ΔΙΕΘΝΕΣ
21/06/2018 16:55 EEST | Updated 21/06/2018 18:27 EEST

Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό πρωτοσέλιδο του TIME

Time Photo-Illustration Photographs by Getty Images

Σε κόκκινο φόντο το κοριτσάκι που κλαίει στα σύνορα των ΗΠΑ γιατί χωρίζεται από τους γονείς του και απέναντι του ο Τραμπ.

Τίτλος: «Welcome to America» (Καλωσόρισες στην Αμερική). 

«Τι χώρα είμαστε», αναρωτιέται το TIME, και μοιράζεται με τον κόσμο ένα ακόμη εμβληματικό εξώφυλλο. Το κοριτσάκι που κλαίει γίνεται σύμβολο της διαμαρτυρίας της πολιτικής μηδενικής ανοχής Τραμπ στο μεταναστευτικό. Της πολιτικής που ορίζει -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- ότι «όταν συλλαμβάνονται οι γονείς που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι… να χωρίζονται τα παιδιά» από τους γονείς.

Μπορεί μετά την κατακραυγή, χθες να πέρασε διάταγμα που σταματά την πρακτική του χωρισμού των γονέων από τα παιδιά τους, ωστόσο η φωτογραφία αυτού του μικρού παιδιού θα μας στοιχειώνει για χρόνια, όπως ίσως εκείνη του Αϊλάν, που ξεψύχησε μαζί με τον 5χρονο αδελφό του και την 35χρονη μητέρα τους στην ύστατη προσπάθεια να ξεφύγουν από τις βόμβες της εμπόλεμης Συρίας.

Ο John Moore, ο βραβευμένος με Pulitzer φωτογράφος του Getty Images, φωτογραφίζει επί χρόνια μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού. Την εβδομάδα που πέρασε, μια από τις φωτογραφίες τους έγινε το πιο ισχυρό σύμβολο στη συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ. 

John Moore via Getty Images

«Ήταν δύσκολο για μένα. Μόλις τελείωσε, τους έβαλαν σε ένα βαν. Χρειάστηκε να σταματήσω και να πάρω βαθιές αναπνοές», είπε ο Moore στο ΤΙΜΕ, περιγράφοντας τη σκηνή όπου ένα κοριτσάκι δύο ετών κλαίει στην εικόνα της σύλληψης της μητέρας της, στο Τέξας. «Το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να την πάρω αγκαλιά. Αλλά δεν μπορούσα».    

Όπως εξηγεί το TIME, η δύναμη της φωτογραφίας ήταν εκείνη που τους έκανε να την επιλέξουν για το πρωτοσέλιδό τους.