ΔΙΕΘΝΕΣ
30/01/2019 18:32 EET | Updated 30/01/2019 19:35 EET

«Η Αριστερά σκοτώνει» - Η επικίνδυνη ανάρτηση των Ρεπουμπλικάνων του Τέξας για το Ολοκαύτωμα

Και το κίνημα που βαφτίζει τον Χίτλερ, σοσιαλιστή και τους Ναζί Αριστερούς.

NurPhoto via Getty Images

«H Αριστερά σκοτώνει. Στη μνήμη των 6εκατ. Εβραίων που χάθηκαν εξαιτίας του ναζιστικού μίσους στο όνομα του Εθνικοσοσιαλισμού. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ»....

Πιθανότατα ούτε εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μπορείτε να καταλάβετε τι θέλει να πει αυτή η πρόταση που προφανώς συνδέει την Αριστερά με το Ολοκαύτωμα, αφού ιστορικά γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν ευσταθεί.

Μην ανησυχείτε όμως, δεν είστε οι μόνοι που απορείτε. Κάντε λίγο υπομονή και όλα θα μπουν σε τάξη.

Ξεκινάμε από τα βασικά. Η φράση αυτή αναρτήθηκε στον λογαριασμό Harris Country Republican Party στο Facebookστις 27 Ιανουαρίου για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Ο λογαριασμός ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους του Τέξας, των ΗΠΑ.

Το δε πρόβλημα με αυτή την ανάρτηση είναι μεγαλύτερο απ′ ό,τι αρχικά φαίνεται, αφού όπως αποδείχθηκε, μάλλον δεν πρόκειται απλά για μία σύγχυση των όρων Σοσιαλισμός και Εθνικοσοσιαλισμός αλλά για μια επικίνδυνη προσπάθεια διάδοσης μια διαφορετικής ερμηνείας της ιστορίας. 

Και αυτό αποδείχθηκε αφού ήρθαν οι πρώτες καθ′ όλα δικαιολογημένες αντιδράσεις από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας με κάποιους να κάνουν λόγο ακόμη και για αντισημιτισμό. Υπήρχαν βέβαια και πιο ψύχραιμες φωνές. 

«Το Ολοκαύτωμα γεννήθηκε από το μίσος για τους Εβραίους, απλά και καθαρά. Η άποψη πως η πολιτική Αριστερά οδήγησε στον θάνατο εκατομμυρίων Εβραίων στο Ολοκαύτωμα, όχι μόνο είναι περίεργη αλλά και λανθασμένη», σχολίασε συγκεκριμένα στην Washington Post o Jonathan Greenblatt, υπεύθυνος της ΜΚΟ, «Anti-Defamation League» που δραστηριοποιείται κατά του Αντισημιτισμού.

Να προσθέσουμε βέβαια, για να είμαστε πιο ακριβείς ιστορικά, πως στο Ολοκαύτωμα αν και η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων ήταν Εβραίοι, υπήρχαν και εκατομμύρια άλλα θύματα. Συγκεκριμένα στο Ολοκαύτωμα έχασαν επίσης τη ζωή τους περί τα 2εκ. Πολωνοί μη Εβραίοι, σχεδόν το 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού των Ρομά, χιλιάδες άτομα που ανήκαν σε σλαβικά φύλλα και θεωρούνταν κατώτερα, Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, συνδικαλιστές, ομοφυλόφιλοι, καλλιτέχνες, διανοητικά ασθενείς, σωματικά ανάπηροι. Θύματα που κατά κανόνα δυστυχώς «λησμονούνται».

ASSOCIATED PRESS

 

Κι όμως η ανάρτηση «δεν ήταν...τελείως λάθος»

Η ανάρτηση, μετά τις αντιδράσεις και τα χλευαστικά σχόλια περί «ανιστόρητης τοποθέτησης» και σύγχυσης των όρων «Σοσιαλισμός» και «εθνικοσοσιαλισμός», σβήστηκε. Παραδόξως όμως η πολιτική οργάνωση Harris County GOP, επανήλθε υποστηρίζοντας πως αν και η σύνταξη στην ανάρτηση ήταν  ατυχής, επιμένει στις θέσεις της:

«Κάποιοι μας κατηγόρησαν για αντισημιτισμό. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Όλοι οι Αμερικανοί οφείλουν να είναι επιφυλακτικοί μπροστά στον κίνδυνο που ελλοχεύει από ιδεολογίες που υποτιμούν την αξία του ατόμου προς χάριν του συνολικού. Αυτό αφορά τον Σοσιαλισμό σε όλες του τις μορφές, είτε είναι ο γερμανικός Εθνικοσοσιαλισμός του 20ου αιώνα είτε ο σημερινός Σοσιαλισμός που επιδοκιμάζεται και προωθείται από κάποιους που θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα». 

Εδώ δηλαδή επιχειρείται μια ταύτιση του Ναζισμού με τον Σοσιαλισμό, έξω από κάθε επιστημονικά, ιστορικά αποδεκτό πλαίσιο. Για ιστορικούς και πολιτικούς επιστήμονες αποτελεί κοινό τόπο πως ο Εθνικοσοσιαλισμός είναι μια ιδεολογία με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ανήκει στο φάσμα της ριζοσπαστικής δεξιάς, ακροδεξιάς. 

Hugo Jaeger via Getty Images

 

Προσπάθεια ταύτισης του Χίτλερ με την Αριστερά και τον Σοσιαλισμό

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, πως όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Washington Post, τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια προσπάθεια από μερίδα συντηρητικών (επιεικώς) συγγραφέων και «ειδικών»  να παρουσιάσουν τον Εθνικοσοσιαλιστή, Αδόλφο Χίτλερ ως Σοσιαλιστή και Αριστερό. Αυτό τη στιγμή που η διεθνής κοινότητας ιστορικών και πολιτικών επιστημόνων, όπως σημειώνει ο καθηγητής Ιστορίας John W. Broich χαρακτηρίζουν ξεκάθαρα το  Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμματο (NSDAP) του Χίτλερ, ως ακροδεξιό, φασιστικό. 

«Μπορείτε να ”αδειάσετε” ή να πετάξετε από τον ορισμό του φασισμού ό,τι δεν σας αρέσει μέχρι να ταιριάζει με αυτό που εσείς θέλετε, αλλά μην περιμένετε να ακούσετε ποτέ από έναν ιστορικό κάτι τέτοιο (σ.σ. πως η ιδεολογία του Χίτλερ και του κόμματός του ήταν Αριστερή και Σοσιαλιστική και όχι ακροδεξιά και φασιστική), ακόμη και αν δεν μας ενδιαφέρει καν να απαντήσουμε σε μια τέτοια απαράδεκτη ανάγνωση της ιστορίας». 

Ευτυχώς πάντως, τουλάχιστον στα social media δεν βρέθηκαν και πολλοί που να υποστήριξαν αυτή την...επικίνδυνη παραχάραξη της ιστορίας.  

 Πηγές: The Washington Post , Slate,  HuffPost US