Η ιστορία μιας από τις διασημότερες φωτογραφίες της αμερικανικής στρατιωτικής διαδρομής

Η Μάχη του Χουέ έδωσε μία από τις πιο γνωστές πολεμικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ.
Η διάσημη φωτογραφία του Τζον Όλσον, τραβηγμένη στις 15 Φεβρουαρίου, 1968. (Photo by John Olson/The LIFE Images Collection via Getty Images via Getty Images)
Η διάσημη φωτογραφία του Τζον Όλσον, τραβηγμένη στις 15 Φεβρουαρίου, 1968. (Photo by John Olson/The LIFE Images Collection via Getty Images via Getty Images)
John Olson via Getty Images

Τον Ιανουάριο ήταν η 52η επέτειος της μάχης του Χουέ. Ήταν μια καθοριστική μάχη στον πόλεμο του Βιετνάμ, γιατί τελικά άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί έβλεπαν τον πόλεμο.

Σε αυτή την μάχη τραβήχτηκε και μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της αμερικανική στρατιωτικής ιστορίας. Εκείνη που τράβηξε ο Τζον Όλσον.

Η μάχη της Χουέ ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες στις 31 Ιανουαρίου 1968. Η μάχη, σε μια ιστορική πόλη κοντά στα σύνορα του Νοτίου Βιετνάμ με το Βόρειο Βιετνάμ, αποτελούσε σημαντικό μέρος της μεγαλύτερης επίθεσης του Τετ.

Η μάχη κράτησε κράτησε περίπου ένα μήνα και πολλά από τα κτίρια αυτής της πόλης καταστράφηκαν, κυρίως από τις Αμερικανικές Δυνάμεις, ενώ οι δυνάμεις των Βιετκόνγκ προχώρησαν σε μαζικές δολοφονίες του μεγάλου μέρους πληθυσμού της πόλης. Οι ΗΠΑ έχασαν στις πρώτες δύο εβδομάδες περίπου 1.500 οπλίτες.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας των μαχών μέσα στην πόλη, ο φωτογράφος Τζον Όλσον κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό μια ομάδα τραυματιών πεζοναυτών πάνω σε ένα τανκ.

Η φωτογραφία εμφανίστηκε στην έκδοση του περιοδικού Life της 8ης Μαρτίου, πιάνοντας δύο ολόκληρες σελίδες από το εξασέλιδο αφιέρωμα έγχρωμων φωτογραφιών από τη μάχη, σύμφωνα με το βιβλίο του Μαρκ Μπόουντεν το 2017, με τίτλο «Χουέ 1968». Παρά την εξέχουσα θέση του, δεν υπήρχαν λεζάντες που να εξηγούν την εικόνα.

Οι εικονιζόμενοι δεν είχαν ταυτοποιηθεί. Αλλά ο «πρωταγωνιστής» της εικόνας, ο τραυματίας με τον επίδεσμο, φαίνεται να είναι ο 18χρονος Άλβιν Μπερτ Γκράνθαμ.

4/2/1968-Χουέ
4/2/1968-Χουέ
Bettmann via Getty Images

Ο Γκράνθαμ είχε παρατήσει το σχολείο και δούλευε σαν οικοδόμος μαζί με έναν φίλο του, τον Φρέντι Θριφτ. Οι δύο τους μπήκαν στους πεζοναύτες το 1967, «επειδή έλεγαν ότι είναι οι καλύτεροι μαχητές και αν ήταν να πάνε στο Βιετνάμ ούτως ή άλλως, ας πήγαιναν με τους καλύτερους», γράφει ο Μπόουντε στο βιβλίο του.

Αν και οι δύο φίλοι νόμιζαν ότι αφού κατατάχθηκαν μαζί, θα έμεναν και μαζί, τελικά χωρίστηκαν πριν καν φτάσουν στο Βιετνάμ. Επίσης η μάχη του Χουέ έδειξε ότι ακόμη και οι πεζοναύτες, είχαν πολλές απώλειες.

