ΠΟΛΙΤΙΚΗ
04/09/2020 12:03 EEST

Η απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις

Ο Νίκος Δένδιας θα παραδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή του Πρωθυπουργού για τις έκνομες δραστηριότητες της Άγκυρας.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στάθηκε αφορμή για να διεθνοποιήσει ακόμα μία φορά ο Έλληνας Πρωθυπουργός την παραβατική στάση της Τουρκίας. Στην τοποθέτηση του ο κ. Μητσοτάκης, κατά την έναρξη των συζητήσεων με τον Κινέζο αξιωματούχο, υπογράμμισε ότι η ρητορική της Τουρκίας διαστρέφει την ιστορία, αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύει τη νομιμότητα και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η απάντηση του στον Ταγίπ Ερντογάν για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών είναι: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σήμερα ο Νίκος Δένδιας που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης που θα έχει με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, θα του παραδώσει επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις έκνομες δραστηριότητες της Άγκυρας.

«Η παράνομη στάση της Τουρκίας συνιστά διεθνή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση. Μόνη μας πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης αναφέρθηκε στην στενή σχέση που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασιών, κυρίως σε θέματα επενδύσεων και οικονομίας.