ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/10/2018 15:11 EEST | Updated 25/10/2018 15:20 EEST

Η απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ καθορίζεται με βάση το διεθνές δίκαιο

Eurokinissi

Με μια αυστηρή ανακοίνωση απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα και τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος την Τετάρτη εκτόξευσε νέα «προειδοποιητικά πυρά» με αφορμή την ελληνική απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ειδικότερα είναι η εξής:

«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτης του διεθνούς δικαίου Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής.

Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος Υπουργός, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, 24 ώρες μετά την παρέμβαση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως η Τουρκία «δεν θα ανεχθεί κανένα ελληνικό τετελεσμένο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα 12 μιλιών ειδικότερα ο Χ.Ακάρ είπε ότι αν ληφθούν αποφάσεις που είναι αντίθετες στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σημειώνοντας ότι «η ελπίδα μας είναι να μην παραβιασθούν τα δικαιώματα του ενός ή του άλλου, να υπάρξει σεβασμός στις συμφωνίες και να επικρατεί η σωφροσύνη». Στην περίπτωση που θα ληφθεί μία απόφαση η οποία είναι αντίθετη στις συμφωνίες, στο διεθνές δίκαιο και στην καλή γειτονία είναι ξεκάθαρο το τι θα πράξουμε. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Θέλουμε όλοι να ξέρουν ότι δεν θα επιτρέψουμε επ΄ ουδενί κανένα τετελεσμένο σε αυτό το θέμα», προσέθεσε.