Η Ευρώπη ρισκάρει τα πάντα για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών

Ο ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ευρώπης τουρισμός αναγκάζει τις χώρες σε ένα restart που έμοιαζε αδιανόητο πριν από λίγες εβδομάδες.
ASSOCIATED PRESS

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιεργάζονται κάτι που για μήνες φάνταζε σχεδόν αδιανόητο: την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών.

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, οι χώρες έσπευσαν να σφραγίσουν τα σύνορά τους και να περιορίσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια. Με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στα σπίτια τους - έχοντας το ελεύθερο μόνο να αγοράζουν είδη παντοπωλείου, να πηγαίνουν στο φαρμακείο και να ασκούνται για λίγο σε εξωτερικούς χώρους - η ιδέα της πτήσης σε μια μακρινή χώρα για διακοπές έμοιαζε ως τώρα με φαντασίωση.

Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός οικονομικός μοχλός για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, αποτελεί το 10% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού να πέφτει σε ολόκληρη την Γηραιά Ηπειρο την ώρα που η ανεργία αυξάνεται, υπάρχει μια ευρεία επιθυμία της Ευρωζώνης να ξαναρχίσουν εγκαίρως τα ταξίδια που σχετίζονται με τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι ευρωπαϊκές κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έκλεισαν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από την Κίνα και την Ευρώπη τον Μάρτιο. Ακόμα και αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πιέζει τις αμερικανικές πολιτείες να αρχίσουν να επαναλειτουργούν τις οικονομίες τους, τα διεθνή ταξίδια παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εκτός συζήτησης. Την Τρίτη, μάλιστα, ο Τραμπ είπε ότι σκέφτεται να επιβάλει και απαγόρευση ταξιδιών από τη Βραζιλία.

«Δεν θέλω να έρχονται άνθρωποι εδώ και να μολύνουν τους ανθρώπους μας. Δεν θέλω και οι άνθρωποι εκεί να αρρωσταίνουν», είπε. «Η Βραζιλία αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, χωρίς αμφιβολία», συμπλήρωσε.

Στην Ισπανία, ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα ανοίξει τα σύνορά της στους τουρίστες στα τέλη Ιουνίου.

Η άρση των περιορισμών για τους ξένους τουρίστες συμπίπτει με τη χαλάρωση των εσωτερικών ταξιδιωτικών περιορισμών. Η υποχρεωτική απομόνωση των 14 ημερών κατά την άφιξη στη χώρα, την οποία η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε νωρίτερα αυτό το μήνα, θα αρθεί επίσης.

Η Ελλάδα, η οποία είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων στην Ευρώπη, άνοιξε εκ νέου την Ακρόπολη, μουσεία και άλλα σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα τη Δευτέρα.

Η Ιταλία, η οποία άρχισε να επιτρέπει στους πολίτες της να επισκέπτονται καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια, ανακοίνωσε επίσης ότι οι τουρίστες από άλλα ευρωπαϊκά έθνη θα είναι ελεύθεροι να εισέλθουν στη χώρα χωρίς καραντίνα από τις 3 Ιουνίου.

Πάλμα Ντε Μαγιόρκα, Ισπανία: Πολίτες απολαμβάνουν το ποτό τους σε μπαρ, μετά την άρση του lockdown.
Πάλμα Ντε Μαγιόρκα, Ισπανία: Πολίτες απολαμβάνουν το ποτό τους σε μπαρ, μετά την άρση του lockdown.
JAIME REINA via Getty Images

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων, που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες ενδέχεται να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς με ασφάλεια.

Οι προτάσεις αυτές υποδηλώνουν ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα ξεκινήσουν χαλαρώνοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μεταξύ χωρών ή περιοχών όπου τα κρούσματα βρίσκονται σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να φιλοξενήσουν τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και τους τουρίστες, και υπάρχουν ισχυρά συστήματα διάγνωσης ασθενών και ανίχνευσης επαφών.

Οι εφαρμογές ανίχνευσης επαφών θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν πέρα από τα διεθνή σύνορα, δήλωσε η Επιτροπή, έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να προειδοποιούνται όταν ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό.

Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια θα επιμένουν ώστε οι επιβάτες να φορούν μάσκες ενώ το check-in καθώς και η παραλαβή αποσκευών θα αναδιοργανωθούν για να αποφεύγεται ο συνωστισμός ατόμων.

Τα κουπόνια για ακυρωμένες πτήσεις ή διακοπές πρέπει να ισχύουν για τουλάχιστον ένα χρόνο, η Επιτροπή συνέστησε, με προστασία έναντι χρεοκοπιών, έτσι ώστε οι άνθρωποι να τις αποδέχονται αντί να απαιτούν επιστροφές χρημάτων από αεροπορικές και ταξιδιωτικές εταιρείες.

Η Επιτροπή συνέστησε, ακόμη, να ξεκινήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην ΕΕ πρώτα, και είπε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά σε μια δεύτερη φάση, τουλάχιστον μετά τα μέσα Ιουνίου.

Ηδη, ορισμένες χώρες έχουν συνάψει απευθείας συμφωνίες με άλλα έθνη για τη δημιουργία «διαδρόμων ταξιδιού».

Τρία κράτη της Βαλτικής - η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία - χαλάρωσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μεταξύ τους αυτό το μήνα.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν πρόσφατα σχέδια για τη δημιουργία ενός παρόμοιου μοντέλου.

Ωστόσο, η Ιταλία απέρριψε έντονα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ταξιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ συγκεκριμένων χωρών.

Ρώμη, Ιταλία: Επισκέπτρια με μάσκα στα Μουσεία Καπιτωλίου.
Ρώμη, Ιταλία: Επισκέπτρια με μάσκα στα Μουσεία Καπιτωλίου.
Alessandra Benedetti - Corbis via Getty Images

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο επίσημος αριθμός θανάτων από τον κορονοϊό ανέρχεται σε πάνω από 35.000 - το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη - ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, την περασμένη εβδομάδα «πάγωσε» τα όνειρα των Βρετανών για ταξίδια στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι. «Είναι απίθανο να γίνουν μεγάλες, πολυτελείς διεθνείς διακοπές αυτό το καλοκαίρι», είπε.

Στην ομιλία του προς το έθνος νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα θα επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο΄Λίρι επέκρινε το σχέδιο αυτό ως «ηλίθιο» και ουσιαστικά ανεφάρμοστο. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας θα «εξαφανιστεί αρκετά γρήγορα».

Οπως είπε, η Ryanair ελπίζει να εκτελεί το 40% των πτήσεων της - περίπου 1.000 την ημέρα - από τις αρχές Ιουλίου. Απαραίτητες, ωστόσο, θα είναι οι μάσκες προσώπου και οι έλεγχοι της θερμοκρασίας τόσο για τους επιβάτες όσο και για το προσωπικό.

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Το άδειο διεθνές αεροδρόμιο του Χίθροου στην εποχή της πανδημίας.
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Το άδειο διεθνές αεροδρόμιο του Χίθροου στην εποχή της πανδημίας.
Xinhua News Agency via Getty Images

Ακόμα κι αν οι τουρίστες αρχίσουν να κάνουν κράτησεις για ταξίδια και διακοπές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ορισμένοι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων ανησυχούν ότι η οικονομική ζημία έχει ήδη γίνει.

«Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο από τώρα για να επιστρέψουμε στο σημείο που ήμασταν πριν», εκτιμούν.


Δημοφιλή