Η GIC από τη Σιγκαπούρη βασικός μέτοχος στον όμιλο Sani/Ikos

Κορυφαία συναλλαγή από τη διοίκηση Ανδρεάδη, με την αξία του ομίλου να φθάνει στα 2,3 δισ. ευρώ.
Η GIC από τη Σιγκαπούρη βασικός μέτοχος στον όμιλο Sani/Ikos
Η GIC από τη Σιγκαπούρη βασικός μέτοχος στον όμιλο Sani/Ikos
SANI/IKOS

Με μια ομολογουμένως εντυπωσιακή κίνηση, από αυτές, άλλωστε, που συνηθίζει η οικογένεια Ανδρεάδη, ο όμιλος Sani/Ikos, που αναπτύσσει και λειτουργεί πάνω από 2.750 δωμάτια σε 10 μοναδικά, ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα και την Ισπανία, ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο.

Συγκεκριμένα, ενώ οι ιδρυτές του, Σταύρος Ανδρεάδης, Ανδρέας Ανδρεάδης και Mathieu Guillemin, παραμένουν βασικοί μέτοχοι, τα επενδυτικά σχήματα του ομίλου: Oaktree Capital Management L.P., Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, μεταβίβασαν το μερίδιό τους στην GIC, η οποία είναι κορυφαίο διεθνές επενδυτικό ταμείο, που ιδρύθηκε το 1981 με στόχο να διασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της Σιγκαπούρης.

Σημειώνουμε ότι η GIC διαθέτει 1.900 στελέχη σε 11 πόλεις-κόμβους της οικονομίας και διαθέτει επενδύσεις σε περισσότερες από 40 χώρες. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και ενεργητικών επενδύσεων παγκοσμίως, όπως: μετοχές, τίτλους σταθερού εισοδήματος, ακίνητα, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, επιχειρηματικά κεφάλαια και υποδομές.

Τώρα, με αυτή τη συναλλαγή αυτή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022, έχοντας όλες τις εγκρίσεις, η αξία του ομίλου Sani/Ikos αποτιμάται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Πάντως, η διοίκηση του ομίλου Sani/Ikos παραμένει ακλόνητη, καθώς αυτή διαχειρίστηκε και την κορυφαία συναλλαγή. Διευθύνοντες Σύμβουλοι και Co-Managing Partners συνεχίζουν ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin, ενώ ο Σταύρος Ανδρεάδης γίνεται επίτιμος πρόεδρος του ομίλου.

Η GIC από τη Σιγκαπούρη βασικός μέτοχος στον όμιλο Sani/Ikos
Η GIC από τη Σιγκαπούρη βασικός μέτοχος στον όμιλο Sani/Ikos
SANI/IKOS

Η νέα στρατηγική συμμαχία με την GIC θα ενισχύσει περαιτέρω τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του φιλόδοξου 5ετούς επενδυτικού πλάνου του ομίλου, ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ, που θα συμβάλει στη στήριξη των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Μεσόγειο.

Ο όμιλος έχει εξασφαλίσει τέσσερα νέα επενδυτικά έργα (1.578 δωμάτια) για την επέκταση της μάρκας Ikos στην Ελλάδα (Κέρκυρα, Κρήτη), την Ισπανία (Μαγιόρκα) και την Πορτογαλία (Αλγκάβρε), που προγραμματίζεται να λειτουργήσουν από το 2023 έως το 2025. Στόχος του είναι η επέκταση των Sani & Ikos Resorts και σε άλλες, υψηλού προφίλ τοποθεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε θέματα βιώσιμου τουρισμού, ο όμιλος Sani/Ikos έχει αναπτύξει ένα φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο αειφορίας (ESG), ενώ είναι μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις (UN Global Compact).
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καλωσορίζουμε την GIC στον όμιλό μας και ανυπομονούμε να φέρουμε τη μαγεία του ομίλου Sani/Ikos σε ακόμη περισσότερους επισκέπτες στη Μεσόγειο, αλλά και ακόμη πιο πέρα. Τα τελευταία χρόνια, ο Όμιλος Sani/Ikos έχει καταγράψει μία εντυπωσιακή πορεία, με σημαντικές επενδύσεις, διεθνή ανάπτυξη και ισχυρές οικονομικές επιδόσεις. Και το κατάφερε παρά την πανδημική κρίση, χάρη στην υποστήριξη των μετόχων του, που ήταν εξαιρετικοί συνεργάτες, με τη δύναμη της διοικητικής ομάδας και των εργαζομένων του, των οποίων η αφοσίωση και το ταλέντο είναι απαράμιλλα. Κοιτώντας μπροστά, είμαστε σε θέση να εδραιώσουμε ακόμη περισσότερο την ηγετική μας θέση στη Μεσόγειο, προς όφελος των μετόχων, των ανθρώπων μας και των κοινοτήτων όπου δραστηριοποιούμαστε», δήλωσαν ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin.

Ο Lee Kok Sun, Chief Investment Officer, Real Estate, της GIC, είπε: «Είμαστε βέβαιοι ότι η επένδυση αυτή θα φέρει σημαντικές αποδόσεις και θα επιβεβαιώσει την πίστη μας στον τουρισμό της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Η Tracy Stroh, Region Head of Europe, Real Estate, της GIC, ανέφερε, «Λόγω των ισχυρών εμπορικών σημάτων του, πιστεύουμε ότι ο όμιλος Sani/Ikos είναι σε θέση να επωφεληθεί από την ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας στην περιοχή της Μεσογείου στην Ευρώπη. Ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί με τη διοικητική ομάδα του Ομίλου, ώστε να φέρουμε προστιθέμενη αξία μέσα από την ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών και την παροχή φιλοξενίας υψηλής ποιότητας στην περιοχή».

Καταλήγοντας, ακριβώς 14 μήνες πριν, στις 22 Ιουλίου 2021, η Sani/Ikos Financial Holdings 1 S.à r.l. προχώρησε σε έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους issued 300.000.000 ευρώ, 5.625% με περίοδο αποπληρωμής έως το 2026. Το ομόλογο περιλαμβάνει δυνατότητα παράτασης, και αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συγκεκριμένης συναλλαγής.