Η ιστορία των εκκεντρικών καπέλων στους βασιλικούς γάμους

Οι καλεσμένοι στο γάμο της Meghan Markle και του Prince Harry μάλλον θα κάνουν αίσθηση με τις «επί...κεφαλής» στιλιστικές τους επιλογές.
PASCAL LE SEGRETAIN VIA GETTY IMAGES

Κάνεις δεν φοράει καπέλα με τον τρόπο που τα φοράει η Βρετανική βασιλική οικογένεια. Ιδιαίτερα στολίδια και ιδιάζοντα σχήματα έχουν φορέσει τόσο η Βασίλισσα Ελισάβετ και η Camilla, μέχρι την Catherine Μiddleton και τις Πριγκίπισσες Beatrice και Eugenie.

Στις 19 Μαΐου που η Meghan Markle πρόκειται να παντρευτεί τον Πρίγκιπα Harry στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Παλάτι του Ουίνδσορ, περιμένουμε να δούμε πολλές εξαιρετικές εμφανίσεις από λάτρεις των ιδιαίτερων αυτών αξεσουάρ, τα οποία πλέον είναι και συνυφασμένα με την στυλιστική παράδοση των αριστοκρατών Βρετανών.

Μια μικρή διευκρίνηση για την φύση αυτών των ειδικών καπέλων: Δεν είναι απλώς ένα στολισμένο καπέλο, αλλά μια βαθιά παράδοση και ένα βρετανικό πολιτισμικό φαινόμενο. Δεν καλύπτουν όλο το κεφάλι μιας και δεν λειτουργούν ως σκίαστρο, αντιθέτως εξυπηρετούν μονάχα αισθητικούς σκοπούς.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο καθηγητής καλών τρόπων, William Hanson, το πρωτόκολλο ευγένειας όντως επιβάλλει το καπέλο. «Μέχρι και τη δεκαετία του 1950 μια γυναίκα δεν κυκλοφορούσε χωρίς καπέλο, καθώς δεν θεωρούταν πρέπον για τις γυναίκες να δείχνουν τα μαλλιά τους δημόσια». Αντιστοίχως, η Diana Mather, καθηγήτρια στο «The English Manner» προσέθεσε ότι «οι εποχές έχουν αλλάξει, αλλά το καπέλο παραμένει απαραίτητο σε επίσημες περιστάσεις».

Το «καπέλο κούκλας» της δεκαετίας του 1930.
Το «καπέλο κούκλας» της δεκαετίας του 1930.
ALFRED EISENSTAEDT VIA GETTY IMAGES

Παρόλα αυτά τα καπέλα είναι κομμάτι της Βρετανικής κουλτούρας. «Όταν υπάρχει ειδική περίσταση στη Βρετανική κοινωνία, η περίσταση δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς καπέλο» είπε το 2011 στο ABC News η Hilary Alexander, πρώην διευθύντρια μόδας στην Daily Telegraph. Εν όψει των βασιλικών γάμων, είχε πει «Πρέπει να υπάρχει ένα καπέλο - είναι κομμάτι του κοινωνικού ιστού».

Η σχεδιάστρια καπέλων με βάση τη Βοστόνη, Marie Galvin πρόσφατα δήλωσε στο «Brides» ότι ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να φορούν καπέλα για να επιδείξουν τα πλούτη τους και το κοινωνικό τους status. Για άλλους βέβαια είναι απλά ένα μέσο έκφρασης, ενώ άτυπα, υφίσταται και ένας ανταγωνισμός για το καλύτερο καπέλο.

Από που όμως προέρχονται αυτά τα ιδιαίτερα καπέλα; Πριν εξελιχθούν σε κλασσικό αξεσουάρ της υψηλής κοινωνίας αντιπροσώπευαν κάτι τελείως διαφορετικό. Σύμφωνα με την Encyclopedia Britannica, αυτής της μορφής το καπέλο φοριούνταν ήδη από τον 19ο αιώνα για να «προσθέσει μια δόση μυστηρίου στην πληθωρική Βικτωριανή μόδα». Συχνά, το αποκαλούσαν «σύννεφο» και συνήθως ήταν κατασκευασμένο από μαλλί. Τη δεκαετία του 1930 εξελίσσεται σε «δυχτάκι» σαν κάλυπτρο μαλλιών από δαντέλα.

Η Anita Ekberg φορά ένα κεντημένο καπέλο κοκτέιλ τη δεκαετία του '50.
Η Anita Ekberg φορά ένα κεντημένο καπέλο κοκτέιλ τη δεκαετία του '50.
LISA LARSEN VIA GETTY IMAGES

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1940, σε Ευρώπη και Αμερική, ευρέως διαδεδομένα ήταν τα λεγόμενα «doll hats» (=καπέλα κούκλας), τα οποία μοιάζουν αρκετά με αυτά τα καπέλα που βλέπουμε στους γάμους σήμερα. Λειτούργησαν μάλιστα και ως σύμβολο ενάντια στη Ναζιστική κατοχή.

Η σημερινή βέβαια μορφή των καπέλων αυτών έχει κάποια σχέση με τα «καπέλα cocktail» που φορέθηκαν στις δεκαετίες του ’50 και ’60. Είχαν διακοσμητικά φτερά ή βέλο και οι γυναίκες τα φορούσαν με τρόπο που «έδενε» με το χτένισμά τους. Η ουσιαστική διαφορά με τα κλασσικά καπέλα είναι ότι δεν έχουν γείσο.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’70 και του ’80 τα καπέλα αυτά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στις μεγάλες πασαρέλες, κυρίως χάρις στους διάσημους πιλοποιούς Stephen Jones και Philip Treacy, που σχεδίαζαν καπέλα για τη Βρετανική βασιλική οικογένεια. Πέραν των βασιλικών γάμων τα καπέλα αυτά φοριούνται σε ιπποδρομίες όπως το «Royal Ascot» και το «Kentucky Derby».

Αναμένοντας το γάμο της Meghan Markle και του Πρίγκιπα Harry κάνουμε μια φωτογραφική αναδρομή στα πιο εντυπωσιακά βασιλικά καπέλα.

W and D Downey via Getty Images
1906: Η Δούκισσα του Γιορκ (1867 - 1953), αργότερα Queen Mary.
Jeremy Fletcher via Getty Images
Η πριγκίπισσα Ανν στον Καναδά, το 1968.
Tim Graham via Getty Images
Η πριγκίπισσα Diana στην Ουαλία, το 1981.
Princess Diana Archive via Getty Images
Η πριγκίπισσα Diana το 1982.
Tim Graham via Getty Images
Η Sarah, Δούκισσα του Γιορκ με την πριγκίπισσα Margaret στο Άσκοτ, 1987.
Tim Graham via Getty Images
Η Sarah, Δούκισσα του Γιόρκ με ένα ογκώδες μπλε καπέλο με φτερά, 1987.
Anwar Hussein via Getty Images
Η Βασίλισσα Ελισάβετ και η βασιλομήτωρ, 1987.
AFP via Getty Images
Η πριγκίπισσα Βεατρίκη το 2008.
Chris Jackson via Getty Images
Η Sophie Winkleman, Λαίδη Frederick Windsor, με μια ιδιαίτερα chic επιλογή στον γάμο του William και της Kate, το 2011.
Pascal Le Segretain via Getty Images
Η πριγκίπισσα Ευγενία στον γάμο του William και της Kate, το 2011.
Max Mumby/Indigo via Getty Images
Η Kate Middleton το 2011.
Max Mumby/Indigo via Getty Images
Η Δούκισσα του Cambridge το 2012.
Max Mumby/Indigo via Getty Images
Η Δούκισσα του Cambridge το 2012.
Samir Hussein via Getty Images
Η Δούκισσα του Cambridge το 2017.
CARL DE SOUZA via Getty Images
Από αριστερά: Η Carole Middleton (μητέρα της Κate), η βασίλισσα Ελισάβετ και η Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης, το 2011, στο γάμο των William και Kate.
POOL New / Reuters
Η βασίλισσα Ελισάβετ το 2011.
Andrew Winning / Reuters
Η βασίλισσα Ελισάβετ το 2011.
POOL New / Reuters
Η βασίλισσα Ελισάβετ το 2011.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη HuffPost US και αποδόθηκε στα Ελληνικά.

Δημοφιλή