Η επιχείρηση που υπόσχεται επέκταση ζωής ή ακόμα και αθανασία

Η οποία από το 2005 έχει κλείσει δεκάδες συμβόλαια.
allanswart via Getty Images

Οι άνθρωποι που έχουν κάποια οικονομική επιφάνεια συνήθως μπορούν να αγοράσουν τα πάντα, μπορούν όμως και την αθανασία; Η απάντηση που μας έρχεται στο μυαλό αρχικά είναι αρνητική, ωστόσο με βάση τα τελευταία δεδομένα ίσως τελικά κάτι τέτοιο να γίνεται. Κι αυτό χάρη στην επιχείρηση του Άντον Ζέλντιν ο οποίος αφότου έχασε τη γυναίκα του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το καλοκαίρι του 2018 προσπάθησε με τη χρήση της τεχνολογίας να καταψύξει τον εγκέφαλό της.

Με την κίνησή του επιδιώκει όλο και περισσότεροι άνθρωποι να πειστούν και να χρησιμοποιήσουν τα σωστά εργαλεία ώστε να πετύχουν την επαναφορά στη ζωή συγκεκριμένων ζωτικών οργάνων όπως για παράδειγμα ο εγκέφαλος. Η διαδικασία είναι γνωστή ως «κρυοσυντήρηση» και όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο από πολλούς θεωρείται το μέλλον της αιώνιας ζωής.

Από το 2005, η ρωσική εταιρεία Κριόρους, που αναλαμβάνει την συντήρηση των νεκρών, έχει καταψύξει 66 σορούς. Ένας από τους ιδρυτές της, ο Ντανίλα Μεντβέντεβ, μιλά στο BBC για τα πλεονεκτήματα της πρακτικής αυτής αλλά και την επιθυμία των συγγενών που απευθύνονται στην εταιρεία τους.

Όπως ο ίδιος περιγράφει, οι σοροί των νεκρών συγκεντρώνονται σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με υγρό άζωτο και θερμοκρασία -196 βαθμών Κελσίου.

Το σώμα ξεκινά να προετοιμάζεται 48 ώρες μετά το θάνατο. Το αίμα αντικαθίσταται με μια ουσία που προστατεύει τα κύτταρα από το να καταστραφούν όταν παγώσουν. Έπειτα, η σορός τοποθετείται μέσα σε ένα κουτί με πάγο και εκεί τοποθετείται και το υγρό άζωτο.

«Ο θάνατος είναι μια επώδυνη εμπειρία και είναι λογικό όλοι να τον φοβόμαστε. Ως εκ τούτου, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Η σύζυγός μου θα συμφωνούσε με την απόφασή μου αυτή. Είχαμε άλλωστε συζητήσει για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεπεράσουμε το θάνατο και η κρυοσυντήρηση είναι η μόνη μας ελπίδα προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρει ο ίδιος, ενώ συμπληρώνει πως μέσω της διαδικασίας αυτής νιώθει πως θα συναντήσει και πάλι τη σύζυγό του.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαια με 200 ανθρώπους οι οποίοι μετά το θάνατό τους θα ήθελαν τα σώματά τους να συντηρηθούν. Το κάθε συμβόλαιο διαρκεί για 100 χρόνια. Στις περιπτώσεις όμως που η χώρα καταγωγής ενός ασθενή δεν του επιτρέπει την κρυοσυντήρηση, τότε το συμβόλαιο επεκτείνεται για 25 ακόμα χρόνια.

«Δεν είμαι σίγουρος αν 100% είναι σωστή αυτή η πρακτική, όμως αυτή τη στιγμή μου είναι πολύ δύσκολο να σκεφτώ πως μπορώ να καταλήξω κάπου αλλού», σχολιάζει.

Η κρυοσυντήρηση ολόκληρου του σώματος κοστίζει 36.000 δολάρια, ενώ αυτή που αφορά μόνο τον εγκέφαλο μόλις 15.000.

Δημοφιλή