ΔΙΕΘΝΕΣ
30/05/2019 13:04 EEST | Updated 30/05/2019 13:17 EEST

D-Day: Η ακτή της Νορμανδίας τότε και σήμερα

Τις εικόνες απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press.

ASSOCIATED PRESS

Πολεμικά πλοία, βομβαρδιστικά, μπάζα και εκατοντάδες πρόσφυγες. Αυτά είναι όσα αντίκριζε κανείς στην Νορμανδία το 1944 κατά τη Συμμαχική απόβαση στα παράλια της Γαλλίας, μέρα γνωστή και ως D-Day. Σκοπός της απόβασης ήταν να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα από την Καν έως το Χερβούργο μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Σήμερα, οι πόλεις και οι παραλίες της περιοχής είναι εκπληκτικά ήσυχες, καθώς οι κάτοικοι προετοιμάζονται και φέτος να υποδεχτούν τους βετεράνους που πριν από 47 περίπου χρόνια πολέμησαν την ημέρα αυτή.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Το Associated Press έκανε ένα ταξίδι στα μέρη εκείνα και τα κατεστραμμένα χωριά που συμβολίζουν τον αγώνα των συμμάχων. Στις 6 Ιουνίου του 1944 στην παραλία Ομάχα πολεμικά πλοία από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Βρετανία βρίσκονταν κατά μήκος της ακτής της Νορμανδίας.

Σήμερα χορτάρια και φυτά μπλέκονται με τα μικρά κύματα που φτάνουν από την ακτή. Δύο τουρίστες στέκονται όρθιοι κατά μήκος της τεράστιας έκτασης.

ASSOCIATED PRESS

H μάχη για τη Νορμανδία διήρκεσε δυόμιση μήνες, ενώ άφησε πίσω της συντρίμμια. Οι Σύμμαχοι την D -Day απελευθέρωσαν ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της Γαλλίας, το μοναστήρι της χερσονήσου Mont-Saint-Michel από τη ναζιστική κυριαρχία. Το αξιοθέατο σήμερα επισκέπτονται 2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Πολλές βέβαια από τις ζημιές που υπέστησαν μνημεία στη Νορμανδία δεν προήλθαν από τη ναζιστική κατοχή αλλά από τις βομβιστικές επιθέσεις των ίδιων των συμμάχων.

ASSOCIATED PRESS

Η αρχική επίθεση έγινε σε δυο φάσεις: Κατά τα μεσάνυχτα 5ης προς 6η δυο Αμερικανικές αερομεταφερόμενες μεραρχίες και μια Βρετανική έπεσαν στα μετόπισθεν και την αυγή ακολούθησε αμφίβια απόβαση Συμμαχικών δυνάμεων που ξεκίνησε κατά τις 6:30. Η διεξαγωγή της απόβασης απαίτησε τη μεταφορά στρατευμάτων και υλικού από την Αγγλία και την Ουαλία με μεταγωγικά αεροπλάνα και πλοία, καθώς και υποστήριξη πυρών από αέρα και θάλασσα.

Έγιναν επίσης ναυτικές επιχειρήσεις αντιπερισπασμού και παρενόχλησης προκειμένου να μην επέμβει το Γερμανικό Ναυτικό στις περιοχές που θα γινόταν η απόβαση, ενώ η θάλασσα της Μάγχης αποναρκοθετήθηκε από τις γερμανικές νάρκες και ποντίσθηκαν νέες.

ASSOCIATED PRESS

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους οι 195.700 ήταν το προσωπικό των Συμμαχικών σκαφών. Η απόβαση έλαβε χώρα στη χερσόνησο Κοταντέν, την ανατολική όχθη του ποταμού Ορν και τον κόλπο του Σηκουάνα σε πέντε παραλίες με τα κωδικά ονόματα Gold Beach, Juno Beach, Omaha Beach, Sword Beach και Utah Beach. Θεωρήθηκε ότι ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 1944, όταν πια είχε εδραιωθεί το προγεφύρωμα των Συμμάχων. Μέχρι τότε είχαν συνολικά μεταφερθεί 850.000 άνδρες, 148.000 οχήματα και 570.000 τόννοι προμηθειών στις γαλλικές ακτές από 7.000 πλοία, από τα οποία μόλις 59 βυθίστηκαν.

Στη συνέχεια οι φωτογραφίες που απαθανάτισε ο φακός τουAssociated Press

 

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS