LIFE

Η HuffPost μας συστήνει σε τέσσερις μικροζυθοποιίες της Αθήνας

Από το 1997 μέχρι σήμερα η ιδέα της μικροζυθοποιίας άρχισε να γίνεται όλο και πιο γνωστή στην Ελλάδα με τους υποστηρικτές της να αυξάνονται ραγδαία.

Η ιστορία της μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα ξεκινάει το 1997. Τότε, ο Πάυλος Εμμανουλίδης, ένας 34χρονος καθηγητής πανεπιστημίου, στα business school του Λος Αντζελες και του Μιλάνο, εγκαταλείπει την ακαδημαική του καριέρα και επιστρέφει στην Ελλάδα, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στην αγορά της μπύρας.

Και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη κατηγορία, ανύπαρκτη ως τότε στην ελληνική αγορά, αλλά ευρύτερα διαδεδομένη τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, τη λεγόμενη μικροζυθοποιία, δηλαδή την παραγωγή μπύρας εντός του καταστήματος.

Αποφασίζει λοιπόν και δημιουργεί το πρώτο εστιατόρειο - ζυθοποιείο στο Χαλάνδρι. Εκεί γεννιέται η πρώτη μπύρα μικροζυθοποιίας, η Craft.

Στα 23 χρόνια που ακολούθησαν η ιδέα της μικροζυθοποιίας άρχισε να γίνεται όλο και πιο γνωστή στην Ελλάδα με τους υποστηρικτές της και τους μικροπραραγωγούς τηςνα αυξάνονται ραγδαία.

Η HuffPost Greece αποφάσισε να μας συστήσει τέσσερις μικροζυθοποιίες που βρίσκονται στην Αθήνα. Ευελπιστούμε στο μέλλον να κάνουμε το ίδιο και με τις αποκαλούμενες, «Gypsy Breweries». Τις μπύρες δηλαδή που ανήκουν μεν στο χώρο της μικροζυθοποιίας, αλλά χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις άλλων εταιρειών, προκειμένου να παρασκευάσουν το προϊόν τους.

Facebook
Facebook

Η μοναδική ζυθοποιία στα βόρεια προάστια και μία από τις λίγες στην Αττική, λειτουργεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, από το 2018, στον πεζόδρομο της Χαϊμαντά στο Χαλάνδρι, παράγοντας φρέσκο ζύθο με αγάπη και μεράκι. Γνήσιος, τοπικός ζύθος σε 20 και πλέον συνταγές, από γνωστές έως λιγότερο γνωστές, που καλύπτουν όλο το φάσμα της δημιουργικής ζυθοποίησης.

Πίσω από το εγχείρημα αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Φώτη Αναστασίου, τού «The Local Pub», έναν από τους πλέον γνωστούς και αγαπητούς χώρους στο ζυθόφιλο κοινό, πραγματικά αφιερωμένος στη μπύρα. Άλλωστε, το μικροζυθοποιείο του (και το εννοούμε μικρό…) ομορφαίνει τον πίσω χώρο της παμπ.

Εκεί, οι ζυθοποιοί Μάκης Σαρηγιάννης, Matthew Dean και Γιάννης Ψιμούλης φτιάχνουν μπύρες περιορισμένης παραγωγής, αποκλειστικά σε βαρέλια, με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό.

Εμείς σας προτείνουμε:

Amber Lager - Intl / Vienna (4.9%)

Pilsner (4.7%)

Pale Ale - American / APA (5.3%)

noctua
noctua

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσει η μπύρα, απλώς δεν έχει ανακαλύψει ακόμα τη μπύρα που του ταιριάζει».

Αυτό ισχυρίζονται οι άνθρωποι πίσω από τη Noctua Μικροζυθοποιία Αθήνας, της μοναδικής που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας, εμπνευσμένοι από διάφορες craft μπύρες της αρεσκείας τους, θέλησαν να προχωρήσουν στην παραγωγή, μεταδίδοντας πλέον την εμπειρία τους, μέσα από δικές τους μπύρες.

Χειροποίητες μπύρες, όπως τις απαιτεί η επανάσταση που σημειώνει παγκοσμίως η craft παραγωγή «αληθινής» μπύρας, από μικροζυθοποιίες, που ουδεμία σχέση έχουν σύμφωνα με τη Noctua, με αυτές της μαζικής παραγωγής.

Προϊόντα της Noctua Μικροζυθοποιία Αθήνας αποτελούν η Noctua Head Twister, μια μυρωδάτη και γευστική μπύρα με άξονα το λυκίσκο, που ξεκίνησε οικιακά σε σπιτικές κατσαρόλες και μετά από αρκετές εκδοχές με βύνες και λυκίσκους και αλλεπάλληλες δοκιμές έφτασε στο επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα.

