Η ΕΕ απορρίπτει το τελεσίγραφο του Ιράν για την πυρηνική συμφωνία

Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ του νόμιμου εμπορίου με το Ιράν.
ASSOCIATED PRESS

Η ΕΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας δήλωσαν την Πέμπτη ότι είναι ακόμα προσηλωμένοι στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχτούν τελεσίγραφα, αφού το Ιράν ανακοίνωσε πως αποσύρεται από κάποιες δεσμεύσεις του όσον αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης και τις απειλές για περαιτέρω ενέργειες που θα ήταν κατά παράβαση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν, με στόχο τα έσοδα από εξαγωγές βιομηχανικών μετάλλων.

«Απορρίπτουμε κάθε τελεσίγραφο και θα αξιολογήσουμε τη συμμόρφωση του Ιράν με βάση τις επιδόσεις του ως προς τις δεσμεύσεις του για το πυρηνικό πρόγραμμα με βάση το ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης- το επίσημο όνομα της συμφωνίας) και τη Συνθήκη Μη διάδοσης πυρηνικών όπλων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως είπαν, λυπούνται για την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και πρόσθεσαν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στη διατήρηση και την πλήρη εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να συνεχιστεί το νόμιμο εμπόριο με το Ιράν» ανέφεραν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Έναν χρόνο πριν, ο Τραμπ είχε αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, που είχε υπογραφεί από το Ιράν, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Η συνθήκη περιελάμβανε τη χαλάρωση διεθνών κυρώσεων στο Ιράν, με αντάλλαγμα την αποδοχή από πλευράς της Τεχεράνης περιορισμών στο πυρηνικό της πρόγραμμα, που προορίζονταν να εμποδίσουν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η θέση της Τεχεράνης είναι πως επιδιώκει μόνο ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα