Η επίθεση του Isis-K δείχνει το μη χείρον βέλτιστον για την Δύση: Τους Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για να μην μετατραπεί το Αφγανιστάν σε φυτώριο ακραίων Ισλαμιστών μαχητών.
Μεταφορά τραυματιών μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Μεταφορά τραυματιών μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
REUTERS TV via via REUTERS

Η πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, υπογραμμίζει την ρεαλιστική πολιτική που αντιμετωπίζουν οι Δυτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν: η συνεργασία με τους Ταλιμπάν μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία τους για να εμποδίσουν την χώρα να μετατραπεί σε φυτώριο ακραίων Ισλαμιστών μαχητών.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την αναπάντεχη επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι η ρεαλιστική επιλογή τους είναι να αφήσουν στην άκρη την αντιπάθειά τους προς τους νέους ηγέτες της χώρας και να δουλέψουν μαζί τους.

″Είναι ξεκάθαρο: οι Ταλιμπάν είναι τώρα η πραγματικότητα στο Αφγανιστάν” δήλωσε αυτή τη βδομάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. ”Αυτή η νέα πραγματικότητα είναι πικρή, αλλά με αυτήν πρέπει να δουλέψουμε.”

Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι δεν αρκεί για τις δυνάμεις των G7 να υιοθετήσουν επιθετική στάση απέναντι στους Ταλιμπάν, ειδικά διότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τον ρόλο της Κίνας και της Ρωσίας σε σχέση με το μέλλον του Αφγανιστάν.

Οπως είπε, τις τελευταίες μέρες Πακιστάν και Τουρκία καλούν την Δύση ”να μην βάλουν στην γωνία το νέο καθεστώς τόσο γρήγορα”, να αποφύγουν την εφαρμογή κυρώσεων στην Καμπούλ και να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, για να αποφύγουν μία κρίση ασφάλειας και προσφύγων, που θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη.

Η βοήθεια θα παίξει μεγάλο ρόλο, δεδομένης της ανθρωπιστικής κρίσης σε μία χώρα που αντιμετωπίζει και πόλεμο και ξηρασία και 5,5 εκατομμύρια του πληθυσμού των 40 εκατομμυρίων έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε αυτή τη βδομάδα ότι θα αυξήσει την υποστήριξή της προς τους Αφγανούς που παραμένουν στην χώρα, αλλά και προς αυτούς που την εγκαταλείπουν, από 50 εκατ. σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να επιτρέψουν την συνέχεια της ανθρωπιστικής δουλειάς, αλλά δεν έχουν μειώσει την πίεση των κυρώσεων στους Ταλιμπάν, που θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση.

Η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να συμφωνεί με την άποψη που επικρατεί στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ότι οι Ταλιμπάν είναι η λιγότερο κακή επιλογή.

″Ενίσχυση του ηθικού των ακραίων”

Η άτακτη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια προσπαθειών για σταθερότητα και ασφάλεια, είναι, σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ράιαν Κρόκερ, ”μία τεράστια ενίσχυση του ηθικού των πανταχόθεν ακραίων Ισλαμιστών”.

Οι χθεσινές επιθέσεις των βομβιστών αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, εχθρός τόσο της Δύσης, όσο και των Ταλιμπάν, υπενθυμίζουν ότι οι ακραίοι μαχητές μπορεί να κερδίσουν έδαφος, αν η χώρα καταρρεύσει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το ISIS-K, ο αφγανικός βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους, με παράδοση ακραίας κτηνωδίας, ήταν πίσω από τις επιθέσεις. Υποστηρίζουν ότι εκμεταλλεύτηκε την αστάθεια που οδήγησε στην κατάρρευση της υποστηριζόμενης από την Δύση κυβέρνησης, για να ενισχύσει την θέση του.

″Το θέμα δεν είναι ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν την χώρα αυτή την στιγμή” δήλωσε ο Κρόκερ στο CNN. “To θέμα είναι ότι ούτε οι Ταλιμπάν ελέγχουν την χώρα, ούτε κανείς άλλος. Κι αυτό είναι γόνιμο έδαφος για τέτοιου είδους ενέργειες και τέτοιου είδους ανθρώπους να επιστρέψουν και να ριζώσουν. Κι αυτό μας έφερε τις επιθέσεις της 9/11. Σήμερα υπάρχει ακριβώς η ίδια δυναμική.”

Ο Τόμας Ρούτιγκ, του Δικτύου Αναλυτών Αφγανιστάν, δήλωσε ότι μπορεί να μην υπάρχει διάθεση από την πλευρά της Δύσης να ”τα φτιάξει” με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι επέβαλλαν μία αυστηρότατη εκδοχή της σαρία όταν ήταν στην εξουσία, την περίοδο 1996-2001, αλλά ”αλλά το να βρεθεί απέναντί τους και να τους κάνει κύρηγμα” δεν θα βοηθήσει τους ευάλωτους Αφγανούς.

Ειδικά η Γερμανία φαίνεται ότι ακολουθεί αυτή την προσέγγιση.

Ο πρώην απεσταλμένος της στο Αφγανιστάν, Μάρκους Πότζελ, βρίσκεται σε συνομιλίες με αντιπρόσωπο των Ταλιμπάν, στη Ντόχα, με στόχο να διατηρηθεί ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ για αποχωρήσεις πολιτών και μετά την λήξη της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μας, θα ταξιδεύσει στην περιοχή για συνομιλιες στο Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Πακιστάν, την Τουρκία και το Κατάρ, σχετικά ”με τον τρόπο με τον οποίο η διεθνής κοινότητα μπορεί να χειριστεί το Αφγανιστάν τώρα”, σύμφωνα με επιστολή του υπουργείου του προς την Γερμανική Βουλή.

″Δεν υπάρχει τρόπος να παρακάμψουμε την σύναψη συμφωνιών με τους Ταλιμπάν” υποστηρίζεται στην επιστολή. ”Οχι μόνο για να διευκολύνουμε την ασφαλή αποχώρηση ανθρώπων που χρειάζονται προστασία, αλλά και για να εξασφαλίσουμε τα επιτεύγματα των δύο προηγούμενων δεκαετιών.”

Δημοφιλή