Η αντιμετώπιση του Πάρκινσον ξεκινά από τη Synoesis

H Ελληνική εταιρεία που φέρεται να κερδίζει το στοίχημα στην προσπάθεια θεραπεία σημαντικών ασθενειών του εγκεφάλου.
Parkinson's disease
Parkinson's disease

Το γύρο του κόσμου έκανε πριν από περίπου δύο χρόνια η σημαντική ανακάλυψη από Έλληνες επιστήμονες ενός μορίου που μπορεί να πετύχει τη θεραπεία στη νόσο του Πάρκινσον. Πλέον η ανακάλυψη αυτή έχει μετουσιωθεί στην εταιρεία SyNoesis Therapeutics, μια νεοφυή επιχείρηση βιοτεχνολογίας που όραμά της είναι να θεραπεύσει τη νόσο του Πάρκινσον καθώς και άλλες σημαντικές ασθένειες του εγκεφάλου. Βασική αποστολή της εξακολουθεί να αποτελεί η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μέσω που θα «παγώνουν» τη νόσο του Πάρκινσον και θα αποτρέπουν την εγκεφαλική εξασθένηση.

Η Synoesis αναγνωρίστηκε στην Ευρώπη χάρη στο διαγωνισμό European Health Catapult, μεταξύ άλλων. Η ανακάλυψή τους τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Biotech 2018. Άνοιξε τις πόρτες στους επενδυτές, το EIT Health από το μεγαλύτερο δίκτυο υγείας, καθώς και άλλες ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές εξελίξεις. Το πρόγραμμα για το 2020 έχει ήδη ανακοινωθεί (παρακαλώ επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://www.europeanhealthcatapult.eu/)

Η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει 2 επίπεδα δραστηριότητας που αφορούν αφενός τη δημιουργία κλινικών προτύπων μικρού μεγέθους ώστε να εισέλθει σε κλινικές δοκιμές αφετέρου στη μελέτη των δυνατοτήτων του εντερικού μικροβιώματος για θεραπείες ενάντια στην εξασθένηση του εγκεφάλου

Η Synoesis προωθεί την εξέλιξη τεχνολογιών προκειμένου να καλύψει κενά για μη ικανοποιημένες ανάγκες της νόσου του Parkinson αλλά και άλλων κύριων εγκεφαλικών ασθενειών. Η προσπάθεια αυτή αφορά τόσο την παθολογία της νόσου και την εξέλιξή της όσο και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Αυτές οι ανάγκες είναι πολύ καλά καθορισμένες για κάθε μια από τις ασθένειες που στοχεύει η εταιρεία, την κάλυψη των οποίων αναμένεται να πετύχει με το αποτελεσματικό το μόριο που έχει ανακαλυφθεί BRF110.

Συγκεκριμένα, για το Parkinson, υπάρχουν 3 μη ικανοποιημένες ανάγκες τις οποίες προσεγγίζει το εν λόγω μόριο:

1) Οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες που λόγω του Πάρκινσον πεθαίνουν προοδευτικά με το πέρασμα του χρόνου και οδηγούν σε ανεπάρκεια ντοπαμίνης (ουσία που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος προκειμένου να επικοινωνούν μεταξύ τους τα νευρικά κύτταρα) προκαλώντας κινητικά συμπτώματα και δεν υπάρχει τίποτα για να σταματήσει αυτή η εξέλιξη. Ως αποτέλεσμα, η παθολογία της νόσου να επιδεινώνεται συνεχώς.

2) Η τρέχουσα θεραπεία που χρησιμοποιείται για την αναπλήρωση του ελλείμματος της ντοπαμίνης (λεβοντόπα), ενώ είναι αποτελεσματική στην αρχή στη διαχείριση των συμπτωμάτων, προκαλεί πιο σοβαρές παρενέργειες με την πάροδο του χρόνου που λέγονται δυσκινησίες από το αρχικό σύμπτωμα της νόσου.

3) Τουλάχιστον 40% -70% των ασθενών με Πάρκινσον πάσχουν από κατάθλιψη. Σήμερα λοιπόν οι λύσεις που αναπτύσσονται από τη Synoesis, έχουν να κάνουν με θεραπευτικές μεθόδους που αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις ανάγκες όπως δείχνουν οι δοκιμές σε ποντίκια.

Συγκεκριμένα:

1) Προστατεύουν τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες όπως φάνηκε σε 4 διαφορετικά μοντέλα μελετών με ποντίκια που έπασχαν από Πάρκινσον, και σταματούν την πορεία του κυτταρικού θανάτου ακόμη και όταν χορηγούνται σε προχωρημένα στάδια νευροεκφυλισμού.

2) Αυξάνουν φυσιολογικά τη βιοσύνθεση της ντοπαμίνης με την αύξηση της ρύθμισης συγκεκριμένων ενζύμων. Έτσι, αποδείχτηκε ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τη λεβοντόπα χωρίς να προκαλέσουν παρενέργειες.

3) Αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης και έχει φανεί ότι έχουν αντι-καταθλιπτικές ιδιότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νόσος Πάρκινσον αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος και σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040. Μόνο στην Ευρώπη οι ασθενείς εκτιμώνται σε 2 εκατομμύρια και στις Ελλάδα σε 25.000. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 55-60 χρόνια και φαίνεται να είναι πιο συχνή στους άνδρες. Το δε ετήσιο κόστος για τη διαχείριση της νόσου υπερβαίνει τα 16 δισ. ευρώ μόνο στην Ευρώπη.

Η πρώτη σε συχνότητα ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι η νόσο του Αλτσχάιμερ με 45-50 εκατομμύρια να πάσχουν από αυτή παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται 200.000. Ετησίως εκτιμάται ότι δαπανώνται 605 δισ. δολάρια για τη φροντίδα ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ και άνοια.

Το 2018 η Syneosis Therapeutics περιλήφθηκε μεταξύ των 500 κορυφαίων εταιρειών από το διεθνή Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό αναγνώρισης καινοτομίας. To EIT Health που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στο τομέα της υγεία, που συνδέει περίπου 150 συνεργάτες.

Ο κύριος στόχος είναι να αναβαθμιστούν οι δεξιότητες των καινοτόμων σε όλη την Ευρώπη, να επιταχυνθούν οι καλύτερες ιδέες και να δοθεί πρόσβαση σε ένα εντυπωσιακό δίκτυο των καλύτερων βιομηχανιών παγκοσμίως, ακαδημαϊκών κύκλων και άλλων φορέων στην Ευρώπη. To EIT Health έχει ήδη υποστηρίξει περισσότερες από 600 νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και βοήθησε στην υλοποίηση 55 καινοτόμων προϊόντων ή λύσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Όλο και περισσότερες ιδέες προέρχονται από διάφορες περιφέρειες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο αποκαλούμενο Σχέδιο Περιφερειακής Καινοτομίας του EIT, ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας για να καλύψει το χάσμα μεταξύ των περιφερειών που κατέχουν ηγετική θέση στην καινοτομία και των πιο απομακρυσμένων. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχει ένα δίκτυο δεκατεσσάρων Κέντρων του EIT Health που βρίσκονται σε δεκατρείς χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα το ρόλο αυτό αναλαμβάνει, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου. Χάρη στη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και του EIT Health, μεταξύ άλλων, η Synoesis θα μπορούσε να ενταχθεί ευκολότερα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιτάχυνσης και εκπαίδευσης του EIT.