Η HuffPost προτείνει 10 + 2 παιδικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Η HuffPost προτείνει 10 + 2 παιδικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε
blueringmedia via Getty Images

Παραστάσεις για παιδιά όλων των ηλικιών και τις οικογένειές τους σε ένα πλούσιο πρόγραμμα, στα θέατρα της Αθήνας.

Από τα έργα «Ο Πρίγκηπας και ο Φτωχός» και «Τραμπάλα» του Μικρού Εθνικού, την «Αργοναυτική Εκστρατεία» της Κάρμεν Ρουγγέρη, τη μουσική παράσταση «Πες μου τ’όνομα σου» του Φοίβου Δεληβοριά και την «Παναγία των Παρισίων»... έως «Το Κορίτσι που επιμένει», η HuffPost Greece παρουσιάζει τις παιδικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε τον χειμώνα.

Ο Πρίγκηπας και ο Φτωχός

Το Μικρό Εθνικό υπόσχεται σε παιδιά και γονείς ένα υψηλού επιπέδου οικογενειακό θέαμα στη θεατρική διασκευή της καταξιωμένης Αγγλίδας συγγραφέα, Τζέμα Κένεντι: μια σύγχρονη ανάγνωση της γνωστής ιστορίας που προσεγγίζει τη φόρμα του μιούζικαλ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σοφία Βγενοπούλου, υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού.

Ένα έργο που μιλά για τη δικαιοσύνη, την κατάχρηση της εξουσίας, την κοινωνική ανισότητα, αλλά και τη φιλία, την αλληλεγγύη, την ελπίδα και το δικαίωμα όλων μας, και ιδιαίτερα των παιδιών, στο όνειρο. Για τη δύναμη της φαντασίας που αποτελεί καταφύγιο και λημέρι όλων μας.

Η σκηνοθετική προσέγγιση της παράστασης ιχνηλατεί μια διαδρομή ανάμεσα από καθρέφτες και είδωλα, ήρωες και αντιήρωες, «πρίγκιπες και φτωχούς». Στο πολυδιάστατο αυτό έργο οι σχέσεις μετατρέπονται σε αντικατοπτρισμούς και μας αποκαλύπτουν πτυχές του εαυτού μας που ίσως αγνοούσαμε. Ήρωες που μοιάζουν εμφανισιακά… Ήρωες που διαφέρουν απόλυτα αλλά βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις… Ήρωες που αλλάζουν ρόλους και μιλούν για όλα αυτά που μας χωρίζουν, αλλά ακόμη περισσότερο για όλα όσα μας ενώνουν.

Το βιβλίο «Ο Πρίγκιπας κι ο φτωχός» του Μαρκ Τουαίην, του πατέρα της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας σύμφωνα με τον Έρνεστ Χέμινγούεϊ, πρωτοκυκλοφόρησε το 1881 και αποτέλεσε αγαπημένο ανάγνωσμα γενεών και γενεών, ενώ, παράλληλα, γνώρισε πολλές διασκευές για το θέατρο, τον κινηματογράφο, ακόμα και για τα κινούμενα σχέδια. O ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτήρισε ως «μια ιστορία για νέους κάθε ηλικίας».

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα.

Τραμπάλα

Ένα έργο για την πρώτη φιλία. Για εκείνη την πρώτη στιγμή που καταλαβαίνεις πως μ’ έναν φίλο μπορείς να κατακτήσεις πιο ψηλές κορυφές. Να φτιάξεις πιο μεγάλα διαστημόπλοια, πιο πολύχρωμες ζωγραφιές. Για εκείνη τη μαγική στιγμή, που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Ένα έργο για τη συνεργασία και το παιχνίδι. Για το μοίρασμα. Για τον θυμό, την αδικία, τη διαπραγμάτευση, τον τσακωμό, αλλά και την υποχώρηση, τη συγχώρεση.

