ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/11/2019 19:00 EET | Updated 13/12/2019 14:58 EET

Η δολοφονία του Ελληνα μεγιστάνα της μόδας: Το «τέλειο έγκλημα» που αποτελεί μυστήριο 35 χρόνια αργότερα

Ο Άριστος Κωνσταντίνου πυροβολήθηκε 6 φορές ενώ η σύζυγός του, Έλενα, κατάφερε να ξεφύγει από το μπάνιο. Ή μήπως δεν έγινε ακριβώς έτσι;

PA Images via Getty Images
Η Έλενα και ο Άριστος Κωνσταντίνου.

Προσοχή: Στο παρόν ρεπορτάζ έχει γίνει μία σημαντική διόρθωση, έπειτα από την αρχική δημοσίευση στη HuffPost (20 Noεμβρίου 2019):

Αναφέραμε εσφαλμένα ότι ο κύριος Αχιλλέας Κωνσταντίνου βρισκόταν μαζί με τον αδελφό του Αρίστο και την σύζυγο του Έλενα, όταν εκείνοι επέστρεψαν στην οικία τους τη νύχτα κατά την οποία ο Αρίστος δολοφονήθηκε. Αυτή η πληροφορία δεν ήταν ορθή. 

Ο κύριος Αχιλλέας Κωνσταντίνου βρισκόταν στην πραγματικότητα στο Στρασβούργο, στην Γαλλία, εκείνη την ώρα μαζί με την σύζυγο και τα παιδιά του. 

Απολογούμεθα ανεπιφύλακτα προς τον κύριο Αχιλλέα Κωνσταντίνου και προς την οικογένειά του, καθώς και προς τους αναγνώστες μας για αυτό το σοβαρό σφάλμα - και αποκαθιστούμε την αλήθεια.

Ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντίνου κάνει επτά κρίσιμες διευκρινίσεις για το άρθρο που δημοσιεύθηκε από τη HuffPost στις 20 Νοεμβρίου, με τη μορφή που μπορείτε να δείτε παρακάτω

1. Ο Αρίστος δεν πυροβολήθηκε ενώ προσευχόταν. Το σώμα του βρέθηκε γεμάτο σφαίρες και άψυχο στο κάτω μέρος του εικονοστασίου στο σπίτι του.

2. Οι ισχυρισμοί ότι πρόκειται για διάρρηξη που πήγε λάθος έχει απορριφθεί από την αστυνομία.

3. Το σπίτι του δεν ήταν μια βίλα 7 δωματίων που χτίστηκε το 1976, αλλά μια επιβλητική κατοικία που χτίστηκε το 1930.

4. Δεν ξόδεψε 3 εκατομμύρια λίρες για ανακαίνιση.

5. Δεν αγόρασε την κατοικία για 20 εκατομμύρια λίρες την δεκαετία του ΄80.

6. Η δολοφονία δεν συνέβη πριν 30 χρόνια αλλά την Πρωτοχρονιά του 1985. Στις 1 Ιανουαρίου 2020 θα είναι η 35η επέτειος της τραγικής δολοφονίας του Αρίστου.

7. Υπήρξαν πράγματι πολλά μυστήρια στην υπόθεση, αλλά σχεδόν όλα έχουν επιλυθεί μέχρι σήμερα.  Η βρετανική αστυνομία συνεχίζει να ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας.

Είναι το τελευταίο από τα 66 αρχοντικά σε ένα δρόμο γεμάτο σπίτια άδεια και ερειπωμένα που εξακολουθούν να έχουν μεγάλη αξία στην αγορά, παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Η έπαυλη των 7 δωματίων, χτισμένη το 1976 στέκεται επιβλητική στην γειτονιά. Είναι η έπαυλη στην οποία συνέβη ένα από τα πιο ανεξιχνίαστα εγκλήματα στο Λονδίνο που εξακολουθεί να γοητεύει και να προκαλεί 30 χρόνια αργότερα. Είναι η έπαυλη, στην οποία ζούσε ο Κύπριος μεγιστάνας της μόδας, Άριστος Κωνσταντίνου.

Ο Κωνσταντίνου στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, μετακόμισε δίπλα στους πάμπλουτους γείτονες του, αγοράζοντας το σπίτι από έναν Νιγηριανό επιχειρηματία αντί 20 εκατομμυρίων λιρών.

PA Archive/PA Images
Το αυτοκίνητου του ζευγαριού.