Την ημέρα που τραυματίστηκε ο Γκράνθαμ, όλα τα μέλη της ομάδας του είχαν χτυπηθεί. Εκείνος μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχε τραυματιστεί, οπότε τους κουβάλησε όλους για να τους προστατεύσει.

Μάζεψε και τα όπλα τους και μετά έτρεξε σε έναν άλλον που ζητούσε ένα όπλο.

Bettmann via Getty Images

Πριν φτάσει στο σημείο, ο Γκράνθαμ σταμάτησε και κοίταξε στη γωνία. Εκεί είδε έναν στρατιώτη των εχθρών. Τον σημάδευε με ένα όπλο. Έτρεξε στο πίσω μέρος του σπιτιού, καταφέρνοντας να αποφύγει τη βροχή από σφαίρες που ερχόντουσαν προς το μέρος του. Έβγαλε και εκείνος το όπλο του και άρχισε να πυροβολεί. Μετά από μια σφοδρή ανταλλαγή πυρών, ο Γκράνθαμ σταμάτησε και έριξε μια ματιά έξω από το παράθυρο. Τότε ήταν που τραυματίστηκε στο στήθος.

Δέχτηκε τη βοήθεια ενός άλλου πεζοναύτη. Η μπλούζα του είχε σχιστεί και μπορούσε να δει το αίμα να τρέχει από την τρύπα που είχε κάνει η πληγή. Ο άλλος πεζοναύτης έβγαλε το σελοφάν από ένα πακέτο τσιγάρα και το έβαλε μέσα στην πληγή. Μετά την έδεσε σφιχτά. Τα πλευρά του είχαν σπάσει και έπρεπε να τον γυρίζουν στο πλάι για να μην γεμίσουν αίμα οι πνεύμονες. Άλλοι πεζοναύτες προσπαθούσαν να τον κρατήσουν ξύπνιο μέχρι να τον μεταφέρουν. Τελικά τον ξάπλωσαν σε μια πόρτα και τον μετέφεραν στο τανκ.

Στον δεύτερο σταθμό πρώτων βοηθειών που μεταφέρθηκε, τον έβαλαν μέσα σε μια σακούλα που έβαζαν τους νεκρούς. Δεν είχαν καταλάβει ότι ήταν ακόμη ζωντανός.

Μετά από μια χειρουργική επέμβαση, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του στρατού στην Ιαπωνία. Κατάφερε να σηκωθεί στα πόδια του στο τέλος Μαρτίου. Όμως η περιπέτειά του δεν τελείωσε εκεί. Βρέθηκε ότι είχε προσβληθεί από ελονοσία στο Βιετνάμ, ενώ στην Ιαπωνία κόλλησε και τυφοειδή πυρετό. Έχοντας χάσει πολλά κιλά, τον έστειλαν πίσω στη Φλόριντα για να αναρρώσει. Εκεί όμως μπήκε σε καραντίνα όταν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε τυφοειδή πυρετό. Ήταν άρρωστος για ένα χρόνο. Οι γιατροί βρήκαν τελικά μια αμοιβάδα στο συκώτι του, από μια περίοδο δυσεντερίας στο Βιετνάμ.

(Original Caption) During pause in fighting between allied and communist troops, two young U.S. Marines - their faces reflecting their weariness - sit sad-faced and idle for a moment.
(Original Caption) During pause in fighting between allied and communist troops, two young U.S. Marines - their faces reflecting their weariness - sit sad-faced and idle for a moment.
Bettmann via Getty Images

Παρόλο που τον Γκράνθαμ τον ταυτοποίησε στην φωτογραφία ο πρώην σύζυγος της αδερφής του, ενώ ο Γκράνθαμ ήταν ακόμα στο νοσοκομείο, δεν ήταν λίγοι στην πάροδο του χρόνου εκείνοι που έλεγαν ότι ήταν οι ίδιοι στην φωτογραφία.

Όπως έχει γίνει άλλωστε με πολλές άλλες διάσημες φωτογραφίες.

Πηγή: Insider

Δημοφιλή