Η Σοφία Πάσχου, μια σκηνοθέτις που μιλά με μοναδική μαεστρία απευθείας στις καρδιές των μικρών και πολύ μικρών παιδιών, δημιουργεί μια παράσταση που χρησιμοποιεί τους κώδικές τους για να μπει στον κόσμο τους. Η κάθε κίνηση ισοδυναμεί με μια λέξη. Η σχέση των σωμάτων μέσα στον χώρο μετατρέπεται σε διάλογο. Γεννιέται έτσι ένα ευρηματικό, σωματικό λεξιλόγιο για να περιγράψει τις πολύ μεγάλες αγωνίες μιας ηλικίας κατά την οποία ο κόσμος μοιάζει με τεράστιο ερωτηματικό. Οι λιλιπούτειοι θεατές γελούν, απορούν, ταυτίζονται και συνειδητοποιούν πως υπάρχουν φόβοι που μοιραζόμαστε όλοι. Κι όσα μοιραζόμαστε γίνονται ευκολότερα.

Ένα κορίτσι, ένα αγόρι και το σκάμμα μιας παιδικής χαράς. Ένας εξαφανισμένος μαλλιαρός κούνελος, ένας χυμός μήλου και μια τραμπάλα. Δύο ηθοποιοί που θυμίζουν παιδιά: μιλάνε λίγο, παίζουν πολύ, πειραματίζονται, εξερευνούν κι ανακαλύπτουν τα όρια του κόσμου και τα δικά τους.

Η τραμπάλα, ως εικόνα, αλλά και ως το βασικό πεδίο σκηνικής δράσης συμβολίζει τη συσχέτισή μας με τους άλλους, το μοίρασμα, αλλά και την ισορροπία. Η ζωή, με τα πάνω και τα κάτω της, δεν παύει ταυτόχρονα να είναι μια συνεχής διαπραγμάτευση με τους γύρω μας. Άλλωστε, όταν κάνουμε τραμπάλα υπάρχει πάντοτε κάποιος στην άλλη πλευρά που μας βοηθά να εκτιναχθούμε ψηλά.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα.

Αργοναυτική εκστρατεία

Η Κάρμεν Ρουγγέρη έδωσε και πάλι φέτος τον λόγο στα παιδιά, ώστε να διαλέξουν την παράσταση που θέλουν να δουν. Έτσι, φέτος παρουσιάζει στο Θέατρο του ΙΜΚ την «Αργοναυτική Εκστρατεία».

Το έργο ξεκινάει με τον μύθο του Φρίξου και της Έλλης ώστε να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι το χρυσόμαλλο δέρας και πώς βρέθηκε στην Κολχίδα. Από κει και ύστερα θα παρακολουθήσουμε τη γέννηση του Ιάσονα στην Ιωλκό της Μαγνησίας, το μεγάλωμά του δίπλα στον Κένταυρο Χείρωνα πάνω στα βουνά του Πηλίου και την απόφασή του να φέρει πίσω στην πατρίδα το χρυσόμαλλο δέρας.

Θα μάθουμε ακόμα πώς και από ποιον κατασκευάστηκε η Αργώ. Πώς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιάσονα όλα τα παλικάρια της Ελλάδας, για να κάνουν μαζί του αυτό το μεγάλο ταξίδι.

Ύστερα, μαζί με τους Αργοναύτες θα πάμε στη Λήμνο, στην Τροία, θα περάσουμε από τον Ελλήσποντο, θα πάμε στην Κύζικο, τη Μυσία και τέλος, περνώντας μέσα από τις Συμπληγάδες πέτρες και το νησί του Άρη, θα βρεθούμε στην Κολχίδα. Εκεί ο Ιάσονας θα γνωρίσει την Μήδεια, η οποία και θα τον βοηθήσει να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας.

Όμως δεν τελειώνει εδώ το έργο. Ο γυρισμός στην πατρίδα θα μας επιφυλάξει πολλές ακόμα περιπέτειες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα.

Πες μου τ’όνομά σου

«Eδώ είμαστε! Ουρανοκατέβατοι και απροσδόκητοι αλλά -ελπίζουμε- ευπρόσδεκτοι. Με τα ανακατεμένα μας μαλλιά, με το Ελεφαντάκι μας, την αδερφή μας την Μυρτώ Δεληβοριά, τη Τζέλα, τη Λέλα, τον Κόρνα, την πόλη μας και τα περίεργα ονόματά μας. Και θέλουμε να μάθουμε ένα-ένα τα δικά σας» λέει ο ίδιος ο Φοίβος.

Λοιπόν, ο Φοίβος, η Νεφέλη Φασούλη μαζί με τον πολυοργανίστα Γιώργο Κατσάνο, αλλά κυρίως τα τραγούδια τους τα παιδικά και οι παράξενες ιστορίες τους, ξεκινούν ένα ταξίδι γνωριμίας με τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους, παρουσιάζοντας το βιβλίο – cd με τίτλο Πες μου το όνομά σου, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Σ’ αυτό το βιβλίο ο Φοίβος θυμάται κι αφηγείται τη δική του ιστορία όπως την έζησε όταν ήταν παιδί, που είναι όμως και η ιστορία της σχέσης του με την πόλη, τους φίλους του, τα παιδικά του χρόνια, τις παρέες και τις σκανδαλιές τους. Και στο δίσκο που συνοδεύει το βιβλίο, τραγουδά μέσα από δεκαπέντε τραγούδια, τις στιγμές αυτής της ιστορίας με το γνωστό δικό του τρόπο…

Οι παραστάσεις αυτές υπόσχονται κέφι, συμμετοχή των φίλων του και κυρίως πολύ τραγούδι και πολλά χαμόγελα.

Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι… αφού στις παραστάσεις αυτές έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή του και το Ελεφαντάκι, και η τρελοπαρέα του Φοίβου και όλη η αγάπη και το μεράκι που οδήγησαν στα πρώτα αυτά παιδικά τραγούδια του μοναδικού παραμυθά – τραγουδοποιού.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα.

Η Παναγία των Παρισίων

Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, «Η Παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκώ, παρουσιάζεται τη φετινή θεατρική περίοδο 2018-19 στο Θέατρο Παλλάς.

Μία υπερπαραγωγή που συνεχίζει την περυσινή μεγάλη επιτυχία του «Δον Κιχώτη» την οποία παρακολούθησαν πάνω από 100 χιλιάδες θεατές. Η ίδια δημιουργική ομάδα του “Δον Κιχώτη” συνεργάζεται στην «Παναγία των Παρισίων» και φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό μια παράσταση εξίσου δημοφιλή για όλη την οικογένεια. «Η Παναγία των Παρισίων» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου, η οποία τα τελευταία χρόνια μας έχει χαρίσει παιδικές παραστάσεις που κέρδισαν τον θαυμασμό και την εμπιστοσύνη τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων θεατών, όπως: «Δον Κιχώτης», «Θησέας και Αριάδνη στο νησί των ταύρων», «Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας» κ.ά. Τη συγγραφή του διασκευασμένου κλασικού κειμένου έχει αναλάβει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης, την πρωτότυπη μουσική ο Νίκος Κυπουργός, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Μανόλης Παντελιδάκης.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Δημήτρης Πιατάς (Κουασιμόδος), Νάντια Κοντογεώργη (Εσμεράλδα), Θοδωρής Κατσαφάδος (Φρολό), Γιώργος Συμεωνίδης (Γκρεγκουάρ), Δημήτρης Γκοτσόπουλος (Φοίβος), Κώστας Μαγκλάρας ( Αρχηγός των Τσιγγάνων), Αλέξανδρος Ψυχράμης (Βασιλιάς Λουδοβίκος) και οι λυρικοί τραγουδιστές Μάριος Πετκίδης, Ιωάννης Κοντέλλης (Δύο Γρύπες). Μαζί τους ένας μεγάλος θίασος ηθοποιών, χορευτών, ακροβατών και τραγουδιστών.


«Η Παναγία των Παρισίων» μιλά για τη διαφορετικότητα και τις κοινωνικές διακρίσεις, για το πολυσυζητημένο σύγχρονο bullying που το βρίσκουμε ίδιο με το σημερινό τον καιρό του μεσαίωνα, για τον αγνό, ανιδιοτελή έρωτα που φτάνει ως την απόλυτη προσφορά και αγάπη, για τον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες της εξουσίας που συνθλίβουν ή χειραγωγούν ύπουλα τον απλό άνθρωπο. Ένα βαθιά ανθρώπινο ποίημα που θα μας ταξιδέψει στις ιστορίες του αγαθού Κουασιμόδου και της πανέμορφης Εσμεράλδας, γεμάτες από μαγεία και χιούμορ, αλήθεια και παραμύθι, δράση και τραγούδια, δάκρυ και χαρά. Με σεβασμό στην ουσία και το κλίμα του κλασικού αφηγήματος, που προσαρμόζεται όμως στις σημερινές γλωσσικές και αισθητικές αντιλήψεις και συνθήκες, ώστε τα παιδιά κάθε ηλικίας να το παρακολουθούν με άνεση και ενδιαφέρον, αλλά και να αντλούν χρήσιμα ηθικά διδάγματα, ευεργετικά για τις ψυχές τους.

Μια παράσταση για όλη την οικογένεια βασισμένη σ′ ένα διαμάντι του ευρωπαϊκού ρομαντισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα.

Ο Τρελαντώνης

Ο Τρελαντώνης
Ο Τρελαντώνης

Το εμβληματικό παιδικό ανάγνωσμα της μεγάλης Πηνελόπης Δέλτα “Τρελαντώνης” θα παίζεται στο Θέατρο «Βέμπο» από τις 10 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή και τις καθημερινές για τα σχολεία. Το κείμενο της παράστασης έχει διασκευάσει ειδικά για την παράσταση ο διακεκριμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Σοφία Σπυράτου, η οποία τα τελευταία χρόνια μας έχει χαρίσει εξαιρετικές παιδικές παραστάσεις που έχουν αποθεωθεί από μικρούς και μεγάλους θεατές, όπως: ”Δον Κιχώτης”, ”Θησέας και Αριάδνη στο νησί των ταύρων” ”Ο Ιάσωνας και το χρυσόμαλλο δέρας” κ.ά.

Ο «Τρελαντώνης» είναι βασισμένος στις δικές της παιδικές “Ενθυμήσεις” της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα βιβλίο που έθρεψε και μεγάλωσε τόσες και τόσες γενιές Ελλήνων, γραμμένο από μια συγγραφέα η οποία σφράγισε όχι μόνο την ελληνική παιδική λογοτεχνία, αλλά και τη νεώτερη ιστορία μας. Γυναίκα-θρύλο, αφιερωμένη στα ιδανικά της Πατρίδας και του Ανθρώπου, με πληγωμένη ευαισθησία και βαθιά στοχαστικότητα, που έφτασε ως την αυτοθυσία για τις ιδέες της και την αγάπη της σ′ αυτόν τον τόπο.

Ο Αντώνης, η Πουλουδιά, η Αλεξάνδρα, κι ο μικρός Αλέξανδρος, περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Καστέλα και την Κηφισιά, φιλοξενούμενοι ενός συγγενικού καλωσυνάτου ζευγαριού, της θείας Μαριέτας και του θείου Ζωρζή. Παίζοντας, κάνοντας σκανταλιές, πλάθοντας ιστορίες με το νου τους, μπλέκονται σε απίθανες περιπέτειες, γεμάτες χιούμορ, αγάπη, τρυφερότητα κι ανθρωπιά. Η ομορφιά του ελληνικού καλοκαιριού, η αθωότητα και οι ανησυχίες της παιδικής και της προεφηβικής ηλικίας, η φαντασία, η Ελλάδα, σαν πατρίδα και σαν τοπίο της καρδιάς μας. Όλα αυτά σε μια παράσταση γεμάτη χρώματα, παλμό, χορό και τραγούδι, που με τη σύγχρονη αισθητική της σμίγει τη νοσταλγία με τη φρεσκάδα της παντοτινής νιότης.

Τον ρόλο του ″Τρελαντώνη” ερμηνεύει ο Σταύρος Σβήγκος, της Πουλουδιάς η Αντιγόνη Ψυχράμη και της Θείας Μαριέτας η Ελένη Καρακάση. Μαζί τους στη σκηνή η Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου (θεία Αργίνη), η Χλόη Μάντζαρη (Αλεξάνδρα), ο Δημήτρης Γαλάνης (θείος Ζωρζής), η Μαριλού Κατσαφάδου (Μις Ράις),ο Γιάννης Αθητάκης (εξάδελφος Γιάννης), ο Κωνσταντίνος Καικής (θείος Γιώργης), ο Αντώνης Σταμόπουλος (Αλέξανδρος), η Αλεξία Φάλλα και ο Γιώργος Μάντζιαρης (Τα δύο Γειτονόπουλα).

