ΔΙΕΘΝΕΣ
20/09/2018 13:48 EEST | Updated 20/09/2018 18:23 EEST

Η Fan Bingbing είναι η πιο διάσημη και ακριβοπληρωμένη ηθοποιός στην Κίνα. «Εξαφανίστηκε» σαν να μην υπήρξε ποτέ και τώρα όλοι υποψιάζονται το ίδιο πράγμα

Bobby Yip / Reuters

To όνομα της Fan Bingbing  ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό στους δυτικούς σινεφίλ. Η 37χρονη όμως ηθοποιός είναι το μεγαλύτερο όνομα στην κινηματογραφική βιομηχανία της Κίνας έχοντας πρωταγωνιστήσει σε βραβευμένες ταινίες όπως και σε πολλές ακόμη που ήταν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες. Επίσης είναι και ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυσυζητημένα πρόσωπα της ασιατικής showbizγενικότερα ενώ μέχρι σήμερα είναι η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός στη χώρα της και η 5η διεθνώς (κερδίζει περισσότερα από την Charlize Theron). Η δε επιρροή της στην κινεζική κοινωνία θεωρείται ανάλογη με αυτή της Beyonce και της Rihanna στις ΗΠΑ.

Καριέρα, πλούτος, διασημότητα, επιρροή όλα θυμίζουν τις λαμπερές ζωές των αστέρων του Hollywood. Η ζωή της Fan Bingbing όμως, που δεν κάνει καριέρα στη Δύση αλλά στην Κίνα, φαίνεται πως πήρε μια αναπάντεχη τροπή.

Η 37χρονη καλλιτέχνης, έχει εξαφανιστεί εδώ από τις αρχές Ιουλίου. Η πιο δημοφιλής ηθοποιός της Κίνας δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση και η απουσία της δεν πέρασε απαρατήρητη από τους θαυμαστές της. Πολλοί φυσικά ήταν εκείνοι που έσπευσαν να επισημάνουν την περίεργη αυτή «εξαφάνιση» και την ημέρα των γενεθλίων της, στις 16 Σεπτεμβρίου. 

Jean-Paul Pelissier / Reuters

 

Τι συνέβη στην Fan Bingbing; 

Το όνομα της ηθοποιού και άλλων συναδέλφων της ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο που «αποκάλυψαν» οι αρχές της Κίνας και αφορά την απόκρυψη εσόδων, δηλ. φοροδιαφυγή. Η εταιρεία με την οποία έχει συμβόλαιο, αρνήθηκε τις κατηγορίες. 

Μετά τις αποκαλύψεις η Fan Bingbing εξαφανίστηκε χωρίς να δοθεί ποτέ καμία εξήγηση και φυσικά τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά. Ουδείς όμως προσφέρει κάποια απάντηση. 

Η μυστηριώδης εξαφάνισή της, έφερε όμως στην επιφάνεια κάτι που ήταν ήδη γνωστό αλλά δεν συζητείτο δημόσια. Τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην βιομηχανία του θεάματος η οποία συνδέεται στενά με την πολιτική ελίτ της Κίνας. 

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Guardian στο Πεκίνο, τόσο η εξαφάνισή της όσο και η ύποπτη σιωπή γύρω από αυτή αποτελεί απόδειξη της αδιαφάνειας που επικρατεί σε ένα σύστημα όπου η επιχειρηματικότητα και η πολιτική συγκλίνουν καταδεικνύοντας πως στην περίπτωση της Κίνας και η ψυχαγωγία είναι θέμα πολιτικής. Και είναι και τα δύο επικίνδυνα.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Securities, τον Αύγουστο, αναφέρεται πως η ηθοποιός είναι υπό περιορισμό και πως θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες. Το δημοσίευμα όμως αποσύρθηκε λίγο αργότερα και οποιαδήποτε αναφορά για την ηθοποιό και την υπόθεση της επίσης...εξαφανίστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα.

Eric Gaillard / Reuters

 

«Κανείς δεν είναι ασφαλής»

Οι εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόταν τηρούν αποστάσεις από την ηθοποιό, ο αρραβωνιαστικός της, ένας νεαρός κινεζικός ηθοποιός, έχει σβήσει όλες τις φωτογραφίες της από το προφίλ του Weibo ενώ ο σκηνοθέτης με τον οποίο συνεργαζόταν στενά, ο Feng Xiaogang, επίσης τιμωρείται με αποκλεισμό από τα καλλιτεχνικά δρώμενα.  

Οι εικασίες για την τύχη της 37χρονης είναι πολλές. Ίσως πράγματι να βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για φοροδιαφυγή. Ίσως οι υποστηρικτές της στα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος να έχουν επίσης πέσει σε δυσμένεια και να μην μπορούν πλέον να τη προστατέψουν. Ίσως όμως να προσέβαλλε ή να δυσαρέστησε το λάθος άτομο. Για κάποιους όμως, το μεγαλύτερο λάθος της ηθοποιού, ήταν πως έγινε πολύ δημοφιλής, πως απέκτησε πολύ μεγάλη επιρροή και το κυβερνών κόμμα στην Κίνα όταν κατάλαβε πως δεν μπορεί να την ελέγξει, έπρεπε να την «εξαφανίσει».

«Το μήνυμα είναι σαφές: Κανείς δεν είναι ασφαλής», σχολίασε Stanley Rosen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ο οποίος μελετά την κινηματογραφική βιομηχανία της Κίνας. Όπως εξηγεί, βασικός στόχος είναι ο εκφοβισμός των διασημοτήτων για να καταλάβουν πως δεν επιτρέπεται να είναι ανεξάρτητοι και να υψώνουν τη φωνής τους, προβάλλοντας απόψεις και θέσεις που δεν συνάδουν με τις θέσεις του κόμματος και απειλούν το σύστημα.

VCG via Getty Images

 

Σημειώνεται πως η Fan ήταν ένα από τα παιδιά-θαύματα της Κίνας στη βιομηχανία του θεάματος και ήδη δημοφιλής από την εφηβεία της. Σήμερα έχει 60εκατ. Followers στο Weido αρκετοί εκ των οποίων ασκούν κριτική στο κόμμα και στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας μέσα από τα σχόλιά τους στο προφίλ της. Για χρόνια οι στιλιστικές της επιλογές καθόριζαν τη μόδα στη χώρα, το πρότυπο ομορφιάς που προωθούσε έθετε τα στάνταρτς. Από τα βασικά της χαρακτηριστικά ήταν, όπως αναφέρει ο Guardian, η ευθύτητά της, η αυτοπεποίθησή της, η διάθεσή της να απαντά πάντα σε όσους την επέκριναν.

Πολλοί μάλιστα την αποκαλούσαν «Fan Ye», ένας όρος που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για άντρες που βρίσκονται πολύ ψηλά στην ιεραρχία. Προφανώς κάποιοι δεν μπόρεσαν να το παραβλέψουν.

VCG via Getty Images