Η αρχιεισαγγελέας του ΔΠΔ ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, παρά την ακύρωση της βίζας

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το Δικαστήριο, αλλά το Αφγανιστάν το αναγνωρίζει
ASSOCIATED PRESS

Η αρχιεισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Φατού Μπενσουντά ενημέρωσε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, παρά το ότι οι αρχές των ΗΠΑ έχουν ανακαλέσει από τον Απρίλιο την ισχύ της θεώρησης εισόδου που της είχε χορηγηθεί.

Η ενημέρωση της Μπενσουντά αφορούσε το έργο του διεθνούς δικαστηρίου στη Λιβύη. Ήταν η πρώτη φορά που η επικεφαλής εισαγγελέας μπόρεσε να πάει αυτοπροσώπως στη Νέα Υόρκη αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη νέα πολιτική της, με βάση την οποία δεν δίνει βίζα σε οποιοδήποτε πρόσωπο συμμετέχει σε έρευνες του ΔΠΔ σε βάρος αμερικανικού στρατιωτικού ή διπλωματικού προσωπικού.

Μια εκπρόσωπος της Μπενσουντά είχε διαβεβαιώσει πρόσφατα πως η αρχιεισαγγελέας είναι ακόμη σε θέση να πηγαίνει στη Νέα Υόρκη για επίσημες υποθέσεις των ΗΠΑ, παρότι η βίζα της ανακλήθηκε από τις αμερικανικές αρχές. Το ΔΠΔ έκτοτε εγκατέλειψε το σχέδιο να διενεργήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το Δικαστήριο, αλλά το Αφγανιστάν το αναγνωρίζει, κάτι που σημαίνει πως θα ήταν δυνατό να ασκηθούν διώξεις σε βάρος στρατιωτικών των ΗΠΑ. Το ΔΠΔ ιδρύθηκε το 2002 και έχει πάνω από 120 κράτη μέλη, ανάμεσά τους τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Πέραν των ΗΠΑ, δεν είναι μέλη του διεθνούς δικαστηρίου, ούτε αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του, η Ρωσία και η Κίνα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα