Η Ισπανία ενισχύει τον φράχτη που τη χωρίζει από το Μαρόκο και εμποδίζει τη διέλευση μεταναστών

Για να μην λέμε μόνο για το τείχος του Τραμπ.
FADEL SENNA via Getty Images

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, που δέχεται έντονη πίεση εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών, θα αυξήσει το ύψος των διπλών συνοριακών φρακτών που χωρίζουν το Μαρόκο από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Μαδρίτη.

Το υπουργείο ανέφερε πάντως παράλληλα ότι τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα στην κορυφή των φρακτών θα αντικατασταθούν από άλλο υλικό, που δεν θα προκαλούν τραυματισμό μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν.

«Το ύψος του φράκτη θα αυξηθεί κατά 30%, φθάνοντας τα δέκα μέτρα, εκεί όπου γίνονται οι περισσότερες είσοδοι» μεταναστών, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θέουτα. Οι δηλώσεις του περιέχονται σε δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Από την άλλη, «όλα τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα (στη Θέουτα) θα αντικατασταθούν από ένα στοιχείο (...) που θα εγγυάται την ασφάλεια χωρίς να τραυματίζει, καθ′ όλο το μήκος του φράκτη», συνεχίζει η ανακοίνωση, που δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι εργασίες για την ενίσχυση του φράκτη αυτού στη Θέουτα «θα αρχίσουν σε περίπου ενάμιση μήνα», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.

Τον φράκτη έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να περάσουν μαζικά τα τελευταία χρόνια αφρικανοί μετανάστες που επιδιώκουν να διεισδύσουν στον ισπανικό θύλακα όπου, μαζί με εκείνον στη Μελίγια, βρίσκονται τα μοναδικά χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ορισμένες από τις προσπάθειες αυτές σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, όπως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν μετανάστες παρεισέφρησαν στη Θέουτα πετώντας διάφορα αντικείμενα, ανάμεσά τους ασβέστη, ακόμη και περιττώματα, εναντίον μελών της ισπανικής συνοριοφυλακής, τραυματίζοντας πολλά εξ αυτών.

Εξάλλου, πολλοί μετανάστες τραυματίζονται στα χέρια και στα πόδια από τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα προσπαθώντας να περάσουν τον φράκτη κι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει να αφαιρεθούν.

Σκοπός είναι «να έχουμε σύνορα πιο ασφαλή, πιο σύγχρονα, κι εφοδιασμένα με πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα», εξήγησε το υπουργείο.

Αυτό αφορά κυρίως συστήματα αναγνώρισης των χαρακτηριστικών των προσώπων που αποπειρώνται να περάσουν τα σύνορα και τη βελτίωση των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης.

Κατά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, 726 μετανάστες έχουν εισέλθει στη Θέουτα και στη Μελίγια παράνομα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 13ης Φεβρουαρίου διά της χερσαίας οδού.

Εξάλλου, την ίδια περίοδο, άλλοι 4.889 μετανάστες έχουν φθάσει τις ισπανικές ακτές με πλεούμενα. Οι ισπανικές ακτές έχουν μετατραπεί στον σημαντικότερο προορισμό για τους μετανάστες που αποπειρώνται να εισέλθουν παράτυπα στην ΕΕ διά της θαλάσσιας οδού.

Δημοφιλή