Η ΕΕ απειλεί να μπλοκάρει την εξαγωγή εμβολίων εκτός μπλοκ - Τι γράφει ο βρετανικός τύπος

Σε διεθνή πολιτική κόντρα τείνει να εξελιχθεί ή άμεση εξασφάλιση εμβολίων μετά και την αλλαγή στο πρόγραμμα παραδόσεων της AstraZeneca.
SyhinStas via Getty Images

Η ΕΕ απειλεί να εμποδίσει τις εξαγωγές εμβολίων για τον κορονοϊό σε χώρες εκτός του μπλοκ, μετά τις εξελίξεις με την βρετανική AstraZeneca, την οποία κατηγορεί πως δεν έδωσε ικανοποιητικές εξηγήσεις σχετικά με την αιφνίδια αλλαγή στον προγραμματισμό παράδοσης εμβολίων.

Στο θέμα αναφέρεται εκτενώς ο βρετανικός Τύπος με την Telegraph να επιμένει σε ένα πιθανό μπλοκάρισμα των εξαγωγών εμβολίων της Pfizer και για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Και όπως όλα δείχνουν, το θέμα της εξασφάλισης του απαραίτητου αριθμού δόσεων εμβολίων και μάλιστα άμεσα, από την οποία εξαρτάται και η ταχύτερη επιστροφή των χωρών στην κανονικότητα και την αποκατάσταση των πληγωμένων οικονομιών, μπορεί να μετατραπεί σε αιτία έντονων πολιτών αντιπαραθέσεων σε διεθνές επίπεδο και με απρόβλεπτες διαστάσεις και συνέπειες.

Τα νέα σχέδια διανομής εμβολίων της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας, που έγιναν γνωστά την Παρασκευή στην Κομισιόν, έχουν προξενήσει οργή στις στις Βρυξέλλες, αφού αλλάζει σημαντικά ο προγραμματισμός παράδοσης δόσεων εμβολίων από την AstraZeneca που φαίνεται να μην ανταποκρίνεται στην αρχική συμφωνία.

Ο νέος σχεδιασμός, όπως αναφέρει ο Guardian, χαρακτηρίζεται ως «απαράδεκτος» ενώ γίνεται λόγος και για αιφνιδιασμό της Κομισιόν.

Σημειώνεται πως η Η ΕΕ αναμένεται να λάβει περί τα 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Φοβάται, ωστόσο, ότι οι χώρες της ΕΕ θα λάβουν μόνο το ήμισυ αυτού του αριθμού, παρά τις υψηλές προκαταβολές που είχε καταβάλλει για την προαγορά εμβολίων πριν την έγκριση του από την αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ όταν η ΕΕ σφράγισε, τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την ΕΕ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19. Αυτό συνέβη αφού οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τον Μάιο 300 εκατομμύρια δόσεις έναντι έως 1,2 δισεκ. δολαρίων και η Βρετανία, επίσης τον Μάιο, εξασφάλισε 100 εκατ. δόσεις έναντι 84 εκατ. στερλινών (114 εκατ. δολάρια).

Οργή στις Βρυξέλλες

Σε μια φορτισμένη επικοινωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Pascal Soriot, τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκαθάρισε πως η εταιρεία πρέπει να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Σημειώνεται πως ο EMA αναμενόταν να εγκρίνει το εμβόλιο έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ο εκπρόσωπος της φον ντε Λάιεν είπε πως η πρόεδρος της Κομισιόν «Κατέστησε σαφές ότι αναμένει από την AstraZeneca να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που προβλέπονται στη συμφωνία προαγοράς». και «Υπενθύμισε στον κ. Soriot ότι η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην εταιρεία ακριβώς για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί ακόμη και πριν χορηγηθεί η υπό όρους άδεια αγοράς από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

«Φυσικά, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα παραγωγής, αλλά περιμένουμε από την εταιρεία να βρει λύσεις και να εκμεταλλευτεί όλες τις πιθανές δυνατότητες που υπάρχουν για να εξασφαλιστεί η άμεση παράδοση».

Μπλοκάρισμα εξαγωγών θέλει και η Γερμανία

Ο δε γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποστήριξε σήμερα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων.

Η ΕΕ έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τις εξαγωγές εμβολίων καθώς επικρατεί απογοήτευση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, καθώς και με άλλα προβλήματα στις προμήθειες των εμβολίων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυτο ZDF.

«Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», τόνισε προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ θα κινηθούν νομικά μόνο στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ενέργειας, όπως μετέδωσε η λετονική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Delfi.

Κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει ξεχωριστό συμβόλαιο προμήθειας με την εταιρία.

Δημοφιλή