ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/03/2020 14:59 EET | Updated 23/03/2020 16:23 EET

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μόλις άρχισε – Το «στοίχημα» και τα επόμενα βήματα

«Δοκιμαστικό» μέτρο, το οποίο εάν χρειαστεί θα αυστηροποιηθεί σημαντικά, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του κρατικού μηχανισμού.

EUROKINISSI

Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας… μόλις άρχισε. Με τη φράση αυτή αρμόδια στελέχη του κρατικού μηχανισμού αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα «δοκιμαστικό» μέτρο, το οποίο εάν χρειαστεί θα αυστηροποιηθεί σημαντικά. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση ή μη του κόσμου. 

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που εφαρμόζεται από σήμερα στις 6.00 το πρωί είναι μία «ήπιας μορφής» απαγόρευση μετακινήσεων.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, η απαγόρευση που εφαρμόζεται βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ίδιους τους πολίτες. Δηλαδή, σε αυτούς που θα κληθούν να συμμορφωθούν στους περιορισμούς. Ενδεικτικό είναι ότι το σύστημα που ανακοινώθηκε (αποστολή sms, χειρόγραφες υπεύθυνες δηλώσεις κλπ) μπορεί εύκολα να παραβιαστεί από κάποιον. Μπορεί δηλαδή κάποιος εάν θέλει να κάνει κατάχρηση των «διευκολύνσεων» που παρέχονται (όπως η αθλητική δραστηριότητα, οι επισκέψεις σε άτομα τρίτης ηλικίας, οι καθημερινές μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ κλπ). Η κατάχρηση θα οδηγήσει στην κατάργηση (στην πράξη) του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την κυβέρνηση στο επόμενο βήμα, που θα είναι πολύ πιο αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται από αρμόδια πηγή: «Εάν κάποιοι κάνουν κατάχρηση. Δηλαδή κάνουν χειρόγραφες δηλώσεις με το παραμικρό για να πηγαίνουν βόλτα, για να πηγαίνουν παραπάνω από μία φορά την ημέρα στο σούπερ μάρκετ, τότε θα επιβληθούν νέα μέτρα. Το επόμενο διάστημα είναι το πιο κρίσιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι χειρόγραφες δηλώσεις επιτράπηκαν για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν οικειότητα ή πρόσβαση σε υπολογιστή και κινητά τηλέφωνα. Το κράτος δεν μπορεί να ελέγχει ηλεκτρονικά τι γίνεται με τη χρήση τους. Δεν πρέπει αυτό να το εκμεταλλευτούν κάποιοι για να κάνουν κατάχρηση των διευκολύνσεων».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Συνεπώς, εάν θα χρειαστεί κλιμάκωση και αυστηροποίηση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση στους υπάρχοντες κανόνες. Διαφορετικά θα τεθεί σε ισχύ νέο μοντέλο απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο θα περιορίζει σημαντικά τις μετακινήσεις προς το σούπερ μάρκετ (ενδεχομένως αυτό θα επιτρέπεται μία με δύο φορές την εβδομάδα), τον περιορισμό του αριθμού των ανοιχτών πρατηρίων καυσίμων, αυστηρότερα χρηματικά πρόστιμα (ενδεχομένως και ποινικές κυρώσεις) για όσους παραβιάζουν το μέτρο, αλλά και ηλεκτρονικό έλεγχο μετακινήσεων, προκειμένου να μην υπάρχουν «τρύπες» που θα μπορούσε να τις εκμεταλλευτεί κάποιος.

Βίντεο από τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ.

Εκατοντάδες ελέγχους έχει πραγματοποιήσει από τις 6.00 το πρωί της Δευτέρας η Αστυνομία, για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Οι αστυνομικοί σταμάτησαν εκατοντάδες αυτοκίνητα και πεζούς. Σχεδόν όλοι είχαν πάνω τους την απαραίτητη υπεύθυνη δήλωση.

Παράλληλα, στον αττικό ουρανό πέταξε το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ κατά περίπτωση θα χρησιμοποιηθούν και τα drones της ΕΛ.ΑΣ. 

Sponsored Post