Η Άζια Αρζέντο, πρωτοπόρος του #MeToo, πλήρωσε νεαρό ηθοποιό που την κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση όταν ήταν ανήλικος

Η Ιταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Άζια Αρζέντο ήταν μια από τις γυναίκες που βρέθηκαν νωρίς στην «εμπροσθοφυλακή» του κύματος κατηγοριών κατά του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάνσταϊν για σεξουαλική παρενόχληση- με τον φίλο της, διάσημο σεφ Άντονι Μπουρντέν (ο οποίος αυτοκτόνησε τον Ιούνιο), να μπαίνει και αυτός στη «μάχη». Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, μέσα στους μήνες που ακολούθησαν τις αποκαλύψεις της για τον Γουάινσταϊν τον περασμένο Οκτώβριο, η Αρζέντο «διακριτικά» προέβη σε συμφωνία με έναν δικό της κατήγορο, τον ηθοποιό Τζίμι Μπένετ: Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Αρζέντο πλήρωσε 380.000 δολάρια στον νεαρό ηθοποιό και ροκ μουσικό, ο οποίος την κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση σε βάρος του, σε ξενοδοχείο στην Καλιφόρνια πριν χρόνια, δύο μόλις μήνες μετά τα 17α γενέθλιά του. Σημειώνεται ότι στην Καλιφόρνια το ηλικιακό όριο συναίνεσης είναι 18.

Οι κατηγορίες του Μπένετ και η συμφωνία για την καταβολή του ποσού αυτού παρουσιάζονται σε έγγραφα μεταξύ δικηγόρων της Αρζέντο και του Μπένετ, ο οποίος είχε παίξει κάποια στιγμή τον γιο της σε μια ταινία. Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, τα έγγραφα απεστάλησαν στους New York Times από άγνωστο αποστολέα και περιλαμβάνουν μια selfie με ημερομηνία 9 Μαΐου 2013, όπου οι δυο τους φαίνονται να ξαπλώνουν σε ένα κρεβάτι.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Μπένετ, που τώρα είναι 22 ετών, έδωσε τη φωτογραφία και το copyright της στην 42χρονη σήμερα Αρζέντο. Τρεις πηγές που έχουν γνώση επί της υπόθεσης λένε ότι τα έγγραφα είναι αυθεντικά.

Όπως υπογραμμίζουν οι ΝΥ Τimes, δεν κατέστη δυνατόν να έρθουν σε επαφή με την Αρζέντο ή τη δικηγόρο της, ούτε και με τον Μπένετ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η σεξουαλική επαφή στο ξενοδοχείο το 2013 ήταν μια «προδοσία» που του προκάλεσε ψυχολογικά προβλήματα, που εμπόδισαν τη δουλειά και τα εισοδήματά του και απείλησε τη σεξουαλική του υγεία. Αρχικά ο Μπένετ είχε ζητήσει αποζημίωση 3,5 εκατ. δολαρίων. Σημειώνεται πως μέσα στα πέντε χρόνια πριν τη συνάντηση στο ξενοδοχείο ο νεαρός ηθοποιός είχε βγάλει πάνω από 2,7 εκατ. δολάρια, αλλά έκτοτε τα εισοδήματά του έπεσαν στα 60.000 ετησίως κατά μέσο όρο- κάτι που ο δικηγόρος του αποδίδει στα ψυχολογικά προβλήματα που ακολούθησαν τη σεξουαλική του επαφή με την Αρζέντο.

Η Αρζέντο, κόρη του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη ταινιών τρόμου Ντάριο Αρζέντο, άρχισε την καριέρα της ως παιδί. Όσον αφορά στον Γουάινσταϊν, κατήγγειλε πως την είχε βιάσει στις Κάννες το 1997, όταν η ίδια ήταν 21 ετών. Ο δικηγόρος του Μπένετ υποστηρίζει στα έγγραφα πως, για τον νεαρό ηθοποιό, ήταν «πάρα πολύ» να τη βλέπει να παρουσιάζεται ως θύμα σεξουαλικής επίθεσης- ενώ σημειώνεται πως η Ιταλίδα ηθοποιός, που είναι διαζευγμένη και έχει δύο παιδιά, ήταν «μητρική φιγούρα» και μέντορας για τον ίδιο καθώς μεγάλωνε- μάλιστα, αναφέρονταν μεταξύ τους κατά καιρούς ως «μητέρα» και «γιος».

Όσον αφορά στην επαφή τους, στα έγγραφα ο Μπένετ αναφέρει πως, στις 9 Μαΐου 2013, τον κάλεσε στο δωμάτιό της στο ξενοδοχείο της, όπου έφτασε συνοδευόμενος από συγγενικό του πρόσωπο. Εκεί η Αρζέντο ζήτησε από το συγγενικό πρόσωπο να αποχωρήσει για να μείνουν μόνοι, του έδωσε αλκοόλ και του έδειξε μια σειρά από μηνύματα που προορίζονταν για αυτόν. Μετά τον φίλησε, τον έριξε στο κρεβάτι, του έβγαλε το παντελόνι και του έκανε στοματικό σεξ, πριν ακολουθήσει περαιτέρω σεξουαλική επαφή και τραβήξουν φωτογραφίες. Αργότερα την ίδια μέρα ανέβασε φωτογραφίες με τα πρόσωπά τους στο Instagram, όπου έγραφε πως ήταν η «πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής της». Μετά ο Μπένετ επέστρεψε σπίτι του, αλλά, σύμφωνα με τις καταγγελίες του, κατά την επιστροφή του άρχισε να νιώθει «σύγχυση, τρόμο και αηδία». Ωστόσο, έναν μήνα μετά, της έστειλε μήνυμα στο Twitter όπου έγραφε «μου λείπες μαμά» (έκτοτε ο λογαριασμός του στο Twitter έχει κλείσει», ενώ κατά την ίδια περίοδο ερχόταν σε αντιπαράθεση με τη μητέρα και τον πατριό του για οικονομικά θέματα.

Εν τέλει, με βάση τη συμφωνία, η Αρζέντο συμφώνησε να του καταβάλει 380.000 μέσα σε ενάμιση χρόνο.