ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/10/2019 14:02 EEST | Updated 09/10/2019 14:40 EEST

Ιστορική πρωτιά: Η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο

Στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Ismailciydem via Getty Images

Ιστορικό χαμηλό σημείωσε το επιτόκιο στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, με το Ελληνικό Δημόσιο να δανείζεται για πρώτη φορά στην ιστορία με αρνητικά επιτόκια.

Μια μόλις ημέρα μετά την άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου και του ιστορικού χαμηλού επιτοκίου 1,5%, τα καλά νέα για την Ελληνική Οικονομία και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους συνεχίστηκαν και στη σημερινή δημοπρασία.

Συγκεκριμένα στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02% από 0,095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,71 φορές από 1,59 προηγουμένως.

Το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει τις θετικές εξόδους στην αγορά, μόλις λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση των δημοσιονομικών προγραμμάτων, γεγονός που αποδεικνύει ότι σταδιακά επιστρέφει το ενδιαφέρον για τις Ελληνικές εκδόσεις αλλά και η εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελληνική Οικονομία.

Σε συνδυασμό με το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί παγκοσμίως στις αγορές ομολόγων, το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές με τα επιτόκια να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, δίνοντας έτσι θετικό σήμα και για τις εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις που θα ακολουθήσουν.

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,02%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.018 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 112,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στις 12 μ.μ. Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

Sponsored Post