί άνθρωποι χρειάστηκε να διακομιστούν στα νοσοκομεία λόγω θερμοπληξίας.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα. Γίνονται πολλές αλλαγές. Είναι τραγικό που έπρεπε να χαθεί μια ζωή», είπε ο Πέρενς Μάκιντος, ένας Αφροαμερικανός κάτοικος του Χιούστον που περίμενε για να αποτίσει τον ύστατο φόρο τιμής στον Φλόιντ.

ASSOCIATED PRESS

Η οδύνη που κυριαρχούσε δεν μπορούσε να επισκιάσει και την υποβόσκουσα οργή. Η σύνθεση λουλουδιών που αποτελείτο από λευκά τριαντάφυλλα σε σχήμα καρδιάς, με τα αρχικά «BLM» για το «Black Lives Matter» και κόκκινα τριαντάφυλλα σε σχήμα υψωμένης γροθιάς λειτουργούσε ως υπενθύμιση.

Κατά την μεταφορά της σορού, ο 39χρονος Ντάνιελ Οσαρόμπο, κάτοικος του Χιούστον που μετανάστευσε από την Νιγηρία, ακούστηκε να λέει «Αναπαύσου εν ειρήνη».

ASSOCIATED PRESS

«Με έχει σταματήσει η αστυνομία πολλές φορές. Καταλαβαίνω την κατάσταση και μπορώ να φανταστώ. Κι αν ήταν στην θέση του ο αδερφός μου; Ο γιος μου; Η αδερφή μου;», συμπλήρωσε.

Αυτά άλλωστε είναι και τα ερωτήματα που θέτουν πολλοί Αμερικανοί πολίτες εδώ και εβδομάδες.

«Στον κόσμο συντελείται μια μεγάλη αλλαγή. Και οι μαύροι πρέπει να είναι μέρος της», δήλωσε ο Κέρσει Μπιαγκάζε, ο οποίος ταξίδεψε με την σύντροφό του, Μπράντι από την Λουιζιάνα για να παραστεί στην κηδεία.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Το ζευγάρι φορούσε μπλουζάκια με συνθήματα κατά του ρατσισμού και υπέρ του Φλόιντ. Στην τελετή έδωσαν το παρών και αρκετοί αστυνομικοί οι οποίοι άφησαν ένα λουλούδι στο φέρετρο του νεκρού Φλόιντ. Στο πρόσωπο φορούσαν μάσκες όπου είχαν τυπωμένα τα λόγια του άνδρα. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

«Είναι ώρα να τιμήσουμε τη ζωή του», είπε η πάστορας Μία Ράιτ στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία Fountain of Praise.

«Ίσως να κλάψουμε, να πενθήσουμε, όμως θα βρούμε την ανακούφιση και την ελπίδα», συμπλήρωσε, καθώς άνοιξε την τελετή.

«Η δολοφονία του Φλόιντ έφερε στην επιφάνεια το αίτημα για μια καλύτερη κυβέρνηση, για καλύτερη αστυνόμευση και μια πολυπολιτισμική, πολυεθνική, παγκόσμια απαίτηση για αλλαγή», κατέληξε.

ASSOCIATED PRESS

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ο Δημοκρατικός βουλευτής του Τέξας Αλ Γκριν, ο οποίος απευθύνθηκε στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ.

«Όλο αυτό δεν είναι απλά μια μεμονωμένη στιγμή των καιρών μας, είναι ένα κίνημα που επηρεάζει την εποχή μας», υπογράμμισε.

POOL New / Reuters

Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τήρησε σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων για να τιμήσει τη μνήμη του 46χρονου Αφροαμερικανού, δηλαδή όση ώρα ακριβώς ο λευκός αστυνομικός γονάτιζε στον λαιμό του Φλόιντ οδηγώντας τον στον θάνατο.

Η τήρηση σιγής στο NYSE ξεκίνησε το μεσημέρι προκειμένου να συμπέσει με την έναρξη της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ.

POOL New / Reuters
ASSOCIATED PRESS

Την θλίψη τους εξέφρασαν την Τρίτη και οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές στην Ουάσιγκτον. Σε μια κίνηση συμβολισμού, γονάτισαν σιωπηλοί για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα μέσα στο Κογκρέσο, όσο δηλαδή κράτησε και το βασανιστήριο του Φλόιντ, που δεν κατάφερε να πάρει ανάσα. Παράλληλα, παρουσίασαν ένα σχέδιο νόμου που αποσκοπεί να «θέσει τέρμα στις αστυνομικές θηριωδίες».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσίασαν οι Δημοκρατικοί η αστυνομική βία καθίσταται ομοσπονδιακό αδίκημα και θα επιτρέπεται στα θύματά της αλλά και στις οικογένειές τους να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον των αστυνομικών, τερματίζοντας ένα νομικό δόγμα που στην ουσία παρέχει ασυλία στην αστυνομία.

ASSOCIATED PRESS

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος και απαιτεί τη χρήση καμερών από τους αστυνομικούς, ορίζει νέους κανόνες για τη χρήση θανατηφόρας βίας και διευκολύνει την ανεξάρτητη έρευνα αστυνομικών τμημάτων όπου παρατηρούνται πολλά περιστατικά παραβιάσεων.

ASSOCIATED PRESS

Σημειώνεται ότι πέντε δρόμοι της Νέας Υόρκης θα μετονομαστούν σε «Black Lives Matter» (Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν), ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Το σύνθημα θα ζωγραφιστεί επίσης στους δρόμους σε «καίρια τοποθεσία» σε καθένα από τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα, ανέφερε. Η μία θα είναι κοντά στο Δημαρχείο του Μανχάταν, με τα άλλα σημεία να επιλέγονται από συμμετέχοντες, ακτιβιστές και στελέχη της πόλης.

«Αυτό που θα είναι ξεκάθαρο - το όνομα του δρόμου και στους δρόμους της πόλης μας - είναι το συγκεκριμένο σύνθημα που αυτή η πόλη πρέπει τώρα να αισθανθεί πολύ πολύ βαθιά, και αυτό το έθνος επίσης, ότι οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν», δήλωσε ο ντε Μπλάζιο.

POOL New / Reuters

Την περασμένη εβδομάδα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιουριέλ Μπάουζερ μετονόμασε την περιοχή έξω από τον Λευκό Οίκο σε «Black Lives Matter Plaza» (Πλατεία Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν) με τις λέξεις ζωγραφισμένες με τεράστια κίτρινα γράμματα σε κοντινούς δρόμους.

Αξιωματούχοι του Ντιτρόιτ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να ονομάσουν μια πλατεία με το όνομα του κινήματος Black Lives Matter, ανέφερε ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός WWJ.

ASSOCIATED PRESS
POOL New / Reuters
Go Nakamura / Reuters
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
POOL New / Reuters
POOL New / Reuters
ASSOCIATED PRESS
POOL New / Reuters
ASSOCIATED PRESS

Δημοφιλή