Η δύσκολη ισορροπία της κυβέρνησης μεταξύ των δεσμεύσεων προς τους δανειστές και των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ

Η δύσκολη ισορροπία της κυβέρνησης μεταξύ των δεσμεύσεων προς τους δανειστές και των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ
Alexandros Avramidis / Reuters

Εβδομάδα «φωτιά» είναι αυτή που ξεκίνησε για το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Εν όψει της παρουσίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, το οικονομικό επιτελείο κάνει τις τελευταίες προσθαφαιρέσεις στη λίστα των εξαγγελιών που θα περιλαμβάνει το κοινωνικό πακέτο το οποίο θα παρουσιάσει από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Τσίπρας.

Εδώ και μέρες το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει τον κατάλογο των μέτρων, υπολογίζοντας παράλληλα το δημοσιονομικό βάρος που θα πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να μην υπάρχει κανένα θέμα με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Είναι ενδεικτικό ότι αν και επίσημα οι Ευρωπαίοι δεν έχουν μιλήσει ανοιχτά για το κλίμα «παροχολογίας» των τελευταίων ημερών, αξιωματούχοι της Κομισιόν στο περιθώριο επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει πιστή στο «μεταρρυθμιστικό δρόμο που η ίδια έχει χαράξει σε συνεργασία με τους δανειστές». Σε αυτό το κλίμα πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα πρέπει να κινηθούν εντός του μετα μνημονιακού πλαισίου που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός ότι από την Κομισιόν αναφέρουν όλο και συχνότερα ότι «η συμφωνία μπορεί να προσαρμοστεί, εφόσον η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού δημιουργήσει ικανά περιθώρια ευελιξίας». Με λίγα λόγια, αν και επιμελώς όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να μιλήσουν για τη δυνατότητα μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις ή της περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα.

Άλλωστε, οι δανειστές περιμένουν να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων, καθώς και της εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια των ελέγχων που θα κάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συζήτηση αυτή, τουλάχιστον επίσημα δεν πρόκειται να γίνει πριν τον Οκτώβριο. Δηλαδή πριν τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν με μεγαλύτερη ασφάλεια ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του πλεονάσματος. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να έχουν καλύτερη εικόνα για τη μεταμνημονιακή συμπεριφορά του Ελληνικού πολιτικού συστήματος, γεγονός που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη στάση που θα κρατήσουν οι Θεσμοί το επόμενο διάστημα.

Είναι ενδεικτικό ότι Ευρωπαίος παράγοντας είπε στη HuffPost Greece ότι «ο βαθμός αυστηρότητας της μεταμνημονιακής εποπτείας θα κριθεί από το βαθμό σοβαρότητας του πολιτικού προσωπικού στην Ελλάδα». Παράλληλα άλλος ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης επανέλαβε την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος των Βρυξελλών σημείωσε ότι το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου που θα συνεδριάσει ατύπως στη Βιέννη δεν θα εξετάσει το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η όποια συζήτηση πριν την επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα θα ήταν «πρόωρη». Υπενθύμισε, πάντως, ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συζητηθούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων.

Δημοφιλή