Η GlaxoSmithKline εξαγοράζει αντί 13 δισ. δολαρίων το μερίδιο της Novartis σε κοινοπραξία τους

Costas Baltas / Reuters

Η GlaxoSmithKline εξαγοράζει το μερίδιο της Novartis από κοινοπραξία τους καταναλωτικών προϊόντων αντί 13 δισ., παίρνοντας τον πλήρη έλεγχο προϊόντων που περιλαμβάνουν την οδοντόκρεμα Sensodyne, το Panadol, τη Voltarel και τα τσιρότα Nicotinell.

Η μεγαλύτερη κίνηση της GSK από τότε που ανέλαβε καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου η Έμα Γουόλμσλεϊ πέρυσι, έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας την προηγούμενη εβδομάδα να βγει εκτός της κούρσας για τον τομέα καταναλωτικών φαρμακευτικών προϊόντων της Pfizer, θέτοντας σε κίνδυνο μια δημοπρασία για την οποία η αμερικανική εταιρεία ήλπιζε πως θα απέφερε μέχρι και 20 δισ. δολάρια.

«Η προτεινόμενη συναλλαγή έχει να κάνει με μία από τις βασικές προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίων μας και θα επιτρέψει στους μετόχους της GSK να πιάσουν την πλήρη αξία μιας από τις κορυφαίες επιχειρήσεις καταναλωτικών φαρμακευτικών προϊόντων στον κόσμο» ανέφερε η Γουόλμσλεϊ σε δήλωσή της την Τρίτη.

Η μετοχή του βρετανικού ομίλου σημείωσε άνοδο 4,5%.

Αναλυτές της Baader Helvea καλωσόρισαν την τιμή που πέτυχε η Novartis ως «εξαίρετα νέα» για την ελβετική εταιρεία, η μετοχή της οποίας «άνοιξε» με άνοδο 1,9%.

Αναλυτές της Deutsche Bank είπαν πως η κίνηση αυτή μειώνει τον συνωστισμό στο portfolio της Novartis, αλλά προειδοποίησαν πως ο ελβετικός όμιλος είναι ασαφής ως προς το τι θα κάνει με το ρευστό.

Η Novartis, από πλευράς της, είπε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς οργανικής επέκτασης, καθώς και για επιπλέον εξαγορές.