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα.

Ο Σιμιγδαλένιος. Ένα παραμύθι για όλους

Η Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ μας μεταφέρει για πρώτη φορά στον κόσμο των παραμυθιών με μια μουσικοαφηγηματική παράσταση αφιερωμένη στις 5 αισθήσεις.


Μια φορά και έναν καιρό... η βασιλοπούλα που δεν ήθελε να παντρευτεί κανέναν, έφτιαξε με τα χέρια της μια ζαχαρένια κούκλα, τον Σιμιγδαλένιο. Και αφού ξαγρύπνησε στο πλάι του για 40 μέρες, εκείνος ζωντάνεψε! Και έγιναν γάμοι και χαρές και ξεφάντωσες πολλές. Το κακό όμως δεν άργησε να γίνει. Μία άλλη βασιλοπούλα με χίλια δυο τεχνάσματα κλέβει τον Σιμιγδαλένιο. Του δίνει να πιεί το νερό της λησμονιάς και εκείνος ξεχνάει την κόρη που τον έπλασε...
Ένα παραμύθι για μεγάλους, που μιλάει για την πορεία της ηρωίδας από την παιδικότητα στην ενηλικίωση, από την αθωότητα προς τη σεξουαλικότητα. Τη διαδρομή από τη γονεϊκή αγκαλιά στην αυτονομία.


Η παράσταση βασίζεται στην αφήγηση και τη μουσική. Ξεχωριστά ηχοτοπία, ζωντανή μουσική, loops, ατμόσφαιρα μυστηρίου.
Στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express ακούγονται μοιρολόγια, παραδοσιακοί σκοποί και τραγούδια. Μια παραμυθική κατσαρόλα κάνει την εμφάνισή της, μυρωδιές από ζεστή καραμέλα ξεχύνονται παντού, φως από κεριά φωτίζουν πλάσματα από έναν άλλο κόσμο και μια πρόσκληση από εμάς...
Ελάτε να συναντηθούμε στον δρόμο των παραμυθιών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα.

«Ο Μορμόλης»

Η Συντεχνία του Γέλιου επιστρέφει μετά από έναν χρόνο αγρανάπαυσης και παρουσιάζει την επετειακή παράσταση του θρυλικού «Μορμόλη» από την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο.

45 χρόνια από την πρώτη παράσταση του θιάσου της Ξένιας Καλογεροπούλου, ακριβώς 10 μέρες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στις 30 Νοεμβρίου του 1973.

Ο Μορμόλης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών, που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους.

Οι μεγάλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό το μυστηριώδες και ανατρεπτικό “ξύλινο κουτί”.

Τον Μορμόλη δεν μπορείς να τον συλλάβεις, να τον τιμωρήσεις, να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος ... γιατί είναι η φαντασία των παιδιών και μπορεί να γίνεται ό,τι θέλουν τα παιδιά: παπούτσι, καπέλο, ποτήρι ή μπουρί της σόμπας. Αν κόψεις έναν Μορμόλη στα δυο έχεις δυο Μορμόληδες κι αν τον έκοβες στα τρια, τρεις!

Οι μεγάλοι γεννηθήκανε μεγάλοι;

Ποτέ δεν ήτανε μικροί;

Πάθανε όλοι αμνησία

σκοτώσανε την φαντασία

κι απόμειναν τα πρέπει και τα μη!

Ο Μορμόλης βλέπει

ποιό γιατί (;) πάει με ποιό πρέπει!

Η ιστορία που επέδρασε καθοριστικά στις γενιές παιδιών της μεταπολίτευσης και έθεσε το σημείο εκκίνησης νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως. Ο Μορμόλης γράφτηκε από τον Rainer Hachfeld, αδελφό του Volker Ludwig, ο οποίος είχε γράψει τα τραγούδια. Το έργο ανέβηκε το 1969 στο θέατρο Grips, λεγόταν “Mugnog Kinder” και είναι η αφετηρία του είδους θεάτρου του Grips του Βερολίνου και του υλικού της Συντεχνίας του Γέλιου. Χωρίς τον Μορμόλη δε θα υπήρχε ο Νουριάν, η Τζέλα και ο Κόρνας, η Φρέτα κι ο Γυαλάκιας, ο Βάσος κ η Βιβή.

