Levi's: Πώς ένας αποτυχημένος χρυσοθήρας ξεκίνησε την αυτοκρατορία των 5 δισ.

Οι απόγονοι του ιδρυτή κατέχουν το 59% της εταιρείας που ιδρύθηκε το 1873.
ASSOCIATED PRESS

Τα Levi’s αποδεικνύονται μια διαρκής, προσοδοφόρα για τους απογόνους του εφευρέτη των blue jeans

Η οικογένεια Χάας, η οποία έχει μακρινή συγγένεια με τον ιδρυτή της εταιρείας Levi Strauss, κατέχει σχεδόν το 59% της εταιρίας ενδυμάτων με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία ξεκίνησε την προσφορά νέων χρεογράφων με δημόσια εγγραφή την Τετάρτη. Η αξία της εταιρείας εκτιμάται ότι φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το CNBC, πράγμα που σημαίνει ότι η οικογένεια δίνοντας στην οικογένεια Χάας έχει στην κατοχή της περιουσία τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε καθαρή αξία.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ένα από τα πρώτα ζευγάρια Levi's που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1870, βγήκαν πρόσφατα σε δημοπρασία με τιμή πώλησης 30.000 δολάρια.Τα πρώτα τζιν ήταν μπεζ, αλλά ήδη είχαν τον κωδικό 501.
Ένα από τα πρώτα ζευγάρια Levi's που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1870, βγήκαν πρόσφατα σε δημοπρασία με τιμή πώλησης 30.000 δολάρια.Τα πρώτα τζιν ήταν μπεζ, αλλά ήδη είχαν τον κωδικό 501.
Reuters

Ο 24χρονος Βαυαρός Levi Strauss, μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη το 1848 και σύντομα προσελήφθη από την California Gold Rush στο Σαν Φρανσίσκο, ακολουθώντας το όνειρο χιλιάδων άλλων χρυσοθήρων. Ο ίδιος δεν στάθηκε τυχερός και άνοιξε ένα κατάστημα χονδρικής πώλησης υφασμάτων και καραβόπανων για την κατασκευή σκηνών και στεγάστρων, όπως και οι αδελφοί του. Και το όνομα αυτού του πρώτου του μαγαζιού ήταν Levi Strauss & Co. Μια μέρα έλαβε μια επιστολή από έναν πελάτη, έναν ράφτη από τη Νεβάδα ονόματι Jacob Davis, ο οποίος σχεδίαζε παντελόνια με πριτσίνια για να είναι πιο ανθεκτικά. Χρειαζόταν έναν συνεταίρο και ο Στράους ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί.

Η πατέντα για το πρώτο ζευγάρι μπλου τζιν, ως «παντελόνι εργασίας», κατοχυρώθηκε στους δύο συνεταίρους το 1873. Όταν ο Στράους πέθανε άγαμος και άτεκνος το 1902, η εταιρία του, που τότε άξιζε 6 εκατομμύρια δολάρια (σε σημερινή αξία, περίπου 175 εκατομμύρια δολάρια), πέρασε στους τέσσερις ανιψιούς και άλλους συγγενείς του.

To brand

Reuters

Το 1886 το «Two Horse leather design» (το δερμάτινο σήμα με τα δύο άλογα ) προστέθηκε στη δερμάτινη ετικέτα στο πίσω μέρος, προσδιορίζοντας περαιτέρω το brand.

Μία έρευνα το 1958 στις Η.Π.Α. έδειξε ότι το 90% των νέων φορούσε το τζιν σε όλες τις περιστάσεις. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και στην Ευρώπη, ενώ το 1970 το υιοθέτησε και ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Ιβ Σεν Λοράν

Η συνέχεια των κληρονόμων

H μεγαλομέτοχος Μίμι Χάας.
H μεγαλομέτοχος Μίμι Χάας.
Jared Siskin via Getty Images

Οι ανιψιοί του συνέχισαν την επιχείρηση, ξαναχτίζοντάς την από το μηδέν, αφού η έδρα και το εργοστάσιο της επιχείρησης καταστράφηκαν από τον θανατηφόρο σεισμό και τη φωτιά του 1906. Ήταν επίσης υπεύθυνοι για την κυκλοφορία του πρώτου προϊóντος για τις γυναίκες, του “Freedom-Alls”, το 1918.

Αλλά μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Levi’s κέρδισε φήμη ως προϊόν μόδας, έχοντας καταφέρει μια έμμεση παγκόσμια διαφήμιση από τους Αμερικανούς στρατιώτες που φορούσαν τα παντελόνια της εταιρίας. Αστέρια του Χόλιγουντ όπως ο Τζέιμς Ντιν προώθησαν ακόμα περισσότερο τη μόδα των μπλου τζιν, καθιστώντας τα πολιτιστικό φαινόμενο της εποχής.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας είναι η Μίμι Χάας με ποσοστό 16,7%. Η κυρία Χάας είναι αντιπρόεδρος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης και χήρα του ανιψιού του Levi Strauss, του Πίτερ Χάας Sr., ο οποίος εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση για 60 χρόνια μέχρι το θάνατό του το 2005. Αυτός και ο αδελφός του Γουόλτερ διαδέχτηκαν τον πατέρα τους, Γουόλτερ Sr., στην επιχείρηση τη δεκαετία του 1940 και ενορχήστρωσαν την πρώτη δημόσια εγγραφή το 1971.

Άλλοι κύριοι μέτοχοι της επιχείρησης είναι άλλα έξι μέλη της οικογένειας Χάας..

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η οικογένεια είναι μακροπρόθεσμοι δωρητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Μπέρκλεϊ, του οποίου η Εμπορική Σχολή έχει το όνομά τους.

Mε πληροφορίες από Bloomberg

Δημοφιλή