ΔΙΕΘΝΕΣ
23/03/2019 08:21 EET

«One Free Press Coalition»: Η δημοσιογραφία αντιδρά στις διώξεις

Δημοσιογραφία χωρίς απειλές και σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση.

Ann Wang / Reuters
Ο δημοσιογράφος του Reuters Kyaw Soe Oo

Ενας συνασπισμός από τουλάχιστον δώδεκα παγκόσμιους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, ανάμεσα στους οποίους το Associated Press, οι Financial Times , το πρακτορείο Reuters και η HuffPost, αποφάσισε να δράσει υπερ της ελευθεροτυπίας.

Τα μέλη του «One Free Press Coalition» θα δημοσιεύουν κάθε μήνα στην πλατφόρμα τους, μία λίστα με τίτλο «10 Most Urgent» με τα ονόματα δημοσιογράφων που έχουν φυλακιστεί, έχουν δεχθεί απειλές για την ζωή τους ή και σωματική βία, εξαιτίας της επαγγελματικής τους ιδιότητας.

Σκοπός του συνασπισμού είναι να προστατεύσει δημοσιογράφους, που δέχονται απειλές, ενώ επιδιώκουν να φέρουν την αλήθεια στο φως.

Τα πρώτα ονόματα που θα προβάλουν, είναι αυτά των Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσιογράφου της Washington Post, που δολοφονήθηκε πέρυσι από Σαουδάραβες μυστικούς πράκτορες μέσα στην πρεσβεία της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, και η Μαρία Ράσα, η ιδρυτής του δημοσιογραφικού ιστότοπου Rappler, που συνελήφθη στις Φιλιππίνες και αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις.

Η διευθύντρια σύνταξης του Asssociated Press, Σάλι Μπάζμπι, μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για την όλη προσπάθεια, με στόχο την «Δημοσιογραφία χωρίς απειλές και σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση».

« Η δημοσιογραφία απειλείται σε όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε πως οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αναζητούν την αλήθεια χωρίς φόβο για το ευρύτερο καλό της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η One Free Coalition θα συμβάλλει στον αγώνα μας», δήλωσε η Μπάζμπι.

Πρόκειται για μία κίνηση αλληλεγγύης στους δημοσιογράφους και παράλληλα ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που απειλούν την ελεύθερη έκφραση, πως βρίσκονται κάτω από συνεχή παρακολούθηση, επισήμανε το Forbes.

Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είναι οι HuffPost, Yahoo News, Time, Le Temps, Sueddeutsche Zeitung, ForbesEURACTIV καθώς και τα, Committee to Protect Journalists και International Women’s Media Foundation.

Πηγή: Associated Press