Το Μωρό των 5 Αισθήσεων

Η Εταιρεία ΧΡΟΝΟΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ από την ίδρυσή της έχει συμπεριλάβει το εκπαιδευτικό βιωματικό παραστασιακό πρόγραμμα-παιχνίδι για βρέφη «Οι 5 αισθήσεις σε 5 συναντήσεις». Αυτό υλοποιείται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και σε ανοιχτά εργαστήρια για γονείς και βρέφη.

Με βασική εμψυχώτρια την Δέσποινα Μαραγκουδάκη τα τελευταία χρόνια έχουμε εισάγει το θεατρικό παιχνίδι στην βρεφική και μεταβρεφική ηλικία. Έχοντας αρκετή εμπειρία με την εβδομαδιαία ενασχόληση με αυτήν την τρυφερή ηλικία, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα προς μια σταθερή επικοινωνία με γονείς και παιδιά από 8 μηνών έως 3,5 χρονών.

Στο θέατρο Αργώ κάθε Σάββατο στις 12.00 από τις 3 Νοεμβρίου για 2η χρονιά

Τι είναι Το μωρό των 5 Αισθήσεων

Είναι μια βιωματική παράσταση – παιχνίδι για γονείς και βρέφη.

Μέσα από το όνειρο μια κούκλας αναζητούμε τον πιστό της φίλο τον γαβ,γαβ,γαβ. Θα ακούσουμε ήχους που μας οδηγούν στην θάλασσα, θα νιώσουμε στο χεράκι μας τις σταγόνες τις βροχής, θα δούμε ένα πουλί να πετά και θα αφουγκραστούμε το κελαΐδισμά του. Αλλά και θα ψάξουμε, αγγίξουμε, χαϊδέψουμε ένα σωρό διαφορετικές υφές ψάχνοντας τον γαβ, περπατώντας στο πελώριο μονοπάτι της αφής με τα γυμνά ποδαράκια μας. Θα πάρουμε στα χέρια μας μουσικά όργανα και θα τα κινήσουμε-παίξουμε παρέα με την Μαμά και τον Μπαμπά.

Θα μυρίσουμε γνωστές και αγαπημένες μυρωδιές.

Οι μεγάλοι θα θυμηθούν αγαπημένα πρόσωπα και στιγμές και οι μικροί μας φίλοι θα οσφριστούν νέες εμπειρίες.

Και τέλος θα γίνουμε μικρές παρέες σε ένα θεατρικό πικ-νικ, γευόμενοι νοστιμιές.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα.

Πώς Βγαίνουμε από το Βυθό Παρακαλώ; (Η Μικρή Γοργόνα)

Η ομάδα Hippo Theatre Group παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το θεατρικό έργο της Καλλιόπης Φύκαρη με τίτλο «Πως βγαίνουμε από τον βυθό παρακαλώ;», βασισμένο στο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Η Μικρή Γοργόνα».

Το κείμενο είναι γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο και αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή της κλασικής ιστορίας, ανατρέποντας στερεότυπα μέσα από κωμικές καταστάσεις, συγκινητικές στιγμές και έντονη δράση.

Με βάση την συναρπαστική πλοκή, η ομάδα Hippo χτίζει μια παράσταση όπου κυριαρχεί το σωματικό θέατρο, οι έξυπνοι διάλογοι, η μουσική, το τραγούδι, η φαντασία. Με χιούμορ και ευαισθησία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε μικρούς και μεγάλους θεατές, παρουσιάζεται ένα πολυεπίπεδο θέαμα μεγάλης αισθητικής αξίας και νοηματικής πυκνότητας.

Θέμα της παράστασης είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Την παράσταση ακολουθεί ένα σύντομο θεατρικό εργαστήρι, βασισμένο σε τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος. Τα παιδιά, συμμετέχοντας σε μια σειρά θεατρικών δραστηριοτήτων (αυτοσχεδιασμούς, κινητικά και φωνητικά παιχνίδια), εισάγονται σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου μεσουρανούν έννοιες όπως αλληλεγγύη, συνεργατικότητα, αποδοχή του άλλου κ.α. Στόχος του εργαστηρίου είναι η επαφή των παιδιών με τον συναισθηματικό τους κόσμο και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα.

