ΔΙΕΘΝΕΣ
15/10/2018 12:15 EEST | Updated 15/10/2018 14:04 EEST

Η Χίλαρι στηρίζει ξανά τον Μπιλ για το «σκάνδαλο Λεβίνσκι» 20 χρόνια αργότερα

Επικριτικά σχόλια με πολιτικά επιχειρήματα αλλά και με ξεκάθαρα πιο φεμινιστική χροιά προκάλεσε η συνέντευξη της Χίλαρι Κλίντον η οποία ήταν υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ,  μετά την σθεναρή – και κατά πολλούς προκλητική- στήριξη που παρείχε για πολλοστή φορά στον σύζυγό της και πρώην πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον για το «σκάνδαλο Λεβίνσκι». Παράλληλα βέβαια, με τη στάση της έδωσε τη δυνατότητα τόσο σε Δημοκρατικούς που είχαν αντιδράσει στη υποψηφιότητά της όσο και σε Ρεπουμπλικάνους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, να δηλώνουν δικαιωμένοι.

Τι είπε η Χίλαρι Κλίντον

Η αμερικανίδα πολιτικός Χίλαρι Κλίντον, σε συνέντευξή της στο δίκτυο CBS και στην εκπομπή «Sunday Morning» ρωτήθηκε για το «σκάνδαλο Λεβίνσκι» που είχε ξεσπάσει πριν από περίπου 20 χρόνια. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία είχε αποκαλύψει πως ως ασκούμενη στον Λευκό Οίκο όταν ο Μπιλ Κλίντον ήταν εν ενεργεία πρόεδρος, είχαν σεξουαλική σχέση. Ο Κλίντον, όπως και Τραμπ σήμερα, απέρριπτε τους ισχυρισμούς της ως ψευδείς ενώ η Μόνικα Λεβίνσκι έφτασε στο σημείο να παρουσιάσει ένα φόρεμα στο οποίο, όπως υποστήριξε, υπήρχαν υπολείμματα του σπέρματος του πλανητάρχη...

Η Κλιντον, που και τότε είχε σταθεί στο πλευρό του συζύγου της, δεν δίστασε να τον υπερασπιστεί και τώρα και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο. Αυτό καθώς στις ΗΠΑ σαρώνει το κίνημα #Metoo ενώ ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες τον δημόσιο διάλογο μονοπώλησε η ανάδειξη του Μπρετ Κάβανο ως μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ με την υποστήριξη του «σεξιστή Τραμπ» και παρά τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση από την καθηγήτρια ψυχολογίας, Κριστίν Μπλέιζι Φορν.

Τι λέει λοιπόν σήμερα η Χίλαρι Κλίντον, η οποία προσπερνά το γεγονός ότι ο σύζυγος της είχε πει ψέμματα για την σχέση του με την Λεβίνσκι. Ερωτηθείς για το θέμα κάνει μια δική της ανάγνωση στα γεγονότα και δηλώνει πως ο σύζυγός της Μπιλ Κλιντον σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί. Για την ίδια στην «σχέση αυτή» δεν υπάρχουν στοιχεία κατάχρησης εξουσίας από τον σύζυγος της και τότε πλανητάρχη αφού η Λεβίνσκι «ήταν ενήλικη».

Σημειώνεται πως το θέμα ήρθε ξανά στην επιφάνεια, μετά από δήλωση της Γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Κίρστεν Γκίλμπαρντ η οποία μιλώντας στους New York Times και ερωτηθείς για το «σκάνδαλο Λεβίνσκι», υποστήριξε πως ο τότε πρόεδρος θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. «Ναι αυτή είναι η κατάλληλη αντίδραση», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξη η Χίλαρι Κλίντον, προσπαθώντας να αποφύγει τις πιεστικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου επέλεξε να προβεί σε έναν χαρακτηριστικό πολιτικό αντιπερασπασμό γυρίζοντας την κουβέντα στον Τραμπ.

 

 Και πετάει την μπάλα στην εξέδρα

«Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω και εγώ κάτι. Που είναι η έρευνα για το σημερινό κατεστημένο (σ.σ. εννοεί τον Ντόναλντ Τραμπ), σε βάρος του οποίου έχουν διατυπωθεί πολυάριθμες καταγγελίες τις οποίες απορρίπτει και γελοιοποιεί;». Η Χίλαρι Κλίντον αναφέρεται φυσικά στους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από αρκετές γυναίκες πως Ντόναλντ Τραπ έχει επιτεθεί σεξουαλικά και έχει παρενοχλήσει γυναίκες.

Σε αντίθεση με την περίσωση του Τραμπ, όπως είπε, υπήρξε έρευνα για την υπόθεση του συζύγου της και τελικά αθωώθηκε από τα μέλη της Γερουσίας που έκριναν πως η καταγγελία σε βάρος του δεν ευσταθεί.

Σημειώνεται πως η Χίλαρι Κλίντον κατά την τελευταία προεδρική εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ είχε την υποστήριξη των δημοκρατικών δυνάμεων και η υποψηφιότητά της προβλήθηκε- ήδη από τους προκριματικές εκλογές για το χρίσμα- ως η μόνο συνετή απέναντι στην απειλή που συνιστούσε μια εκλογή του ξενοφοβικού, ανίδεου, επικίνδυνου και πάνω απ′ όλα σεξιστή και μισογύνη, Ντόναλντ Τραμπ. Μόνιμη μάλιστα επωδός πολλών υποστηρικτών της ήταν πως ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να αναδείξουν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο.

Βέβαια πολλοί ήταν και εκείνοι που εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις και σοβαρά επιχειρήματα – που δεν θα εξετάσουμε εδώ- υποστηρίζοντας πως η Χίλαρι Κλίντον δεν είναι η καλύτερη επιλογή ενώ το επιχείρημα πως είναι γυναίκα κρίθηκε-ακόμη και από γυναίκες- ανεπαρκές. To φύλο δεν εξασφαλίζει σε έναν ηγέτη ιδανικά χαρακτηριστικά.

Η Χίλαρι Κλίντον δεν κατάφερε να εκλεγεί.