ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/11/2018 11:46 EET | Updated 29/11/2018 14:32 EET

Η ΕΥΔΑΠ φιλοξένησε το φετινό ευρωπαϊκό συνέδριο για το νερό

Η μεγαλύτερη ελληνική Εταιρεία ύδρευσης αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας.

FACEBOOK

Είτε πρόκειται για μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, είτε πρόκειται για μια εταιρεία του μεγέθους της ΕYΔΑΠ, το στοιχείο της εξωστρέφειας είναι πάντα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αποδεικνύει υγεία στον πυρήνα και τη φιλοσοφία της. Έτσι, μας χαροποίησε ιδιαιτέρως η είδηση πως από τις 15 ως τις 16 Νοεμβρίου η ΕΥΔΑΠ συμμετείχε στο ετήσιο Συνέδριο του European Benchmarking Cooperation (EBC), -όπως άλλωστε κάνει ήδη από το 2013- αλλά πως το φιλοξένησε κιόλας. Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι και το γεγονός πως η ομάδα της ΕΥΔΑΠ έλαβε φέτος ειδική διάκριση 2Star Certificate ως αναγνώριση για την σταθερή συμμετοχή της. 

Η φετινή θεματική δε, παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το φετινό πρόγραμμα του EBC κινήθηκε γύρω από τον άξονα “Turning Data to Solutions – Improving water services with the power of performance data.”Στη διοργάνωση συμμετείχαν 90 εκπρόσωποι εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης από 20 χώρες, ενώ όπως ενημερωθήκαμε, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διαμορφώθηκαν παράλληλα groups για την καλύτερη ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών.Πιο συγκεκριμένα, στο κάθε group παρουσιάζονται θέματα που αφορούν στις σωστές πρακτικές που εφαρμόζει η κάθε εταιρεία, ενώ λειτουργεί και help desk, όπου συζητούνται οι τυχόν απορίες που είχαν δημιουργηθεί, αλλά και ζητήματα που έχουν προκύψει ενδιάμεσα. 

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως η συμμετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα δίνει στην κάθε εταιρεία την ευκαιρία να αναμετρηθεί με άλλες εταιρείες του κλάδου και να ανταλλάξει ιδέες, προβληματισμούς και βέλτιστες πρακτικές. Οι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ είχαν ενεργή συμμετοχή στην αποστολή πρωτογενών στοιχείων για την τελευταία τριετία, προκειμένου να συμμετάσχουν στις συζητήσεις και να ανταλλάξουν απόψεις για τους δείκτες απόδοσης που συγκεντρώθηκαν.

Παράλληλα συμμετείχαν σε πολλές συζητήσεις γύρω από διάφορες εφαρμογές smart networking στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ ενημερώθηκαν και για τις εμπειρίες των εταιρειών που εφάρμοσαν τις νέες τεχνολογίες καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που συνιστούν. Όπως μας ενημέρωσε η ομάδα της ΕΥΔΑΠ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις των βορείων χωρών (Βέλγιο, Νορβηγία, Μεγάλη Βρετανία) κατά τις οποίες παρουσίασαν την πρώτη εμπειρία τους με προβλήματα ανομβρίας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Ενδεικτικό της επιτυχίας του συνεδρίου είναι το γεγονός πως αποτιμώντας τη σημασία της ανταλλαγής πρακτικών και αποτελεσμάτων, η Διοίκηση του EBC υπέβαλλε πρόταση για διεξαγωγή «picnic γνώσης», όπου θα συμμετέχουν εταιρείες παρόμοιου μεγέθους και τομέα δράσης σε μικρότερες συναντήσεις, με στοχευμένη θεματολογία για την ανταλλαγή γνώσεων σε κάποιο τομέα όπου μια άλλη εταιρεία έχει μεγαλύτερη εμπειρία. Στην ίδια βάση η ΕΥΔΑΠ υπέβαλλε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση: να γίνει υποομάδα σύγκρισης δεικτών απόδοσης εντός του προγράμματος για χώρες της Μεσογείου που έχουν περισσότερα κοινά λόγω κλίματος. Περιμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον την εξέλιξη τόσο της πρότασης όσο και τα συμπεράσματα. 

 

Sponsored Post