ΑΓΗΣΙΛΑΓΟΣ

Το έργο «Ο Αγησίλαγος» είναι μια «χαρούμενη πολύχρωμη γιορτή», ένα μουσικοθεατρικό παραμύθι που δημιούργησε ο Δημήτρης Μπασλάμ (εμπνευσμένο από το ομότιτλο βιβλίο του και το μουσικό CD που αγάπησαν τα παιδιά) και το οποίο έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Δεν είναι μόνο κουκλοθέατρο, δεν είναι μόνο μουσική ή θεατρική παράσταση. Είναι όλα τα παραπάνω μαζί. «Ο Αγησίλαγος» αναπτύσσεται σε πρώτο επίπεδο γύρω από το θέμα της ισορροπημένης διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής. Ο συγγραφέας, μέσα από τις περιπέτειες του καλοφαγά μάγειρα λαγού, μας κάνει ένα ευχάριστο μάθημα διατροφής, δίχως όμως τη διάθεση για διδακτισμό και ηθικολογία. Παράλληλα, σε ένα δεύτερο επίπεδο μας μιλάει για την πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας και τη θέση του καθένα σε αυτήν. Σε ένα σύνολο που εμπεριέχει όλους τους ανθρώπους και τις φυλές.

Οι κούκλες, δια χειρός Δήμητρας Γιοβάνη, παίρνουν σάρκα και οστά από τους ηθοποιούς. Η σπιρτάδα και η αμεσότητα του κειμένου και των ηθοποιών είναι τέτοια που οι κούκλες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των μικρών θεατών, παρόλο που οι ηθοποιοί που τις κινούν βρίσκονται σε κοινή θέα. Επί σκηνής, είναι τρεις ηθοποιοί, οι οποίοι με απόλυτο συντονισμό και χάρη περνάνε από τον ρόλο του αφηγητή, στο ρόλο του εμψυχωτή, δίνοντας στην περιπέτεια του Αγησίλαγου ακόμα μεγαλύτερη δράση. Επί σκηνής, βρίσκονται επίσης και δύο μουσικοί οι οποίοι σχολιάζουν και τραγουδούν τα παθήματα του κυρίου Αγησίλαγου, ντύνοντας μουσικά την ιστορία.

Το παραμύθι αγκαλιάστηκε με πολλή αγάπη από παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και έχει εμπνεύσει θεατρολόγους και εκπαιδευτικό προσωπικό για τη μεταφορά του στη σκηνή, αλλά και θεατρικό παιχνίδι.

Για περισσότερες πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων, επισκεφτείτε τη σελίδα.

Το Κορίτσι που Επιμένει

Το Κορίτσι που Επιμένει
Το Κορίτσι που Επιμένει

Το θέατρο Άλφα.Ιδέα μετά την «Τελευταία Μάυρη Γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά και τον «Ματία τον Πρώτο» της Άλκης Ζέη, παρουσιάζει την παράσταση μουσικού θεάτρου για μικρούς και μεγάλους «Το κορίτσι που επιμένει»: ένα πρωτότυπο παραμύθι σε κείμενα, στίχους και σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα και μουσική σύνθεση του Διονύση Μπάστα.

Πρόκειται για μία παράσταση γεμάτη ζωντανό τραγούδι, μουσική και πολύ χιούμορ. Χρησιμοποιούνται τεχνικές σωματικού θεάτρου με καταιγιστικές εναλλαγές ρόλων, μουσικού θεάτρου με στοιχεία όπερας, ακόμα και κουκλοθεάτρου με ειδικά κατασκευασμένες κούκλες και σκηνικά αντικείμενα.

Βασισμένη στη δύναμη της Ελληνικής Μυθολογίας διδάσκει σε μικρούς και υπενθυμίζει σε μεγάλους, με πολύ διασκεδαστικό τρόπο, την αξία της τόλμης και της προσπάθειας.

«Το Κορίτσι που επιμένει» απευθύνεται σε παιδιά 6 ετών και άνω. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στις 11:00 π.μ. , ενώ θα πραγματοποιούνται πρωινές σχολικές παραστάσεις καθημερινά κατόπιν συνεννόησης.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα.

Δημοφιλή