Η ελληνική οικονομία το 2017 σε αριθμούς, από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών

Η ελληνική οικονομία το 2017 σε αριθμούς, από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών
Mlenny via Getty Images

Τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνονται στο πρώτο επίσημο οικονομικό δελτίο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών.

Τα σημεία για την ελληνική οικονομία σε αριθμούς, που επισημαίνονται από το ΣΟΕ, πρόεδρος του οποίου είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναφέρουν ότι:

-Το 2017 επιτεύχθηκε υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ ή 5,93 δισ. ευρώ.

-Η οικονομία αναπτύχθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο το τέταρτο τρίμηνο του 2017, με ποσοστό 1,9% με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,4% για το σύνολο του 2017. Και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης που αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (οι S&P and Fitch κατά μία βαθμίδα και οι Moody’s κατά δύο βαθμίδες) με θετικές προοπτικές για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, προβλέπουν για το τρέχον έτος ανάπτυξη της τάξης του 2%.

-Η ανεργία υποχώρησε στο 20,8%.

-Οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά 5,73 δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί στον περιορισμό της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA κατά άλλα 3,2 δισ. ευρώ, στα 16,6 δισ.

-Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε το 2017 στο 1,45 δισ. ευρώ, καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,5% στα 14,6 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των άλλων σημαντικών εξελίξεων, όπως σημειώνεται, είναι η έγκριση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ, η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls (αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 2.300 ευρώ στις 28 Φεβρουαρίου, από τα 1.800 και το όριο μεταφοράς στο εξωτερικό στα 2.300 από τα 2.000 ευρώ, καθώς και άρση περιορισμών για τη δημιουργία νέων τραπεζικών λογαριασμών) και η ολοκλήρωση της έκδοσης επταετούς ομολόγου 3 δισ. ευρώ απόδοση 3,5%.

Κινήσεις για επιστροφή της ρευστότητας

Στο μεταξύ, η επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των επιχειρήσεων, καθώς ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις στα 10 χρόνια της κρίσης ήταν ο αποκλεισμός τους από τις γραμμές χρηματοδότησης. Η αντιστροφή του φαινομένου αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με παράγοντες τις αγοράς το 2018 μπορεί να αντιστραφεί η τάση των προηγούμενων 8 χρόνων και - έστω και οριακά - να αυξηθεί η ροή των επιχειρηματικών δανείων.

Τράπεζες και επιχειρήσεις ήδη συζητούν για τις δυνατότητες νέου δανεισμού. Βέβαια, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι κινήσεις γίνονται πολύ προσεκτικά και απευθύνονται σε υγιείς επιχειρήσεις, καθώς όπως αναφέρουν «είναι κρίσιμο να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος».

Η πιστωτική επέκταση των τραπεζών στα επιχειρηματικά δάνεια δεν θα κριθεί βέβαια μόνο από την προθυμία των τραπεζών ή τις ανάγκες των επιχειρήσει αλλά θα την κρίνει κυρίως:

α) η δυνατότητα περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls
β) η σταθερή - ομαλή πορεία της Ελληνικής Οικονομίας το επόμενο διάστημα
γ)η διατήρηση αρχικά και στη συνέχεια η επιτάχυνση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας
δ) η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στα τραπεζικά ιδρύματα.

Δημοφιλή