Πλήρωσε γύρω στα 3 εκατομμύρια για την ανακαίνιση και ζούσε εκεί με την γυναίκα του Έλενα και τα τρία παιδιά τους. Ο επιχειρηματίας έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσω του οίκου μόδας που έφτιαξε μαζί με τον αδερφό του, την Ariella Fashions, δημιουργώντας ρούχα που καθόρισαν το στυλ της εποχής. Σταδιακά η επιχείρηση μεγάλωσε και τα αδέρφια έγιναν πολύ πλούσιοι.

Ένα βράδυ του 1984 ο Άριστος πυροβολήθηκε 6 φορές ενώ προσευχόταν σε ένα μικρό εικονοστάσι στην έπαυλη. Τέσσερις σφαίρες τον χτύπησαν στο σώμα και δύο στο κεφάλι, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα The Ham & High.

PA Archive/PA Images
Η Έλενα Κωνσταντίνου στην κηδεία του συζύγου της, Άριστου.

Οι συνθήκες γύρω από τις οποίες έγινε η δολοφονία ήταν πολύ μυστηριώδεις.
Η αστυνομία έφτασε στην έπαυλη του Αρίστου στις 1.45 το πρωί. Βρήκαν τον επιχειρηματία να κείτεται σε μια εσοχή, σε ένα μικρό εικονοστάσι. Μια μυστική κρύπτη στον τοίχο ήταν ανοιχτή και ένα τζάμι της κουζίνας είχε σπάσει και ήταν στο πάτωμα. Όλα έδειχναν ότι είχε γίνει μια απλή διάρρηξη που όμως είχε καταλήξει σε φόνο. Ο Αρίστος είχε πυροβοληθεί 6 φορές, ενώ ο ιατροδικαστής αργότερα ανακάλυψε πως δέχτηκε και έβδομη σφαίρα, η οποία όμως πέρασε ξυστά από το κεφάλι του.

Σύμφωνα με την κατάθεση της συζύγου του, την Έλενα, εκείνη την πρωτοχρονιάτικη βραδιά, η ίδια και ο Αρίστος μπήκαν μαζί στο σπίτι. Ο Αρίστος κατευθύνθηκε στην κουζίνα, στο ισόγειο και εκείνη ανέβηκε τις σκάλες προς το υπνοδωμάτιο του πρώτου ορόφου. Καθώς μπήκε μέσα, ένας μαυροντυμένος άντρας με μια μάσκα τέρατος την ακινητοποίησε, την έσπρωξε σε ένα παρακείμενο μπάνιο και την κλείδωσε μέσα.

PA Archive/PA Images
Η μητέρα του Άριστου Κωνσταντίνου κλαίει στην κηδεία του γιου της.

Η Έλενα, όπως δήλωσε, κατόρθωσε να σκαρφαλώσει στο παραθυράκι του μπάνιου, να βγει στην οροφή της στέγης και να πηδήξει στον κήπο.

Οι αξιωματικοί βρήκαν στην έπαυλη μόνο παλιά δακτυλικά αποτυπώματα ενώ 75.000 δολάρια έλειπαν από το χρηματοκιβώτιο. Ένας παθολογοανατόμος, σύμφωνα με την The Sunday Times, έγραψε πως το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην δολοφονία ήταν μικρότερο από 10 εκατοστά, πράγμα ασυνήθιστο για ληστεία. Οι σφαίρες ήταν καλυμμένες με γυαλισμένο νικέλιο, αυτές που ονομάζουν «ασημένιες σφαίρες» και κατασκευάζονταν από την εταιρεία Fiocchi.

PA Archive/PA Images
Η έπαυλη που έγινε η διάσημη δολοφονία το 1985.

Χρόνια έχουν περάσει από το πασίγνωστο φόνο και η ιστορία του Κωνσταντίνου εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο και πολλές θεωρίες προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο τι συνέβη εκείνη την μοιραία νύχτα.

Στο Reddit δεν είναι λίγοι οι χρήστες που θεωρούν πως η ληστεία έγινε λόγω κάποια επαγγελματικής διαμάχης ή κατηγορούν την Έλενα και αναρωτιούνται γιατί οι ληστές την άφησαν να ζήσει.

Άλλοι μιλούν για το «τέλειο έγκλημα» αφού ακόμα και αν η Έλενα είναι ένοχη, οι λεπτομέρειες για την δολοφονία είναι πολύ μπερδεμένες και δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία.

 πηγή: businessinsider