Η δυσάρεστη αλήθεια για τα φίλτρα των τσιγάρων που τελικά δεν είναι όσο αθώα νομίζαμε

Οι συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία μας.
FlyMint Agency via Getty Images

Με τη συζήτηση για τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης πλαστικών προϊόντων για τον πλανήτη να είναι πιο έντονη από ποτέ, το ενδιαφέρον αυτή την ώρα επικεντρώνεται -πέρα από τα καλαμάκια και τις σακούλες- στα φίλτρα των τσιγάρων. Ναι καλά διαβάσατε, οι γόπες των τσιγάρων που καπνίζουμε θεωρούνται τελικά η μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

«Πολλοί καπνιστές υποθέτουν πως τα φίλτρα των τσιγάρων τους είναι κατασκευασμένα από βιοαποικοδομήσιμο υλικό», σχολιάζει η Ελίζαμπεθ Σμιθ η οποία ασχολείται με την πολιτική ελέγχου του καπνού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Στην πραγματικότητα όμως, όπως διευκρινίζει, οι γόπες είναι κατασκευασμένες από οξική κυτταρίνη, ένα είδος πλαστικού που μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μια δεκαετία για να αποσυντεθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ευρωπαϊκές αρχές το επόμενο διάστημα θα απαιτήσουν από τις καπνοβιομηχανίες να χρηματοδοτήσουν την εύρεση μιας άλλης λύσης για τα τσιγάρα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Ετησίως παράγονται περίπου 6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα και το 90% αυτών είναι κατασκευασμένα με πλαστικά φίλτρα. Το νούμερο αντιστοιχεί σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνους πλαστικού. Κι όλα αυτά την ώρα που τα περισσότερα αποτσίγαρα από τα πεζοδρόμια και τους δρόμους όπου πετιούνται καταλήγουν στις θάλασσες, τα ποτάμια και γενικότερα στο περιβάλλον.

Αυτό είναι το ένα σκέλος της σκληρής πραγματικότητας που παρουσιάζει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου. Το δεύτερο σχετίζεται με την υγεία μας και ειδικότερα με το γεγονός πως τα φίλτρα δεν προστατεύουν καθόλου τους καπνιστές και τους πνεύμονες τους, έτσι όπως τουλάχιστον νομίζαμε.

Τα φίλτρα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950 ως απάντηση στους φόβους για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο καπνός από μόνος του περιέχει περίπου 250 επιβλαβείς χημικές ουσίες συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων, του αρσενικού και του polonium-210, που είναι μια ραδιενεργή ουσία που χρησιμοποιείται ακόμα και σε δολοφονίες.

Στην πραγματικότητα όμως τα φίλτρα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο καίγεται ο καπνός με αποτέλεσμα να αυξάνονται συγκεκριμένες τοξίνες. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως με τα φιλτραρισμένα τσιγάρα μειώθηκαν τα ποσοστά του συνηθέστερου τύπου καρκίνου, δηλαδή αυτόν που προσβάλλει τον πνεύμονα, αλλά τα ποσοστά άλλων τύπων του καρκίνου κινήθηκαν ανοδικά.