ΔΙΕΘΝΕΣ
27/03/2018 19:52 EEST | Updated 27/03/2018 19:56 EEST

Η ιστορία του μυστηριώδους τρένου που φημολογείται πως μετέφερε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο

POOL New / Reuters

Ένα τρένο από τη Βόρεια Κορέα έφτασε τη Δευτέρα στο Πεκίνο μεταφέροντας έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που θα μπορούσε να είναι ακόμη και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Aξιωματούχος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας απαντώντας σε σχόλια πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης επισκέπτεται μυστικά την Κίνα είπε πως τα γεγονότα εκτυλίσσονται με μεγάλη ταχύτητα στην κορεατική χερσόνησο.

Διπλωματικές πηγές στο Πεκίνο ανέφεραν πως θεωρούν πιθανό ο Κιμ να βρέθηκε στην Κίνα, αλλά συμπλήρωσαν ότι δεν μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Πηγή που διατηρεί σχέσεις με την κινεζική πολιτική ηγεσία είπε εξάλλου πως είναι πιθανό να επισκέφτηκε το Πεκίνο η αδελφή του Κιμ, υπουργός της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας.

Το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Newsis μετέδωσε ότι η Κιμ Γιο Γιονγκ και ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που πάντως έχει κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο, επισκέπτονται το Πεκίνο, επικαλούμενο μια πηγή στην κινεζική πρωτεύουσα την οποία δεν κατονόμασε.

Ιαπωνικά ΜΜΕ την ίδια ώρα μετέδωσαν απλά πως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας έφθασε με τρένο στο Πεκίνο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχει ανακοινώσει καμία επίσκεψη αξιωματούχου της Βόρειας Κορέας επίσημα, πάντως δεν λογόκρινε τα δημοσιεύματα κατά τα οποία ο Κιμ βρίσκεται στο Πεκίνο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπός του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε: «Προς το παρόν δεν διαθέτουμε πληροφορίες. Θα δημοσιευθούν, αν κριθεί αναγκαίο».

Δημοσιογράφος μιλώντας σε διεθνή δίκτυα εξήγησε πως είδε αυτοκινητοπομπή να αναχωρεί από οίκημα όπου συχνά φιλοξενούνται ξένοι ηγέτες κατά τις επισκέψεις τους στην κινεζική πρωτεύουσα. Οι ειδικοί αναφέρουν πως το εν λόγω τρένο είναι το μέσο μετακίνησης της δυναστείας των Κιμ. Σε βίντεο που τραβήχτηκε το 2011 χαρακτηριστικά ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, Kim Jong-il, φαίνεται να ταξιδεύει με το ίδιο τρένο το οποίο φημίζεται για την πολυτέλειά του. Είναι εξοπλισμένο με ειδικά αλεξίσφαιρα, ωστόσο δεν φημίζεται για την ταχύτητα την οποία μπορεί να αναπτύξει.

Γενικά φημολογείται πως ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν φοβούνταν τα ταξίδια με αεροπλάνο γι′ αυτό προτιμούσε τη μεταφορά με το συγκεκριμένο πολυτελές τρένο, απολαμβάνοντας όλες τις ανέσεις από τα χέρια όμορφων γυναικών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που στο παρελθόν ταξίδεψαν με αυτό και άλλους ειδικούς ερευνητές, κάθε φορά που ένας ηγέτης ή κορυφαίος πολιτικός το χρησιμοποιεί υπάρχει η εξής πρόβλεψη: Ένα βαγόνι θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη μεταφορά του ίδιου, ένα άλλο στη μεταφορά της φρουράς του και ένα τρίτο στη μεταφορά των προμηθειών.

Να αναφερθεί τέλος πως το εν λόγω όχημα πρωταγωνίστησε σε ένα τραγικό δυστύχημα που συνέβη τον Απρίλιο του 2004 κοντά στα κινεζικά σύνορα όταν πάνω από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τότε θεωρήθηκε πως η έκρηξη που σημειώθηκε είχε στόχο αποκλειστικά τον Kim Jong-il που βρισκόταν στο ταξίδι.