Η Αθηνά Κακούρη θα αναγορευτεί επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών

Η ιδιαίτερη πατρίδα της 95χρονης συγγραφέως την τιμά την Τετάρτη 24 Μαΐου.
Η κυρία Αθηνά Κακούρη
Η κυρία Αθηνά Κακούρη
Μαυρόπουλος

Επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών θα αναγορευθεί η συγγραφέας Αθηνά Χ. Κακούρη την Τετάρτη 24 Μαΐου και ώρα 19:00 στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου.

Το έργο και την προσωπικότητα της τιμώμενης θα παρουσιάσει η καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Κατερίνα Κωστίου, ενώ θα ακολουθήσει η αναγόρευση της τιμώμενης σε επίτιμη διδάκτορα από την πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγήτρια Ευφημία Καρακάντζα και η περιένδυσή της από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου,καθηγητή Χρήστο Μπούρα. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία της τιμώμενης με τίτλο: «Το Ιστορικό Μυθιστόρημα: «Ιστορικό» ή «Μυθιστόρημα»;»

Λίγα λόγια για την Αθηνά Κακούρη

Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα και έζησε στην Αθήνα, τη Βιέννη και τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Ήταν παντρεμένη µε τον αρχαιολόγο Σπύρο Ιακωβίδη και έχει παιδιά και εγγόνια. Εργάστηκε σε ναυτικό πρακτορείο, σε εταιρεία πετρελαιοειδών, στον Τουρισμό, ενώ δημοσίευε χρονογραφήματα, διηγήματα και μεταφράσεις σε διάφορα έντυπα και εκδοτικούς οίκους. Υπήρξε επί πολλά χρόνια συντάκτρια στο περιοδικό «Ταχυδρόμος», όπου δημοσιεύονταν τα αστυνομικά της διηγήματα στις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Εξέδωσε:

Αστυνομικά διηγήματα: Αλάτι στα φυστίκια, Έγκληµα της µόδας, Η κοµµένη κεφαλή, Οι κήποι του διαβόλου.

Μυθιστορήματα: Ο δραπέτης της Αυλώνας (1970), Κυνηγός φαντασμάτων (1974), Της τύχης το μαχαίρι (1989), Με τα φτερά του Μαρίκα (1993), Η σπορά του ανέµου (1994), Αύριο (1995), Πριµαρόλια (1998), Ο χαρταετός (2002), Θέκλη (2005), Ξιφίρ Φαλέρ (2009), Πασαδόροι και βαστάζοι (2011). Στη σειρά «Η κουζίνα του συγγραφέα» κυκλοφορεί το βιβλίο της Με τα χέρια σταυρωμένα… (2010).

Εχει λάβει τα εξής βραβεία: Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μεταφράσεως 1952 για το διήγηµα Ο Διάβολος και ο Ντάνιελ Γουέµπστερ του Στ. Β. Μπενέτ, Ίκαρος 1953. Νικηφόρου Βρεττάκου 1999 για το µυθιστόρηµα Πριµαρόλια. Ιδρύµατος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών 2005 γα το µυθιστόρηµα Θέκλη. ΕΚΕΜΕΛ 2009 για τη µετάφραση του µυθιστορήµατος. Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ του Κάρολου Ντίκενς.

Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο: «Μυκήνες 1954, το καταμεσήμερο», καρπός της συνεργασίας της με τον Αμερικάνο φωτογράφο Robert McCabe.

Τα βιβλία μπορούμε να προμηθευτούμε κι ως e-books

Πήγαινε στην αρχική σελίδα