Η χώρα που μόλις κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας

Γιατί ναι, υπάρχουν ακόμη μερικοί covid-free παράδεισοι. Και είναι πολλοί λίγοι.
Σπίτι στο Μαχούρο, την πρωτεύουσα των Νησιών Μάρσαλ.
Σπίτι στο Μαχούρο, την πρωτεύουσα των Νησιών Μάρσαλ.
Education Images via Getty Images

Κρούσματα κορονοϊού είχαν καταγραφεί έως τις 27 Οκτωβρίου, σε 216 χώρες και περιοχές στον πλανήτη πολλές εκ των οποίων αυτή την περίοδο προσπαθούν αν ελέγξουν το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού ενώ άλλες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ελέγξουν καν το πρώτο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα φυσικά και δεν αποτελεί υπερβολή η έκφραση πως ο Sars Cov-2 έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Ωστόσο, η έκφραση δεν είναι απόλυτα ακριβής καθώς φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη κάποιοι μικροί παράδεισοι που δεν έχουν αναφέρει ούτε ένα κρούσματα.

Ένας τέτοιος παράδεισος ήταν μέχρι τις 27 Οκτωβρίου και τα Νησιά Μάρσαλ, η νησιωτική χώρα στον Ειρηνικό Ωκεανό που επί 10 μήνες - δηλαδή από τον Δεκέμβριο που εντοπίστηκε ο νέος κορονοϊός, μέχρι τώρα- δεν είχε αναφέρει ούτε ένα κρούσμα.

Όπως αναφέρει ο Guardian όμως, οι αρχές την Τρίτη ανακοίνωσαν την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και την Τετάρτη του δεύτερου. Και τα δύο είναι εισαγόμενα.

Σύμφωνα με τις αρχές που σήμαναν συναγερμό σε όλη τη χώρα, φορείς είναι δύο Αμερικανοί εργαζόμενοι στη βάση των ΗΠΑ στο Kwajalein που είναι και η νοτιότερη και μεγαλύτερη ατόλη της χώρας.

Πρόκειται για μια 35χρονη γυναίκα και έναν 46χρονο άνδρα που ταξίδεψαν αεροπορικώς προς το νησί από την Χονολουλού.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, και οι δύο είναι ασυμπτωματικοί ενώ οι δύο περιπτώσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους επιδημιολογικά.

Φυσικά και οι δύο έχουν τεθεί σε υγειονομική καραντίνα.

″Ψυχραιμία”

Η Επιτροπή Εθνικών Καταστροφών των νησιών Μάρσαλ εκτιμά πως δεν υπάρχει κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα. ”Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Επειδή, αυτά είναι κρούσματα που εντοπίστηκαν στην πύλη εισόδου της χώρας και έχουν ήδη περιοριστεί υπό συνθήκες αυστηρής καραντίνας, δεν απαιτείται η επιβολή ενός εθνικού lockdown. Τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές ενώ και οι δημόσιες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν επίσης, μέχρι νεοτέρας”.

Σημειώνεται πως τα νησιά Μάρσαλ έκλεισαν τα σύνορά τους για όλους τον περασμένο Μάρτιο αλλά χαλάρωσαν τους περιορισμούς τον Ιούνιο επιτρέποντας την είσοδο σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, κυρίως προσωπικό της αμερικανικής βάσης που όμως τίθεται σε προληπτική καραντίνα τριών εβδομάδων στο φρούριο του νησιού που είναι η βάση τους.

Τα Νησιά Μάρσαλ, μεταξύ Χαβάης και Παπούας Νέας Γουινέας αποτελούν ένα σύμπλεγμα από 29 κοραλλιογενείς ατόλες και πέντε νησιά ενώ κατοικήσιμα, από τα συνολικά 34 είναι τα 24. Συνολικά η χώρα αριθμεί περί τους 53.000 μόνιμους κατοίκους ενώ έγιναν ανεξάρτητο κράτος μόλις το 1986.

Διασπορά το ιού από Αμερικανούς και Γάλλους στρατιώτες

Στο μεταξύ Γάλλοι και Αμερικανοί στρατιώτες είναι επίσης η αιτία εμφάνιση της πανδημίας και σε στην Γαλλική Πολυνησία και το Γκουάμ.

Στην πρώτη καταγράφηκε μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων αφού αριθμεί 7.200 μολύνσεις και 29 θανάτους. Μόνο την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 41% και αναφέρονται περισσότερα από 300 ημερησίως, και αυτό όταν ο πληθυσμός της Γαλλικής Πολυνησίας δεν ξεπερνά τους 278.000 κατοίκους.

Στο Γκουάμ, των περίπου 166.000 κατοίκων έχουν καταγραφεί 4.466 κρούσματα και 76 θάνατοι ενώ η αεροπορική βάση των ΗΠΑ “Andersen” συνδέεται με την εμφάνιση μεγάλου αριθμού μολύνσεων.

Το νοσοκομείο δυσκολεύεται να ανταποκριθεί και έχον στηθεί σκηνές στον περιβάλλοντα χώρο για την θεραπεία ασθενών της Covid-19, επειδή δεν υπάρχει πλέον χώρος για κλίνες στους θαλάμους νοσηλείας. Η δε αναμονή για ένα κρεβάτι είναι συνήθως περισσότερο από τρεις μέρες.

Covid-free παράδεισοι

Γενικά πάντως ο Ειρηνικός παραμένει η περιοχή του πλανήτη που έχει επηρεαστεί λιγότερο από την πανδημία σε ότι αφορά την εξάπλωση του ιού, τους θανάτους και την ανάγκη επιβολής lockdowns. Ωστόσο, οι οικονομίες των χωρών και νησιών του Ειρηνικού, πολλές εκ των οποίων ήταν ήδη εύθραυστες, τώρα υποφέρουν αφού πρακτικά, υπό τον φόβο της πανδημίας, έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπό κόσμο για μήνες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο τα μικρά και απομακρυσμένα νησιωτικά κράτη και περιοχές των: Κιριμπάτι, της Μικρονησίας, Ναουρού, Παλάου, Σαμόα, Τόνγκα, Τουβαλού και Βανουάτου είναι μέχρι στιγμής Covid-free.

Δημοφιλή