Η Ελλάδα 1η στην Ευρώπη στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Χαρίτσης: Συνεχίζουμε πιο εντατικά

Η Ελλάδα 1η στην Ευρώπη στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Χαρίτσης: Συνεχίζουμε πιο εντατικά
Sooc

Η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2017 έχει απορροφήσει το 25% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), πετυχαίνοντας την υψηλότερη απορρόφηση στην Ευρώπη, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αντίστοιχη πρωτιά είχε επιτευχθεί και το 2016, όταν επετεύχθη ρεκόρ απορρόφησης 11,3%. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως χάρη σε αυτή την προσπάθεια υλοποιούνται υποδομές κρίσιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως το δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου και της Κέρκυρας, ο βιολογικός καθαρισμός της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα.

Με τους πόρους αυτούς, σημειώνουν οι εν λόγω πηγές, προσλήφθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά έγκαιρα όλοι οι αναπληρωτές καθηγητές και τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους και περισσότερα από 108 χιλιάδες παιδιά βρήκαν θέση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ χρηματοδοτείται η μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία, με τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δομών ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας υγείας (ΤΟΜΥ).

Επιπλέον, οι εν λόγω πηγές αναφέρουν πως έχει αναπτυχθεί μία πολύ στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνάπτοντας συμφωνίες ύψους 5 δισ. ευρώ τη διετία 2016-2017 οι οποίες μεταφράστηκαν σε επιπλέον 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, μόνο για το 2017. Για τα επόμενα τρία χρόνια έχουν δρομολογηθεί συμφωνίες με την Τράπεζα για έργα ύψους 7 δισ. ευρώ που θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΤΕπ.

Χάρη σε αυτές τις συμφωνίες εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της κατασκευής της νέας γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας, η στήριξη των δήμων όλης της χώρας για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών με νέο πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ (που θα φτάσει τα 2 δισεκ. ευρώ σε βάθος πενταετίας) και το οποίο έχει ήδη θεσμοθετηθεί αλλά και προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, όπως το ειδικό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Trade Finance Facility) με 400 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα μπόρεσε να ενεργοποιήσει γρήγορα το Σχέδιο Γιούνκερ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ στην αξιοποίηση των πόρων αυτού του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου. Η χώρα μας έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις 1,7 δισεκ. ευρώ για νέα έργα στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ, οι οποίες μεταφράζονται σε επενδύσεις άνω των 5,7 δισεκ. ευρώ καταλήγουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χαρίτσης: Συνεχίζουμε πιο εντατικά

«Πρώτο μας μέλημα στο Υπουργείο Οικονομίας είναι η διοχέτευση ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και τη στήριξη των επιχειρήσεων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης.

«Με έναν αγώνα δρόμου το 2015 εξυγιάναμε τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και καταφέραμε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή ενεργοποιήσαμε γρήγορα το νέο ΕΣΠΑ και πετύχαμε υψηλή απορρόφηση που μας έφερε στην πρώτη θέση της Ευρώπης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η προσπάθεια αυτή απέφερε στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 11 δισεκ. ευρώ την προηγούμενη τριετία και άλλαξε σημαντικά την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη. Επιπλέον, χάρη στην πολύ στενή συνεργασία που αναπτύξαμε με την ΕΤΕπ φέραμε πολλά νέα κεφάλαια στην οικονομία και ενεργοποιήσαμε τάχιστα το Σχέδιο Γιούνκερ, πετυχαίνοντας και εκεί τη δεύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη στην αξιοποίηση των πόρων του».

«Το 2018 συνεχίζουμε πιο εντατικά στην ίδια κατεύθυνση με περισσότερα προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των δήμων αλλά και με νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποτελεσματικότερη στήριξη μίας σειράς κλάδων της οικονομίας».

Δημοφιλή