Η Εθνική Λυρική Σκηνή γιορτάζει τα 80 της χρόνια με ένα πλούσιο πρόγραμμα

Μεταξύ άλλων τέσσερις πρώτες παγκόσμιες πρεμιέρες και επτά νέες παραγωγές όπερας.
Φωτογραφία: Α. Σιμόπουλος

«Η καλλιτεχνική περίοδος 2019/20 συμπυκνώνει με έναν σχεδόν υπερφυσικό τρόπο το ιστορικό παρελθόν και το φιλόδοξο μέλλον της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πρόκειται για τη σεζόν στην οποία θα σβήσουμε τα 80 κεριά του Οργανισμού μας και την ίδια στιγμή με νεανική ορμή και πρωτόγνωρο πάθος θα ανοίξουμε τα φτερά μας για να αναμετρηθούμε με τη διεθνή παρουσία μας, η οποία γίνεται πράξη χάρη στη μεγάλη δωρεά των 20 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος της περιόδου 2019/20.

Το πρόγραμμα που σχεδίασε ο Γ. Κουμεντάκης έχει τέσσερις πρώτες παγκόσμιες πρεμιέρες (Πάπισσα Ιωάννα, Μέσα Χώρα, Χορός με τη σκιά μου, Γιώργος Λάνθιμος – The Artist on the Composer), μια πρώτη πανελλήνια πρεμιέρα (Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας), επτά νέες παραγωγές όπερας (Η υπνοβάτις, Ντον Κάρλο, Βότσεκ, Πάπισσα Ιωάννα, Μέσα Χώρα, Βέρθερος, Ριγολέττος), δύο νέες παραγωγές μπαλέτου (Χορός με τη σκιά μου, Δον Κιχώτης), τρεις αναβιώσεις παραγωγών (Η λίμνη των κύκνων, Η νυχτερίδα, Το αηδόνι του αυτοκράτορα), αλλά και συναυλίες (Αφιέρωμα στον Κώστα Πασχάλη, Τρία κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, Η εποχή της Μελισσάνθης), περφόρμανς (Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας) και προβολές συνοδεία ζωντανής μουσικής (Οι Απάχηδες των Αθηνών, The Artist on the Composer).

Στο νέο πρόγραμμα θα γνωρίσουμε τους καρπούς της σύμπραξης με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως, μεταξύ άλλων, τους Γιώργο Λάνθιμο, Ολιβιέ Πυ, Ανίτα Ρατσβελισβίλι, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Γκρέιαμ Βικ, Δημήτρη Καραντζά, Νίκο Καραθάνο, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Μάρκο Αρτούρο Μαρέλλι, Μπενουά Ζακό κ.ά.

ΕΛΣ
ΕΛΣ
ΕΛΣ

5 Μαρτίου 1940, η πρώτη παράσταση της Νυχτερίδας του Στράους

«Ήταν 5 Μαρτίου 1940 όταν η πρώτη παράσταση της Νυχτερίδας του Γιόχαν Στράους του νεότερου αποτέλεσε την κορύφωση της προσπάθειας σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής εκείνης, με προεξάρχοντα τον σπουδαίο Κωστή Μπαστιά, να δημιουργήσουν μια Λυρική Σκηνή, στην αρχή ως τμήμα του Εθνικού Θεάτρου στο Τσίλλερ της Αγίου Κωνσταντίνου» είπε ο Γ. Κουμεντάκης αναφερόμενος στον εορτασμό των 80 ετών της Λυρικής. Και πρόσθεσε: «Η συνέχεια είναι γνωστή – ο Οργανισμός έγινε αυτόνομος, ονομάστηκε Εθνική Λυρική Σκηνή, στεγάστηκε έως το 2017 στο Θέατρο Ολύμπια της Ακαδημίας και από το 2017 στις νέες εγκαταστάσεις, εδώ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αποτελεί μια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς την Ελληνική Πολιτεία. Ακριβώς την ημέρα που συμπληρώνονται τα ογδοντάχρονά μας, την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, θα παρουσιάσουμε τον ίδιο ακριβώς τίτλο, τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου, έχοντας μάλιστα, ειδικά για εκείνη τη μέρα προσκεκλημένους έκπληξη στο πάρτι του πρίγκιπα Ορλόφσκι».

