Η Ε.Ε. εστιάζει στα Βαλκάνια μετά το Brexit

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανό το όραμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης.
Arman Fazlic via Getty Images

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να δώσουν νέα πνοή στη διεύρυνση της ΕΕ, αποκαλύπτοντας μια αναδιαμόρφωση της διαδικασίας ένταξης στο μπλοκ.

Το πολυαναμενόμενο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πρώτη αποχώρηση ενός μεγάλου κράτου - μέλους. Ενας από τους κύριους στόχους είναι να διατηρηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή φιλοδοξία της ΕΕ για έξι κράτη των δυτικών Βαλκανίων, με συνολικό πληθυσμό 17,9 εκατομμυρίων ανθρώπων. Καμία χώρα δεν έχει προσχωρήσει στην ΕΕ μετά την Κροατία το 2013, αλλά η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία & Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Σερβία ελπίζουν να τα καταφέρουν τελικά.

Το έγγραφο αυτό έχει επίσης ως στόχο να αμβλύνει τις αμφιβολίες για περαιτέρω επέκταση της ΕΕ μεταξύ των κρατών μελών, που έχουν πληγεί από την κρίση της ευρωζώνης.

Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα σχέδιο που υπέβαλε ο Εμμανουήλ Μακρόν, ο οποίος πέρυσι άσκησε βέτο στις ελπίδες της Βόρειας Μακεδονίας για έναρξη των συνομιλιών ένταξης, προκαλώντας απελπισία στους πολιτικούς της περιοχής. Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος μαζί με τη Δανία και την Ολλανδία «μπλόκαραν» την Αλβανία.

Ενδεικτικό της επιχειρούμενης αλλαγής του κλίματος είναι το tweet της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία χαρακτήρισε την διεύρυνση της Ε.Ε. ως «μια κατάσταση με την οποία όλοι κερδίζουν».

Τα πιθανά νέα μέλη της ΕΕ πρέπει να ολοκληρώσουν 35 κεφάλαια για να ανταποκριθούν στα πρότυπα της ΕΕ σε πολλούς τομείς, από τη δημόσια διοίκηση έως την αλιεία και τους δημοσιονομικούς κανόνες. Οι νέες προτάσεις συνεπάγονται ότι όλες οι υποψήφιες χώρες θα υποχρεωθούν να ολοκληρώσουν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις σε δημοκρατικούς θεσμούς και στο κράτος δικαίου, προτού προβούν σε περισσότερες τεχνικές μεταρρυθμίσεις.

Η Γαλλία παραπονέθηκε ότι η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ δεν είχε αξιοπιστία και είπε ότι οι αιτούντες θα πρέπει να επαναλάβουν τα «κεφάλαια» διαπραγμάτευσης, εάν αργότερα ξηλώσουν τις βασικές μεταρρυθμίσεις - μια ιδέα που υιοθέτησε η Κομισιόν.

Η διεύρυνση της ΕΕ έπρεπε να είναι «πιο αξιόπιστη» για τα κράτη μέλη της ΕΕ και όσους επιθυμούν να ενταχθούν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολιβερ Βαρελί.

Εάν οι χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στην ΕΕ πληρούν τα κριτήρια «τότε μπορεί πραγματικά η διαδικασία να γίνει ταχύτερα και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο», συμπλήρωσε.

Τα νέα κριτήρια δεν θα ισχύουν για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, που έχουν ξεκινήσει την ένταξη στην ΕΕ βάσει παλαιών κανόνων.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή