Ελλήνων βιογραφικά: Από την Αντωνιάδου στον Διαματάρη

Όταν ένα καλό και πάνω απ’ όλα ειλικρινές βιογραφικό, είναι ψιλά γράμματα για την Ελλάδα του «ό,τι δηλώσεις είσαι».

Ανήκω στη γενιά που από το Γυμνάσιο ακόμη, μας νουθετούσαν μεγαλώνοντας να «χτίσουμε το βιογραφικό μας». Πέρασαν τα χρόνια, μεγαλώσαμε και πολλοί από εμάς εργαστήκαμε μέχρι και αμισθί για να κάνουμε «πλούσιο» το βιογραφικό μας. Τι γίνεται, όμως, όταν στη χώρα που αγωνιά να λάβει μέτρα για το «brain drain», με σκοπό να επαναπατρίσει τα «βαριά βιογραφικά» που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, άλλοι χτίζουν καριέρα με πλαστά πτυχία και τίτλους που δεν απέκτησαν ποτέ;

Λίγη ώρα μετά την παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη, παρουσιάζουμε επτά υποθέσεις Ελλήνων που υπερέβαλαν λίγο παραπάνω στο CV τους:

Καταδίκη καθαρίστριας (και πολύτεκνης μητέρας) για πλαστογραφία

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Δικαιοσύνη ήταν πράγματι τυφλή, διότι έκρινε με πλήρη αυστηρότητα την τύχη μιας εργαζόμενης μητέρας.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων είχε καταδικάσει τον Φεβρουάριο του 2019 την καθαρίστρια σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για το αδίκημα της «πλαστογραφίας με χρήση». Η κατηγορούμενη φέρεται να πλαστογράφησε το απολυτήριο Δημοτικού της για να προσληφθεί στο Δημόσιο σαν καθαρίστρια.

Η υπόθεση της Δήμητρας Τσιαντάκη είχε απασχολήσει έντονα, καθώς η πρωτοφανής ποινή που της είχε επιβληθεί προκάλεσε την εύλογη οργή της κοινωνίας. Οι αντιδράσεις έφεραν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς προ των ευθυνών τους. Είναι δυνατόν, αναρωτιόνταν άπαντες, μια γυναίκα να βρίσκεται στη φυλακή για ένα πλαστό απολυτήριο δημοτικού;

Ο κυνισμός των δικαστών του πενταμελούς Εφετείου της Λάρισας, οι οποίοι καταδίκασαν την καθαρίστρια από τον Βόλο δεν έμεινε αναπάντητος. Η Δήμητρα Τσιαντάκη βγήκε από τη φυλακή τον Νοέμβριο του 2018, ενώ ο Άρειος Πάγος παρενέβη ζητώντας να εξετάσει την υπόθεση. Πράγματι, τον περασμένο Μάιο, η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου προχώρησε σε αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης. Όμως οι περιπέτειές της δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Πρώην εργαζόμενος του ΕΟΤ με πλαστό πτυχίο

Μια άλλη περίπτωση, όπως αυτή της καθαρίστριας, είχε φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, αυτή τη φορά όμως με αίσια έκβαση για τον κατηγορούμενο.

Τον Μάιο του 2019 κρίθηκε αθώος ένας πρώην εργαζόμενος σε γραφεία του ΕΟΤ σε επαρχιακή πόλη της Μακεδονίας, ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη, κατηγορούμενος για κακουργηματικής μορφής πλαστογραφία κατά του Δημοσίου και για κακουργηματικής μορφής απάτη εις βάρος του Δημοσίου.

Ο 45χρονος άντρας, πατέρας τριών παιδιών, το 2007 προσελήφθη στον ΕΟΤ έχοντας αλλάξει τον βαθμό του πτυχίου που ήταν 6,40 με τον βαθμό 8,40. Στο πλαίσιο ελέγχου γνησιότητας των τίτλων σπουδών στο Δημόσιο Τομέα, το 2014, διαπιστώθηκε ότι ο βαθμός του πτυχίου του ήταν αλλαγμένος. Ο 45χρονος απολύθηκε αμέσως και ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του. Με Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών παραπέμφθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών.

Το «γαλάζιο» στέλεχος με το πλαστό πτυχίο

Πόλεμος ανακοινώσεων είχε ξεσπάσει το 2016 μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το στέλεχος της ΔΑΚΕ, Βασίλη Πολυμερόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με πόρισμα του Σώματος Επιθεώρησης Δημοσίας Διοίκησης, είχε πάρει προαγωγή καταθέτοντας πλαστό τίτλο μεταπτυχιακού.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο Β. Πολυμερόπουλος, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, στέλεχος της ΔΑΚΕ Δημοσίου τομέα και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, είχε προαχθεί στην θέση του προϊστάμενου του ΚΕΠ του Δήμου Αθηναίων καταθέτοντας πλαστό τίτλο μεταπτυχιακού. Τον Σεπτέμβριο του 2017 διαγράφηκε από το κόμμα.