Η νέα δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος

Για την ενίσχυση του προγράμματος 2019/20 από τη νέα δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σημείωσε: «Έξι από τις πιο φιλόδοξες και με διεθνή διάσταση παραγωγές του 2019/20 υποστηρίζονται από τη νέα δωρεά των 20 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η οποία ανακοινώθηκε στις αρχές του 2019 και έχει ως στόχο να ενισχύσει την καλλιτεχνική εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τη γνωστοποίηση του έργου της και εκτός Ελλάδος. Πρόκειται για την Υπνοβάτιδα που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, τον Ντον Κάρλο που σκηνοθετεί ο διακεκριμένος Βρετανός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας του Μπέρμιγχαμ Γκρέιαμ Βικ, τον Βότσεκ στη σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πυ, τον Βέρθερο που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Όπερα των Παρισίων, τη μεγάλη συμπαραγωγή με Μόναχο, Βερολίνο, Φλωρεντία, Παρίσι πάνω στους Επτά θανάτους της Μαρίας Κάλλας της Μαρίνας Αμπράμοβιτς και το The Artist on the Composer με τον διεθνή μας σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε οριστικοποιούνται πάνω από 10 διεθνείς συμπαραγωγές για τα επόμενα χρόνια, ολοκληρώνεται το επετειακό πρόγραμμα για το 2021, και διερευνώνται οι δυνατότητες για την εξαγωγή και την προώθηση του έργου της ΕΛΣ στο εξωτερικό».

ΕΛΣ

Ο διευθυντής Μπαλέτου Κωνσταντίνος Ρήγος ανακοίνωσε το πρόγραμμα του Μπαλέτου της ΕΛΣ, έκανε ειδική αναφορά στους νέους χορευτές που εντάχθηκαν στο Μπαλέτο χάρη στη νέα δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σημείωσε: «Σε μια χρονιά σταθμό για την Εθνική Λυρική Σκηνή, είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής γιατί το μπαλέτο μας θα παρουσιάσει ένα φιλόδοξο και υψηλών απαιτήσεων πρόγραμμα. Μετά την πρώτη μου χρονιά στο Μπαλέτο, όπου αισθάνομαι ότι κάναμε μεγάλα βήματα προς τα μπρος, φέτος συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά».

Φωτογραφία: Α. Σιμόπουλος

Χαιρετισμό απηύθυνε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι εξαιρετική η ιδέα σας η Λυρική Σκηνή να συστήνεται διεθνώς προβάλλοντας τα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς της, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Αθήνα: τους αρχαιολογικούς χώρους, το παλιό της θέατρο, τη σημερινή της στέγη, το Ηρώδειο. Με τον τρόπο αυτό η Λυρική κεφαλαιοποιεί τις δυνατότητες που της παρέχουν οι σύγχρονες υποδομές της, η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας, προκειμένου να εισπράξει υπεραξία στο διεθνές επίπεδο».

«Η κεντρική ιδέα του βίντεο είναι η σύνδεση της Αθήνας με τις παραστάσεις της Λυρικής. Καθώς συμπληρώνουμε φέτος τα 80 μας χρόνια, σκεφτήκαμε να βρούμε τις αόρατες και ορατές συνδέσεις του έργου μας με την πόλη που αποτελεί τη βάση και το κέντρο της δραστηριότητάς μας και με την οποία μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε μαζί. Επιπλέον, καθώς τη νέα αυτή σεζόν ξεκινούμε και επισήμως την απεύθυνσή μας στο διεθνές κοινό, λάβαμε την απόφαση να συστήσουμε το έργο και τον οργανισμό μας μέσα από την πόλη μας, τους αρχαιολογικούς της χώρους, το παλιό μας θέατρο, το ΚΠΙΣΝ, το Ηρώδειο, όλα εκείνα δηλαδή που αποτελούν κομμάτι της ταυτότητάς μας».

Δημοφιλή