Η Noctua Night Vision. Μια Black IPA μπίρα, με έντονες τροπικές μυρωδιές, δυνατό σώμα και σκοτεινό μαύρο χρώμα, που ενώ ήταν αρχικά συνταγή οικιακής ζυθοποίησης, τα εντυπωσιακά αποτελέσματά της εξασφάλισαν μία θέση ανάμεσα στα προϊόντα του ζυθοποιείου.

Σε αυτές προστέθηκε πρόσφατα για να μείνει και η Insomnia IPA, μια west coast IP Ale.

Πιο αναλυτικά:

Pale Ale / Ξανθιά / 5.2%

Αρωματική, γευστική και ελαφριά, μια ale με αρώματα εσπεριδοειδών και μέτρια πικράδα.

IPA / Μαύρη / 7.2%

Αρώματα σοκολάτας και καφέ αναμειγνύονται με μεγάλες ποσότητες λυκίσκων σε ένα ιδιαίτερο είδος, όπου μια μαύρη μπίρα συναντά την IPA.

IPA / Ρουμπινί / 5.8%

Το νέο προϊόν στην ομάδα της μικροζυθοποιίας, μία IPA τύπου δυτικής ακτής, φρουτώδης και γευστική.

Για την δημιουργία της Craft Microbrewery, αναφερθήκαμε στον πρόλογο. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε, είναι πως το 2013, η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τελικά αναγκάζεται να αναστείλει την λειτουργία της.

Το 2019, η Craft Microbrewery επιστρέφει, διατηρώντας την ίδια φιλοσοφία και τις ίδιες αρχές που την έκαναν αγαπητή στο κοινό που παθιάζεται με τον «ζύθο».

Να παράγει μπύρα με υψηλές προδιαγραφές, πλούσια γεύση και ποιότητα. Μπύρα που παράγεται με αγάπη και πάθος ώστε, να αποκτήσει πρωτεύουσα θέση στην κουλτούρα των Ελλήνων. Επιλέγοντας προσεκτικά τις πρώτες ύλες, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά, ώστε το αποτέλεσμα της γεύσης να είναι μοναδικό, συνδυάζοντας την παραδοσιακή συνταγή με νέες γευστικές εμπειρίες.

Η Craft Μicrobrewery φέρνει μια ποικιλία φρέσκιας μπύρας, που περιλαμβάνει τις Craft Pilsner, Craft Athens Lager, Craft Weiss και την Craft Dry Pale.

Πιο αναλυτικά:

Διακριτικό γευστικό υπόστρωμα βύνης Pilsner και 3 εκλεκτές ποικιλίες λυκίσκου, Hercules, Perle, Tradition.

Pilsner / Ξανθιά / 5.0%

Πλούσιο σώμα από 5 διαφορετικές ποικιλίες βύνης και σπάνια αρώματα λυκίσκων Perle, Tradition και Saphir

Lager / καστανόξανθη / 4.9%

Ειδική μαγιά hefe weizen, υψηλής ζύμωσης, από Βαυαρικές μοναστηριακές ζυθοποιΐες. Παράγει φυσικά αρώματα που θυμίζουν εξωτικά φρούτα, ενώ η βύνη σιταριού, σχηματίζει ένα φυσικό γευστικό υπόστρωμα δημητριακών.

Weiss / Αφιλτράριστη σταρόμπυρα / 5.5%

Με λυκίσκο Cascade για την ανάδειξη πλούσιων αρωμάτων και την μέθοδο dry hopping.

Dry Pale / Αφιλτράριστη / Ξανθιά / 4.3%

Το ΑΘΗΝΕΟ είναι ένας χώρος αφιερωμένος στον κόσμο της μπύρας, που σκοπός του είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την κουλτούρα της, στην Ελλάδα.

Από τα καζάνια του ΑΘΗΝΕΟ βγαίνουν απαστερίωτες μπύρες, κυρίως Lager και Ale, με την προσθήκη εκλεκτών τοπικών προϊόντων, πλούσια αρώματα και έντονες γεύσεις, που παράγονται με 100% ελληνικό κριθάρι και ποικιλίες αρωματικών λυκίσκων. Παράγονται χειροποίητα, χωρίς αυτοματοποίηση στη διαδικασία ζυθοποίησης.

Το ΑΘΗΝΕΟ παράγει μία μπύρα για κάθε εποχή. Τέσσερις μπύρες το χρόνο με άλλα λόγια. Ανοιξη και καλοκαίρι: ανοιχτόχρωμες, φρουτώδεις, δροσερές. Φθινόπωρο και χειμώνα: σκουρόχρωμες, έντονα αρωματικές.

Πιο συγκεκριμένα αυτή την εποχή παράγει την ΑΘΗΝΕΟ#18 Red.

Πλούσια αρώματα από ποικιλία λυκίσκων και νότες από κόκκινα φρούτα. Απαλή από κόκκινα μούρα , βερίκοκο και δαμάσκηνο, με μακρά επίγευση.

Lager, Αφρόζυμη, Θολή κοκκινωπή, 5%