Η Ελένη Αντωνιάδου και η NASA

The Telegraph

Η Ελένη Αντωνιάδου, η γυναίκα που ενσάρκωνε την αριστεία της σύγχρονης Ελληνίδας, δεν περιέλαβε ψεύτικους τίτλους σπουδών στο βιογραφικό της, όπως π.χ. ο Αντώνης Διαματάρης. Φρόντισε, όμως, να το διατυπώσει με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει την εντύπωση ότι κατέχει Διδακτορικό στη Βιομηχανική των Ιστών από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, όταν, στην πραγματικότητα, δεν το πήρε ποτέ αυτό το πτυχίο.

Στο ίδιο βιογραφικό, με το οποίο κέρδισε συμμετοχή στην Θερινή Ακαδημία της NASA το 2012, η Αντωνιάδου υποστήριζε ότι δημιούργησε την πρώτη τεχνητή τραχεία από βλαστοκύταρα. Στην πραγματικότητα, ήταν η βοηθός μίας μεταπτυχιακής φοιτήτριας που έφτιαξε την τεχνητή τραχεία. Κι όταν το 2014 η Ελένη Αντωνιάδου «βασίλευε» στα ελληνικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι «Ηταν η πρώτη πετυχημένη μεταμόσχευση τεχνητού οργάνου απο βλαστοκύταρα στην ιστορία της ιατρικής», ο ασθενής στον οποίο είχε γίνει η μεταμόσχευση είχε ήδη πεθάνει.

Ο μετακλητός χωρίς πτυχίο που είναι «σαν να έχει δέκα»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προσέλαβε στο πολιτικό του γραφείο, ως μετακλητό υπάλληλο, στενό του φίλο που είναι κάτοχος απολυτήριου Λυκείου, σύμφωνα με δημοσίευμα που έκανε τον γύρο του διαδικτύου τον Αύγουστο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσέλαβε τον Γιάννη Θεοδωράτο, ο οποίος δεν είχε στο βιογραφικό του τίτλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προοριζόταν. Ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι «ο συγκεκριμένος είναι σαν να έχει δέκα πτυχία».

Με τέσσερα ανύπαρκτα πτυχία ο διοικητής του Κρατικού Νικαίας

Η ιστορία έχει τις ρίζες της στο 2016, τότε όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης προσδιόριζε τα τρία κριτήρια για την επιλογή των νέων διοικητών νοσοκομείων της χώρας ως εξής: α) Να είναι ”καθαροί”, δηλαδή τίμιοι και εκτός διαπλοκής, β) να ”ξέρουν γράμματα”, δηλαδή να γνωρίζουν το αντικείμενο της διοίκησης δομών υγείας και γ) να μπορούν να συμμορφωθούν με το πολιτικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ο κ. Μπούτος πληρούσε τις προϋποθέσεις, καθώς τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς διορίστηκε διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά. Μάλιστα στην σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 5ης Αυγούστου του 2016 και φέρει τις υπογραφές του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του κ. Πολάκη, ο κ. Μπούτος αναφέρεται ως πτυχιούχος Οικονομικών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι τίτλοι του:

1) Μεταπτυχιακό δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
2) Πτυχίο Μαθηματικών από το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
3) Πτυχίο Φιλοσοφίας από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ
4) Διδακτορικός τίτλος στην Οργάνωση και Διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Leicester του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μητροπολίτης με μαϊμού πτυχίο Θεολογίας

Αθεόφοβοι πλαστογράφοι υπάρχουν και στους κόλπους της ορθόδοξης Εκκλησίας μας όπως φαίνεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του 2015 σε ιστότοπο εκκλησιαστικών ειδήσεων, ένας από τους σεβασμιότατους μητροπολίτες της χώρας, φέρεται να έχει «μαϊμού» πτυχίο Θεολογίας από σχολή του εξωτερικού (χωρίς πτυχίο Θεολογίας αναγνωρισμένης σχολής, ούτε ο Χριστός ο ίδιος δεν μπορεί να γίνει μητροπολίτης).

H υπόθεση Διαματάρη

Ο Αντώνης Διαματάρης ισχυριζόταν στο βιογραφικό του ότι είχε Μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο Columbia, πιστεύοντας ότι κανείς δεν θα έμπαινε στον κόπο να τσεκάρει του λόγου το αληθές. Τα ομογενειακά ΜΜΕ, όμως, τον έκαναν τον κόπο. Και το Columbia απάντησε ότι ο κ. Διαματάρης δεν τελείωσε ποτέ τις μεταπτυχιακές σπουδές του. Ακολούθησε σάλος και ο -τότε- υφυπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους. Αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το θέμα είχε λήξει για την κυβέρνηση, αλλά αυτό που τελικά έληξε, ήταν η θητεία του κ. Διαματάρη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Δημοφιλή