Πληροφοριοδότης της CIA δρούσε επί δεκαετίες μέσα στο Κρεμλίνο

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών πραγματοποίησε επιχείρηση για την απομάκρυνσή του από τη Ρωσία το 2017, μετέδωσαν ΜΜΕ. Τι απαντά το Κρεμλίνο.
Sputnik Photo Agency / Reuters

Η CIA δαπάνησε δεκαετίες «αναπτύσσοντας» έναν πληροφοριοδότη που βρέθηκε τόσο κοντά στον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ώστε να είναι σε θέση να φωτογραφίζει έγγραφα στο γραφείο του και να τα στέλνει σε στελέχη της στις ΗΠΑ, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων του CNN, των New York Times και της Washington Post τη Δευτέρα.

Η ανώνυμη αυτή πηγή πληροφοριών γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα «assets» της CIA, καθώς ανέβαινε στην ιεραρχία της ρωσικής πολιτικής, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες επί σειρά δεκαετιών- μεταξύ των οποίων και πληροφορίες για τις ρωσικές προσπάθειες παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ωστόσο η υπηρεσία άρχισε να ανησυχεί για την ασφάλειά του λίγο μετά την εκλογή του Τραμπ και εν τέλει πραγματοποίησε μυστική επιχείρηση το 2017 για την απομάκρυνσή του από τη Ρωσία, μετέδωσε πρώτος ο Τζιμ Σκιούτο του CNN τη Δευτέρα.

Το CNN σημείωσε πως η απομάκρυνση του πράκτορα έγινε εν μέρει λόγω της συμπάθειας που έδειχνε ο Τραμπ σε Ρώσους αξιωματούχους- όπως, για παράδειγμα, σε μια συνάντηση τον Μάιο του 2017 με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον τότε πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ. Κατά τη συνάντηση εκείνη ο Τραμπ μοιράστηκε πληροφορίες με τους Ρώσους, θέτοντας σε κίνδυνο μια πηγή πληροφοριών που εργαζόταν πάνω σε θέματα τα οποία είχαν να κάνουν με το ISIS.

Αν και οι πληροφορίες που διαμοιράστηκαν δεν είχαν σχέση με την επίμαχη ρωσική πηγή, το CNN σημείωσε ότι στελέχη της CIA άρχισαν να ανησυχούν πως ο πληροφοριοδότης, που βρισκόταν κοντά στον Πούτιν, θα μπορούσε να αποκαλυφθεί. Οι New York Times ανέφεραν ότι πρώην στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών το αμφισβητούν αυτό, υποστηρίζοντας αντ’αυτού πως η κάλυψη του «asset» από τα ΜΜΕ ήταν ο κύριος λόγος που η CIA πραγματοποίησε την επιχείρηση.

Η πηγή και η τοποθεσία του πράκτορα δεν έχουν αποκαλυφθεί, και οι πηγές των Times αναφέρουν ότι η ζωή του εξακολουθεί να διατρέχει κίνδυνο.

Ο Λευκός Οίκος αμφισβήτησε το ρεπορτάζ του CNN με δήλωσή του όπου υποστηρίζεται πως «όχι μόνο είναι εσφαλμένο, αλλά μπορεί να θέσει και ζωές σε κίνδυνο».

Ο πληροφοριοδότης δεν ήταν στον εσωτερικό κύκλο του Πούτιν, αλλά είχε τακτικές επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο, και εμπλεκόταν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αρχικά αρνήθηκε να φύγει από τη χώρα, μα συμφώνησε όταν η CIA το ξαναζήτησε μερικούς μήνες μετά, σύμφωνα με το CNN και τους Times.

Οι Times ανέφεραν πως, από την απομάκρυνσή του και μετά, δεν φτάνουν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφορίες από το εσωτερικό του Κρεμλίνου σχετικά με τις ρωσικές προσπάθειες για επηρεασμό της αμερικανικής πολιτικής.

Δημοφιλή